A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопатинська громада
Львівська область, Червоноградський район

Прогноз розвитку і розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Червоноградському районі у 2022 році

Дата: 11.04.2022 12:20
Кількість переглядів: 409

  Прогноз розвитку і розповсюдження  основних шкідників і хвороб сільськогосподарських  рослин у Червоноградському районі у 2022 році

 

Погода є ключовим елементом, що впливає на час появи та розвиток популяції шкідників на полях, а також на їх шкідливість.

У 2022 році, як і у попередніх роках, посіви будуть заселяти та в певній мірі завдавати шкоди мишоподібні гризуни. В умовах минулого року, під дією літньої засухи та проведення винищувальних заходів, популяції гризунів значно скоротились. Погодні умови зимових місяців поточного року також не сприятливі для розвитку цих дрібних ссавців. Надмірна кількість вологи, різкі коливання температур згубно подіяли на життєдіяльність шкідників, що призведе до суттєвого зменшення їх кількості.

Коли весна прохолодна, а період проростання та сходів с/г культур довший, ризик їх пошкодження грунтовими шкідниками зростає, особливо якщо на полі спостерігається їх значна кількість. Осінніми грунтовими розкопками у 2021 році виявлено заселення площ дротяниками при чисельності 0.5 шт. на кв.м. У поточному році ці шкідники і надалі пошкоджуватимуть сходи ярих зернових та просапних культур. Коренеплоди та бульби картоплі будуть пошкоджували личинки західного травневого хруща. Для збереження молодих рослин проводять передпосівну токсикацію насіння інсектицидними протруйниками згідно «Переліку…»

Шкідники і хвороби зернових культур

Посівам зернових культур шкодить понад 300 видів комах. Залежно від погодних умов, у поточному році на полях району свою шкодочинну діяльність можуть вести злакові попелиці, хлібні жуки, клоп шкідлива черепашка, трипси, злакові мухи, п’явиці тощо.

Злаковим попелицям подобається тепла погода, але коли спекотно і сухо розвиток шкідників обмежується. Зливові дощі змивають цих комах. У 2022 році імаго і личинки цих сисних шкідників заселятимуть посіви зернових колосових культур. Пік поширення припадатиме на фазу наливу зерна, але погода може все змінити.

Наприкінці квітня - на початку травня при середньодобовій температурі повітря 9..10С, за посушливих умов, з’являться дорослі жуки злакових пявиць (злакової, синьої, червоногрудої). За досягнення чисельності ЕПШ доцільні крайові обробки інсектицидами.

У минулому році погодні умови сприяли життєдіяльності пшеничного трипса. Шкідник полюбляє теплу, суху і навіть спекотну погоду. Зустрічатиметься він і в поточному році, але шкідливість його низька і хімічні заходи проти нього поєднують із захистом від рослиноїдних клопів та попелиць.

У поточному році, як і щороку, свою шкідливу діяльність вестимуть хлібні блішки. При настанні ранньої, теплої і сухої весни спостерігатиметься раннє заселення зернових хлібними блішками і їх підвищена шкідливість. За умови теплого і помірно дощового літа динаміка активності блішок зросте, однак через значну вегетативну масу в цей час фітофаги не завдаватимуть значної шкоди посівам.

Вже декілька років поспіль існуючі погодно-кліматичні умови не сприяють активізації життєдіяльності і шкідливості злакових мух в посівах зернових культур, з існуючих видів яких шведські мухи залишаються домінуючими. Не мають на території району широкого поширення і хлібні клопи, зокрема клоп-шкідлива черепашка.

З хвороб зернових культур на полях району домінує септоріоз. Незалежно від погоди та дотримання сівозміни, хвороба все одно з’явиться. Два види спор сприяють поширенню хвороби дощем і вітром. Тому навіть при дотриманні сівозміни септоріоз «десантує» з сусіднього поля.

Кореневі та прикореневі гнилі на пшениці також будуть поширені на території району. Джерело інфекції – хворе насіння. Контролюють хворобу правильно підібраним протруйником.

Серед видів іржі у посівах колосових культур на території району переважаючим видом є бура листкова іржа. Рівень розвитку інфекції буде вищим на полях з низьким рівнем агротехніки та за відсутності фунгіцидного захисту.

Існуючі в районі гідротермічні показники під час наливу зерна колосових культур сприяють щорічному ураженню колосків фітопатогенами різної етіології. Як і в минулому році, поява хвороб септоріозу і фузаріозу спостерігатиметься на початку молочної стиглості зерна. В період формування і достигання зерна, залежно від погодніх умов можливе поширення альтернаріозу.

Шкідники і хвороби кукурудзи

В останні роки, особливо на присадибних ділянках, великого розповсюдження набув стебловий кукурудзяний метелик. Слід зазначити, що спостерігається поява метеликів другого покоління. І хоч наразі й не є небезпечним, але свідчить про те, що відбуваються зміни в природі. У поточному році цей шкідник і надалі вестиме свою шкідливу діяльність.

У 2022 році злакові попелиці продовжать заселяти посіви кукурудзи. На їх чисельність і шкідливість впливатимуть погодні умови, сівба у пізні строки, недотримання норми та глибини висіву насіння, незадовільне підживлення. Вчасно проведений захист дозволеними інсектицидами обмежуватиме розвиток та шкідливість цих шкідників.

Минулорічне сухе і спекотне літо сподобалось і павутинному кліщу. Шкоди він завдавав крайовим смугам. У поточному році його шкодочинність може зрости.

Згадуючи спеку, не можна ігнорувати той факт, що в таких умовах бавовникова совка також може поширюватися активніше.

Протягом вегетаційного періоду поточного року спостерігатиметься розвиток гельмінтоспоріозної плямистості і пухирчастої сажки. Сажкові хвороби домінуватимуть на фоні неякісно протруєного насіннєвого матеріалу і за умови близько розташованих минулорічних посівів кукурудзи, де зберігаються інфіковані рослинні рештки. Можливе ураження качанів фузаріозом, червоною та сірою гнилями.

Шкідники і хвороби ріпаку

Під час вегетації ріпакам шкодитимуть всі шкідники: як багатоїдні фітофаги, так і комплекс шкідників-олігофагів хрестоцвітих культур. За теплої і сонячної погоди березня шкідники вийдуть з місць зимівлі, зокрема, ріпаковий квіткоїд і стеблові прихованохоботники, які розпочнуть живитись на жовтоцвітих бур’янах. Хрестоцвіті блішки активно живитимуться на молодих рослинах ріпаку. Ріпаковий пильщик (трач) розвиватиметься у 2-ох поколіннях. Його псевдогусениці живились на рослинах ще в осінній період минулого року і їх шкідливість продовжиться у весняний час і до початку зниження температурних показників восени поточного року. Під час росту квітконосів ріпаку на посівах з’явиться великий стебловий прихованохоботник. Ріпаковий квіткоїд найбільшої шкоди завдватиме у період бутонізації - цвітіння ріпаків. У фазу утворення і росту стручків спостерігатимуться пошкодження капустяною галицею та насіннєвим прихованохоботником. Чисельність усіх шкідників буде залежати від погодних умов, які складуться, та догляду за посівами.

Навесні у посівах ріпаку, насамперед, прогресуватиме фомоз. За нестачі вологи ураження стебла фомозом може спричинити вилягання рослин. Протягом вегетації на листках з’являтиметься пероноспороз, розвиток якого залежатиме від погодних умов. На період цвітіння особливо небезпечною хворобою в більшості ріпакосіючих господарств району залишатиметься альтернаріоз.

Шкідники і хвороби картоплі

Колорадський жук залишається найбільшою загрозою для картоплі та інших пасльонових. У минулому році масово жук шкодив до цвітіння, коли необхідна двохразова обробка інсектицидами. Погода літніх місяців минулого року сприяла їх продовженому розвитку. У 2022 році, як і щороку, цей шкідник буде загрожувати картоплі та іншим пасльоновим культурам. Для обробки посівів необхідно застосовувати дозволені до використання інсектициди та дотримуватись загальних вимог індивідуального захисту.

З хвороб у поточному році, залежно від погодних умов, посадки картоплі можуть уражувати фітофтороз, альтернаріоз, вірусні та бактеріальні хвороби.

 

Шкідники і хвороби соняшнику

Щоб отримати високий та якісний врожай соняшнику, слід, окрім захисту від бур’янів, подбати про захист від хвороб. Дехто вважає, що фунгіцидний захист соняшнику не є необхідним і можна працювати фунгіцидними препаратами за потреби. На даній культурі можуть розвиватися понад 80 захворювань, які уражують посіви соняшнику в період його розвитку. Погодні умови минулого року були сприятливі для розвитку білої та сірої гнилей, також рослини були інфіковані фомозом і пероноспорозом. У 2022 році ці хвороби і надалі розвиватимуться на посівах соняшнику, і проведення чи не проведення фунгіцидного захисту - вибір кожного керівника в кожному окремому випадку.

З шкідників посіви заселятимуть попелиці, які шкодили рослинам соняшнику і в минулому році. Шкідливість їх буде залежати від догляду та погодних умов.

Шкідники і хвороби сої

Велике господарське значення сої та глобальні зміни клімату обумовили значне розширення посівів культури в районі. Вегетація культури тривала, тому вона залишається привабливою для багатьох шкідників. У минулому році на посівах сої в районі свою шкідливу діяльність вели переважно попелиці. У поточному році, залежно від погодних умов, на сої можуть живитися жуки і личинки бульбочкових довгоносиків, кліщі, акацієва вогнівка та інші.

Хвороби, які розвиваються на рослинах сої, помітної шкоди не наносять і обробок проти них не планується.

Шкідники і хвороби яблуневого саду

В яблуневих садах у 2022 році фітосанітарне значення матимуть яблунева плодожеркапопелиці, кліщі, медяниці, щитівки, або інші. При досягненні економічного порогу шкідливості проводять захисні обробки проти конкретного фітофага або комплексу супутніх шкідників.

Листя та плоди яблунь хворітимуть на паршу, плямистості, плодову гниль, борошнисту росу. Доцільними є проведення профілактичних або профілактично-лікувальних обприскувань від збудників хвороб.

Матеріал підготувала:головний спеціаліст

відділу контролю за обігом засобів захисту рослин                                                 Л.В.Ціж

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь