A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопатинська громада
Львівська область, Червоноградський район

Право власності на нерухомість на тимчасово непідконтрольній території: як оформити і не отримати недійсних "папірців" від окупантів

Дата: 09.11.2022 11:24
Кількість переглядів: 105

Трапляються непоодинокі випадки, коли загарбники, наприклад, при оформленні права власності на нерухомість змушують людей віддавати українські документи і отримувати "папірці" від окупантів. Як бути в таких ситуаціях? – Розповідаємо про процедуру детально

Держава охороняє право власності та не визнає будь-яких актів (рішення, документ), виданих органами та/або особами на тимчасово окупованій території, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законодавством України 

Відповідно до статті 11 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” на тимчасово окупованій території право власності охороняється згідно із законодавством України.

Будь-які органи, їх посадові особи та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними , якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

За фізичними особами, незалежно від набуття ними статусу біженця чи іншого спеціального правового статусу, підприємствами, установами, організаціями зберігається право власності та інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходиться на тимчасово окупованій території, якщо воно набуте відповідно до законів України.

Набуття та припинення права власності на нерухоме майно, яке знаходиться на тимчасово окупованій території, здійснюється відповідно до законодавства України за межами тимчасово окупованої території. У разі неможливості здійснення державним реєстратором повноважень щодо державної реєстрації прав на тимчасово окупованій території орган державної реєстрації визначається Кабінетом Міністрів України.

В умовах воєнного стану та протягом місяця з дня його припинення або скасування державна реєстрація права власності та інших речових прав на нерухоме майно, місцезнаходженням якого є Автономна Республіка Крим, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська області, місто Севастополь, проводиться незалежно від місцезнаходження такого майна.

Перелік адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану, оприлюднено на офіційному вебсайті Мін’юсту за посиланням: https://minjust.gov.ua/n/22669.

Переліки суб’єктів державної реєстрації, якими в умовах воєнного стану проводиться державна реєстрація, та нотаріусів розміщено на офіційному вебсайті Мін’юсту за посиланнями:

https://bit.ly/3NMzRlQ

https://minjust.gov.ua/pages/list_of_notaries

Ще більш детально про процедуру – у матеріалі на сайті:

https://bit.ly/3Uiiuvs

У разі внесення змін до законодавства Порядок може бути змінено (08.11.2022).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь