A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопатинська громада
Львівська область, Червоноградський район

Субсидія

Дата: 05.03.2019 16:49
Кількість переглядів: 633

Відповідно до Закону України "Про житлово-комунальні послуги", було визначено, що субсидії на оплату житлово-комунальних послуг з 1 січня 2019 року виплачуються споживачу у грошовій формі упорядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Житлова субсидіяце державна допомога на оплату житлово-комунальних послуг, тому постановою № 1176 встановлено механізм цільового використання бюджетних коштів, передбачених на надання субсидій населенню. Якщо сім’я ощадливо споживала енергоресурси, за результатами опалювального сезону вона зможе використати залишок коштів зекономленої житлової субсидії, який утворився станом на 1 червня на її рахунку, на свій власний розсуд, тобто монетизувати або перевести їх на відкритий нею картковий рахунок в будь-якому банку країни.

Одержувачі субсидії можуть звертатися за наданням роз'яснення:

  • з будь-яких питань, пов’язаних з призначенням житлової субсидії, як і раніше до органів соціального захисту населення;
  • з питань щодо здійснених операцій на обліковому записі в Ощадбанку - до банку, при цьому можна скористатися інформаційно-роз’яснювальними послугами операторів кол-центру банку, а також матимуть доступ до свого персонального кабінету на офіційному сайті Ощадбанку;
  • за отриманням інформації щодо спожитих послуг, нарахованих сум за послуги, розміру заборгованості (переплати) – до управителів багатоквартирних будинків, об’єднань співвласників багатоквартирного будинку, виконавців комунальних послуг.

Урядом 6 лютого 2019 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 62, якою визначено порядок надання субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі. Готівкова форма буде застосована до одержувачів, яким субсидія призначена на поточний опалювальний період починаючи з жовтня-грудня 2018 року. Тобто, всі громадяни, які користувалися житловою субсидією до 01.01.2019 року, отримають субсидію готівкою з березня 2019 року для оплати за житлово-комунальні послуги, використаних в лютому 2019 року. Аналогічні виплати вони отримають у квітні (за березень) та у травні (за квітень) 2019 року.

Виплата житлових субсидій у готівковій формі буде здійснюватися органами Пенсійного фонду України тим особам, які одержують пенсії, і таким же шляхом, як виплачуються пенсії: або перерахування коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках, або виплата через поштові відділення, у тому числі з доставкою додому. При цьому виплата субсидії буде проводитись одночасно з виплатою пенсії пенсіонерам.

Особи, які не одержують пенсії, зможуть отримати готівкові кошти у будь-якому відділенні АТ „Ощадбанк” як грошовий переказ (через внутрішньодержавну платіжну систему „Система термінових переказів „Швидка копійка”) або на поточні рахунки в АТ „Ощадбанк” в будь-який зручний для себе час з 12 березня у найближчому відділенні «Ощадбанку», пред’явивши паспорт та ідентифікаційний номер.

Таким чином громадяни мають самостійно контролювати своє споживання житлово-комунальних послуг і своєчасну сплату підприємствамнадавачам послуг за спожитий газ, воду, електроенергію у повному обсязі, а не розмір обов’язкового платежу, як було раніше.

Щоб одержувачі субсидії використали отримані кошти на оплату житлово-комунальних послуг, запроваджуються більш жорсткі вимоги та контроль щодо своєчасності оплати житлово-комунальних послуг. Якщо досі субсидії позбавляли у випадку двомісячної простроченої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, то тепер цей термін скоротили до місяцяТобто, якщо вчасно не оплатити комунальні послуги і сума боргу перевищуватиме 340 гривень на початок наступного місяця за інформацією надавачів житлово-комунальних послуг, то надання субсидії буде зупинено. Якщо станом на травень 2019 року домогосподарство матиме більше місяця заборгованість на суму понад 340 гривень, то субсидія на новий період 2019-2020 років йому вже не призначатиметься.

Субсидії на придбання твердого палива та скрапленого газу, як і раніше буде виплачуватися у готівковій формі на особові рахунки одержувачів  уповноважених банків або через поштові відділення.

Крім того, постановою передбачено, що з 1 травня 2019 року призначення житлової субсидії домогосподарствам, які таку субсидію отримували протягом опалювального сезону 2018/19 року, здійснюється тільки після подання нової заяви та декларації.

Нагадуємо, що громадяни, які отримують субсидію, зобов’язані повідомляти в місячний термін управління соціального захисту населення про здійснення купівлі або іншим законним способом набуття права власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування) на суму, яка перевищує 50 тис гривень (набуття права власності або володіння на транспортний засіб незалежно від розміру вартості транспортного засобу).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь