A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопатинська громада
Львівська область, Червоноградський район

Прогноз розвитку і розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських культур у Червоноградському районі у 2023 році

Дата: 21.02.2023 17:25
Кількість переглядів: 127

Прогноз розвитку і розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських культур у Червоноградському районі у 2023 році

Під час проведення комплексу весняно-польових робіт захист сільськогосподарських культур  від шкідливих організмів є одним із основних питань, тому слід особливу увагу приділити плануванню застосування пестицидів на посівах. Планувати застосування пестицидів слід з урахуванням цілого комплексу шкідників та хвороб. На даний час весь зимуючий склад шкідників знаходиться в місцях зимівлі. Враховуючи погодно-кліматичні умови осінньо-зимового періоду, можна стверджувати, що всі зимуючі стадії шкідників та хвороб добре перезимували і протягом вегетаційного періоду 2023 року слід очікувати збільшення чисельності та шкодочинності шкідників та хвороб в посівах с/г рослин.

Особливу увагу слід приділити багатоїдним шкідникам. Серед них потенційно небезпечними залишаються мишоподібні гризуни, дротяники та несправжні дротяники, личинки травневого та червневого хрущів.  Коли весна холодна, а період проростання та сходів с/г культур довший, ризик їх пошкодження грунтовими шкідниками зростає, особливо якщо на полі спостерігається їх значна кількість.У поточному році ці шкідники і надалі пошкоджуватимуть сходи ярих зернових та просапних культур. Коренеплоди та бульби картоплі будуть пошкоджували личинки західного травневого хруща.   Для збереження молодих рослин проводять передпосівну токсикацію насіння  інсектицидними протруйниками згідно «Переліку…»

У 2023 році, як і у попередніх роках, посіви будуть заселяти та в певній мірі завдавати шкоди мишоподібні гризуни. В умовах минулого року та проведення винищувальних заходів, популяції гризунів значно скоротились. Погодні умови зимових місяців поточного року також не сприятливі для розвитку цих дрібних ссавців. Надмірна кількість вологи, різкі коливання температур згубно подіяли на життєдіяльність шкідників, що призведе до суттєвого зменшення їх кількості.

 Шкідники і хвороби зернових культур

Існуючий з осені минулого року інфекційний запас фітопатогенів є джерелом розповсюдження хвороб рослин в посівах зернових культур. Залежно від погодних умов, у поточному році на полях району свою шкодочинну діяльність можуть вести злакові попелиці, хлібні жуки, клоп шкідлива черепашка, трипси, злакові мухи, п’явиці тощо.

Особливої уваги заслуговують злакові попелиці. Найбільш поширеними є велика та звичайна злакова. Поселяючись великими колоніями, комахи висмоктують соки з органів рослин, порушуючи фізіологічні процеси, що особливо шкідливо у фазах формування зернівки й молочної стиглості.

Наприкінці квітня - на початку травня при середньодобовій температурі повітря 9..10С, за посушливих умов, з’являться дорослі жуки злаковихпявиць (злакової, синьої, червоногрудої). Найбільш істотну шкоду пявиці наносять в посушливі періоди – теплою весною при нестатній вологості грунту і влітку при відсутності опадів. За досягнення чисельності ЕПШ доцільні крайові обробкиінсектицидами.

У минулому році погодні умови сприяли життєдіяльності пшеничного трипса. Шкідник полюбляє теплу, суху і навіть спекотну погоду. Зустрічатиметься він і в поточному році, але шкідливість його низька і хімічні заходи проти нього поєднують із захистом від рослиноїдних клопів та попелиць.

У поточному році, як і щороку, свою шкодочинну діяльність вестимуть хлібні блішки, здебільшого смугаста. При настанні ранньої, теплої і сухої весни спостерігатиметься раннє заселення зернових хлібними блішками і їх підвищена шкідливість. За умови теплого і помірно дощового літа динаміка активності блішок зросте, однак через значну вегетативну масу в цей час фітофаги не завдаватимуть значної шкоди посівам. Злакові мухи ( шведські, гессенська, чорна пшенична) можуть  завдавати шкоду зерновим колосовим культурам. Весняне покоління шведських та гессенської мух дуже небезпечні для ярої пшениці та ячменю, а шведські мухи також для сходів кукурудзи.

З хвороб зернових культур на полях району домінує септоріоз. Незалежно від погоди та дотримання сівозміни, хвороба все одно з’явиться. Два види спор сприяють поширенню хвороби дощем і вітром. Тому навіть при дотриманні сівозміни септоріоз «десантує» з сусіднього поля.  Кореневі та прикореневі гнилі на пшениці також будуть поширені на території району. Джерело інфекції – хворе насіння. Контролюють хворобу правильно підібраним протруйником. Серед видів іржі у посівах колосових культур переважаючим видом є бура листкова іржа. Рівень розвитку інфекції буде вищим на полях з низьким рівнем агротехніки  та за відсутності фунгіцидного захисту.

Існуючі в районі гідротермічні показники під час наливу зерна колосових культур сприяють щорічному ураженню колосків фітопатогенами різної етіології. Як і в минулому році, поява хвороб септоріозу і фузаріозу спостерігатиметься на початку молочної стиглості зерна. В період формування і достигання зерна, залежно від погодніх умов можливе поширення альтернаріозу.

Шкідники і хвороби технічних культур

Найбільш поширені шкідники ріпаку:хрестоцвіті блішки,ріпаковий квіткоїд, ріпаковий пильщик, прихованохоботники, капустяний та ріпаковий білани будуть  розмножуватись і шкодити під час всієї вегетації. За теплої і сонячної погоди березня шкідники вийдуть з місць зимівлі, зокрема, ріпаковий квіткоїд і стеблові прихованохоботники, які розпочнуть живитись на жовтоцвітих бур’янах. Хрестоцвіті блішки активно живитимуться на молодих рослинах ріпаку. Ріпаковий пильщик (трач) розвиватиметься у 2-ох поколіннях. Його псевдогусениці живились на рослинах ще в осінній період минулого року і їх шкідливість продовжиться у весняний час і до початку зниження температурних показників восени поточного року. Під час росту квітконосів ріпаку на посівах з’явиться великий стебловий прихованохоботник. Ріпаковий квіткоїд найбільшої шкоди завдватиме у період бутонізації - цвітіння ріпаків. У фазу утворення і росту стручків спостерігатимуться пошкодження капустяною галицею та насіннєвим прихованохоботником. Чисельність усіх шкідників буде залежати від погодних умов, які складуться, та догляду за посівами. Навесні у посівах ріпаку, насамперед, прогресуватиме фомоз. За нестачі вологи ураження стебла фомозом може спричинити вилягання рослин. Протягом вегетації на листках з’являтиметься пероноспороз, розвиток якого залежатиме від погодних умов. На період цвітіння особливо небезпечною хворобою в більшості ріпакосіючих господарств району залишатиметься альтернаріоз.

Шкідники і хвороби сої

Глобальні зміни клімату та велике господарське значення сої обумовили значне розширення посівів цієї культури в районі. Вегетація культури тривала, тому вона залишається привабливою для багатьох шкідників. У поточному році,залежно від погодніх умов,на сої можуть живитися жуки і личинки бульбочкових довгоносиків, кліщі, акацієва вогнівка та інші шкідники. Тепла і помірна погода сприятиме розвитку альтернаріозу,аскохітозу сої, за умов прохолодної погоди розвиватимуться сім’ядольний бактеріоз,пероноспороз, церкоспороз.Під час проростання насіння за низьких температур та помірного зволоження у після сходовий період рослини сої хворітимуть кореневими гнилями

Шкідники і хвороби кукурудзи

В останні роки, особливо на присадибних ділянках, великого розповсюдження набув стебловий кукурудзяний метелик. Слід зазначити, що спостерігається поява метеликів другого покоління. І хоч наразі й не є небезпечним, але свідчить про те, що відбуваються зміни в природі. У поточному році цей шкідник і надалі вестиме свою шкідливу діяльність.Також у цьому році продовжать заселяти посіви кукурудзи злакові попелиці.

Протягом вегетаційного періоду поточного року спостерігатиметься розвиток гельмінтоспоріозної плямистості і пухирчастої сажки. Сажкові хвороби домінуватимуть на фоні неякісно протруєного насіннєвого матеріалу і за умови близько розташованих минулорічних посівів кукурудзи, де зберігаються інфіковані рослинні рештки. Можливе ураження качанів фузаріозом, червоною та сірою гнилями.  

Шкідники і хвороби соняшнику

У поточному році ймовірний розвиток і поширення хвороб: несправжньої борошнистої роси – у першій половині вегетації соняшнику, білої та сірої гнилі за підвищення вологості повітря понад 60% і температури повітря 20-28С у період бутонізації і цвітіння. Пошкоджуватимуть рослини соняшнику у фазу сходів піщаний мідяк, кравчик, довгоносики, у фазу утворення суцвіть-цвітіння: попелиці, гусінь листогризучих совок і соняшникової вогнівки. Шкідливість їх буде залежати від погодних умов.

Шкідники і хвороби картоплі

  У 2023 році, як і щороку, колорадський жук буде загрожувати картоплі та іншим пасльоновим культурам. Для обробки посівів необхідно застосовувати дозволені до використання інсектициди та дотримуватись загальних вимог індивідуального захисту. З хвороб у поточному році, залежно від погодних умов, посадки картоплі можуть уражувати фітофтороз, альтернаріоз, вірусні та бактеріальні хвороби.

Шкідники і хвороби яблуневого саду

В яблуневих садах у 2023 році фітосанітарне значення матимуть яблунева плодожеркапопелиці, кліщі, медяниці, щитівки. При досягненні економічного порогу шкідливості проводять захисні обробки проти конкретного фітофага або комплексу супутніх шкідників.Листя та плоди яблунь хворітимуть на паршу, плямистості, плодову гниль, борошнисту росу. Доцільними є проведення профілактичних або профілактично-лікувальних обприскувань від збудників хвороб.

 

Матеріал підготувала:

Головний спеціаліст відділу захисту рослин,

фітосанітарної діагностики та прогнозування                                                          Ціж Л.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь