A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопатинська громада
Львівська область, Червоноградський район

Про зупинення рішення селищної ради 9 сесії 8 скликання від 22.06.2021 № 2

Дата: 25.06.2021 17:59
Кількість переглядів: 1064

GERB5_1

Україна

РоЗПОРЯДЖЕННЯ

ГОЛОВИ  Лопатинської селищної ради

Львівської області

      від “ 25” червня 2021 року   №  178

смт. Лопатин

 

Про зупинення рішення селищної ради

9 сесії 8 скликання від 22.06.2021 № 2

 

З метою недопущення порушення вимог чинного законодавства України та приведенням у відповідність до  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Конституції України, Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» Регламенту Лопатинської селищної ради VIII скликання, затвердженого рішенням першої сесії ради № 4 від 20 листопада 2020 року, керуючись п. 20 ч. 4 ст. 42, ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:

1. Зупинити  рішення 9 сесії 8 скликання Лопатинської селищної ради від 22.06.2021 № 2 «Про дострокове припинення повноважень секретаря Лопатинської ради Білик Галини Василівни» (далі - Рішення), у зв’язку із невідповідністю вимогам Закону України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» Регламенту Лопатинської селищної ради VIII скликання, затвердженого рішенням першої сесії ради № 4 від 20 листопада 2020 року.

2. Скликати 5 липня 2021 року о 10 год. 00 хвилин позачергову сесію Лопатинської селищної ради та винести на позачергову сесію повторний розгляд рішення селищної ради  від 22.06.2021 № 2 «Про дострокове припинення повноважень секретаря Лопатинської ради Білик Галини Василівни» із обґрунтуванням зауважень селищного голови, що додаються.

3. Секретарю селищної ради Г. Білик забезпечити оприлюднення даного розпорядження на офіційному сайті Лопатинської селищної ради та повідомити депутатів, працівників структурних підрозділів про дату, час та місце проведення сесії селищної ради.

4. Контроль за виконанням розпорядження залишаю за собою.

 

 

Селищний голова                                                                   Олег МИКИТИН

 

 

 

 

 

Додаток

до розпорядження селищного  голови

від «___» червня 2021 року  № ___

 

Обґрунтування зауважень

Лопатинського селищного голови на рішення 9 сесії 8 скликання

Лопатинської селищної ради від 22.06.2021 № 2

 «Про дострокове припинення повноважень секретаря

Лопатинської ради Білик Галини Василівни»

      

22.06.2021 на сесії Лопатинської селищної ради в цілому, прийнято рішення № 2 «Про дострокове припинення повноважень секретаря Лопатинської ради Білик Галини Василівни»(надалі – Рішення)

 

Прийняте Рішення, із внесеними пропозиціями , не відповідає Конституції України, Законам України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та прийнято з порушенням норм права.       

Згідно ст.19 Конституції України – органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

       Закон України - нормативно-правовий акт вищої юридичної сили, що регулює найважливіші суспільні відносини шляхом встановлення загальнообов'язкових правил, прийнятий в особливому порядку (законодавчим органом влади).

Рішення Лопатинської селищної ради № 2 від 22.06.2021 «Про дострокове припинення повноважень секретаря Лопатинської ради Білик Галини Василівни» має прийматись на виконання законів та не повинно суперечити їм.

 

1. В пункті 2  рішення 9 сесії 8 скликання від 22.06.2021 № 2 «Про дострокове припинення повноважень секретаря Лопатинської ради Білик Галини Василівни» вказано «2. Виключити Білик Галину Василівну зі складу виконавчого комітету Лопатинської селищної ради.»

- хоча згідно протоколу 9 сесії 8 скликання від 22.06.2021 озвучення тексту рішення та поіменного голосування щодо проекту рішення не було, а відповідно п. 2 не проголосований. Таємне голосування відбувалось виключно щодо дострокового припинення повноважень.

 

2. В пункті 3  рішення 9 сесії 8 скликання від 22.06.2021 № 2 «Про дострокове припинення повноважень секретаря Лопатинської ради Білик Галини Василівни» вказано, що «3. Право підписання рішення та контроль за його виконанням покласти на Голову Постійної комісії з питань регламенту, етики, законності, захисту прав і законних інтересів громадян Лопатинської селищної ради п. Н. Антонюк

- хоча відповідно до п. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» селищний голова підписує рішення ради та її виконавчого комітету.

- відповідно до П. 72.1. Регламенту Лопатинської селищної ради VIII скликання рішення ради у п'ятиденний термін з моменту його прийняття підпи­сується головуючим на засіданні ради. Згідно п. 36.1.Регламенту відкриває, веде і закриває пленарні засідання ради селищний голова. Головуючим на даній сесії був селищний голова.

 

3. Таємне голосування щодо дострокового припинення повноважень секретаря ради відбувалось з порушенням вимог ст. 67 Регламенту Лопатинської селищної ради VIII скликання рішення, а саме:

- не було виконано лічильною комісією наступні пункти Регламенту:

«67.2. Лічильна комісія встановлює і доводить до відома депутатів:

67.2.1. час і місце проведення голосування;

67.2.2. порядок заповнення бюлетеня;

67.2.3. критерії визнання бюлетеня недійсним:

67.2.4. порядок організації голосування.»

- Згідно п. 67.3. Регламенту Бюлетені для таємного голосування з питань, що поставлені на голосу­вання, виготовляються секретаріатом ради за формою, підготовленою лі­чильною комісією і затвердженою процедурним рішенням ради. Цього не було зроблено тому , що бюлетені були заготовленні депутатами заздалегідь і не були затверджені радою.

- Згідно п. 67.5. Регламенту Депутат заповнює бюлетень в окремо відведеному приміщенні чи частині приміщення. Голосування відбувалось в сесійному залі в присутності усіх депутатів та запрошених на сесію.

- Згідно п. 67.6. Регламенту після закінчення голосування лічильна комісія відкриває скриньку для таємного голосування і здійснює підрахунок голосів. При підрахунку го­лосів і встановленні результатів виборів можуть бути присутні лише члени лічильної комісії. Підрахунок голосів здійснювався в сесійному залі в присутності усіх депутатів та запрошених на сесію.

Отже була грубо порушена процедура таємного голосування передбачена регламентом ради.

 

4. В письмових обґрунтуваннях щодо підстав дострокового припинення повноважень секретаря п. 1 додатку до Рішення вказано, що секретар скликає сесії ради у випадках, передбачених частиною шостою статті 46  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» ; повідомляє депутатам і доводить до відома населення інформацію про час і місце проведення сесії ради, питання, які передбачається внести на розгляд ради; (п. 2 частини 3 ст. 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»)

- Згідно частини шостої статті 46  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» «6. У разі немотивованої відмови сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті, районної, обласної ради або неможливості його скликати сесію ради сесія скликається: сільської, селищної, міської ради - секретарем сільської, селищної, міської ради;». Вданому випадку дану сесію скликав і проводив та усі сесії 8 скликання голова селищної ради. Крім цього розпорядження про скликання усіх сесій 8 скликання селищної ради були опублікування на сайті селищної ради (https://lopatynska-gromada.gov.ua/) та доведенні до відома усіх депутатів через телефонний зв'язок та через депутатську групу в вайбері.

 

5. В письмових обґрунтуваннях щодо підстав дострокового припинення повноважень секретаря п. 4 додатку до Рішення вказано, що у рішеннях ради назву ради вказано Радехівського району. Дійсно у рішення вказано про Радехівський район не з вини секретаря ради оскільки в базі Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (https://usr.minjust.gov.ua) та відповідно на гербовій печатці ради на даний час вказано Лопатинська селищна рада Радехівського району.

 

6. Щодо розміщення фотографій депутатів (п. 4 додатку до Рішення) повідомляємо, що дана норма не передбачена чинним законодавством.

 

7. В п. 5 додатку до Рішення йдеться про дату і час  скликання постійних комісій секретарем ради, але відповідно до п. 8   ст. 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» ст. 9 Положення про постійні депутатські комісії Лопатинської селищної ради комісії «8. Організація роботи постійної комісії ради покладається на голову комісії. Голова комісії скликає і веде засідання комісії, дає доручення членам комісії, представляє комісію у відносинах з іншими органами, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями, а також громадянами, організує роботу по реалізації висновків і рекомендацій комісії. У разі відсутності голови комісії або неможливості ним виконувати свої повноваження з інших причин його функції здійснює заступник голови комісії або секретар комісії.»

 

 

Селищний голова                                                                             Олег МИКИТИН

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь