A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопатинська громада
Львівська область, Червоноградський район

РАДЕХІВСЬКА ДПІ ІНФОРМУЄ :  Затверджено нову редакцію декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Дата: 20.01.2023 09:37
Кількість переглядів: 159

РАДЕХІВСЬКА ДПІ ІНФОРМУЄ :

 Затверджено нову редакцію декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Радехівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує, що наказом Міністерства фінансів України від 10 листопада 2022 року № 371 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 листопада 2022 року за № 1484/38820 (далі – наказ № 371) зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 05 грудня 2022 року № 412 «Про затвердження Змін до наказу Міністерства фінансів України від 10 листопада 2022 року № 371», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07 грудня 202 року за № 1537/38873 (далі – наказ № 412), затверджено нову редакцію податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Нова форма декларації розроблена з метою забезпечення виконання Указу Президента України від 29 квітня 2021 року № 180/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади», постанови Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2018 року № 891 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233» (далі – Постанова № 891), п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Указом Президента України від 29 квітня 2021 року № 180/2021 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації впади», частиною першою п. 1 якого вирішено забезпечити з 01 липня 2021 року використання в роботі центральних органів виконавчої влади Кодифікатора адміністративно – територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі – Кодифікатор). Такий Кодифікатор затверджено наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26 листопада 2020 року № 290 (у редакції наказу Мінрегіону від 12 січня 2021 року № 3) та впроваджується на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (далі – Класифікатор). Кодифікатор має 19 символів, а Класифікатор – 10.

Крім цього, проведення адміністративно-територіальної реформи з укрупненням органів місцевого самоврядування та створенням територіальних громад вимагає наявності у податковій звітності не тільки ідентифікаторів об’єктів оподаткування – кодів за КОАТУУ (КАТОТТГ) адміністративно-територіальних одиниць, а й адреси їх місць розташування.

Відповідно до Постанови № 891 суб’єкти господарювання, що не сплачують податки і збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, мають вести облік сум таких пільг та з 01 січня 2020 року повинні відображати у податковій звітності такі дані, як строк користування податковою пільгою у звітному періоді – число, місяць, рік початку та закінчення користування пільгою.

Пунктом 50.4 ст. 50 Кодексу передбачено, що якщо платник податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, після закінчення граничного строку подання звітної декларації подає декларацію у зв'язку зі змінами об'єкта та/або бази оподаткування (на підставі даних, внесених до відповідних державних реєстрів), то штрафи не застосовуються. Застосування норм п. 50.4 ст. 50 Кодексу для обґрунтованого нарахування штрафів потребує виокремлення сум податкових зобов’язань, до яких штрафи не застосовуються.

Основні зміни, що містяться у новій формі декларації: 

передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (у додатках 1 та 2);

декларацію доповнено інформацію щодо:

- адреси місць розташування об’єктів оподаткування (колонка 4 розділу І у додатках 1 та 2);

- строку користування податковою пільгою у звітному періоді (колонки 20–21 розділу І додатка 1, колонки 19–20 розділу І додатка 2);

- деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Кодексу (рядки 5.1, 5.2 розділу II у додатках 1 та 2).

Звертаємо увагу на те, шо у контексті п. 50.4 ст. 50 Кодексу розподіл нарахованих до збільшення податкових зобов’язань не відбувається, якщо уточнення податкових зобов’язань здійснюється не за поточний звітний період. Отже, рядок 5.1 не повинен бути заповненим, якщо у рядку 2.2 заголовної частини декларації («податковий період, що уточнюється»), та у рядках 1.2 («рік, що уточнюється»), 5 («Нараховано до збільшення податкового зобов’язання на 20__ рік, усього») та 5.2 («у т. ч. нараховано до збільшення податкового зобов’язання на 20__ рік») додаткf 1 та додаткf 2 не відповідає поточному календарному року.

Крім цього, з метою зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих декларацій та забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення надалі сервісного обслуговування платників у рядку 1 заголовної частині декларації (поряд з позначкою «уточнююча») запроваджена позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

Нова форма декларації чинна з 01 січня 2023 року.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь