A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопатинська громада
Львівська область, Червоноградський район

Як знищити капустяну білокрилку.

Дата: 26.07.2022 12:42
Кількість переглядів: 523

Як знищити капустяну білокрилку

      Капустяна білокрилка –це мініатюрна комаха (менше як 2 мм) білого забарвлення,яка належить до ряду напівтвердокрилих. Тіло та обидві пари крил вкриті борошнистоподіб

ним, білого кольору восковим секретом. Від цього й походить назва шкідника.

     У соєму розвитку капустяна білокрилка проходить чотири стадії: яйце,личинка,німфа та імаго. На одній рослині можуть бути представники усіх стадій розвитку, що ускладнює ефективність боротьби з шкідником.

     Самки білокрилки відкладають яйця з нижнього боку листків по 10-20 штук. Личинки харчуються соком рослин, виділяючи липку солодку масу, на якій розмножуються сажисті гриби. Листки скручуються, рослини в’януть і при сильному пошкодженні гинуть.Для розвитку одного покоління білокрилок потрібно 25 днів. Самка активна близько місяця і може відкласти за цей час до 130 штук яєць. При температурі 21...23 градуси і відносній вологості повітря 60-70% цикл розвитку одного покоління завершується протягом 23-25 днів. За рік шкідник може дати до 12 поколінь. 

       Максимального  піку  чисельності  білокрилка  досягає  у  другій половині  літа, коли  створюються  кращі  умови для  розмноження  шкідника.Найчастіше білокрилка вражає рослини на городі у відкритому грунті. Білокрилка завжди ховається на нижній стороні листя. Вдень шкідник літає мало, тільки якщо  комах  потривожити, вони  злетять, але незабаром  повернуться  на колишнє місце. Увечері  білокрилка  може  перелітати далеко в  пошуку  нового  місця  для  поселення. Вибравши  рослину, відразу  ховається  під  його  листя. При появі білокрилки на огірках ви відразу помітите дрібні жовті точки на листках, перевернувши лист, деякі метелики  відлетять, деякі залишаться. Якщо білокрилка завелася вже давно, то можна побачити і дрібні личинки. На помідорах білокрилка швидко розмножується, оселяючись на нижній стороні листя в середньому і верхньому ярусі. Листя томатів починають скручуватися і жовтіти передчасно. 

                         У відкритому грунті білокрилка може прилетіти з іншої ділянки на ваші грядки. Щоб відлякати шкідників від рослин, використовують народні методи:  їх обприскують настоєм часнику або цибульного  лушпиння.  Щоб  виловити  дорослих  особин, можна  застосовувати  клейові  пастки.   Вони  являють  собою  шматочок  фанери, пофарбованої  в  жовтий колір. Поверхню  змащують  касторовою  олією,  медом  з  каніфоллю  або  вазеліном.  Шкідників  приваблює  яскравий  колір,  вони  сідають  на  приманки  і  просто  прилипають.   Після того як на фанері збереться багато комах, її протирають і просочують знову.  Ефективні і клейові пастки, призначені для мух. Білокрилка є одним з найпоширеніших шкідників овочевих, квіткових, плодово-ягідних культур відкритого та закритого ґрунту. З овочевих і квіткових культур шкідник найбільше пошкоджує рослини з пухкими (великоклітинними) тканинами: помідори, огірки, кабачки, капусту, фуксію, пеларгонію, абутилон, паслін, глоксинію і багато інших рослин. Личинки цього шкідника живляться соком рослини, а своїми солодкими виділеннями провокують розмноження сажистих грибів на листі, які є шкідливішими від самої білокрилки. Крім того, ці комахи переносять вірусні хвороби на всіх стадіях свого розвитку. Будь-який інсектицид не може знищити цього шкідника, тому кількість ефективних препаратів невелика

.Для захисту від білокрилки ефективними є біологічні (аверсектин С, бітоксибацилін, авертин-N, вертициллін Ж, ін.) та хімічні препарати (актеллік, моспілан, фуфанон, ін.) у рекомендованих в «Переліку» дозах.

 Обприскування рослин хімічними засобами захисту  рослин треба починати при появі первинних вогнищ білокрилки. Захисні обробки необхідно проводити в тиху безвітряну погоду в ранкові або вечірні години та під  час роботи  працюючі  повинні  користуватися  засобами  індивідуального  захисту  і   дотримуватись правил  особистої  гігієни.

Головний спеціаліст –державний

фітосанітарний інспектор                                                                       Л.В.Ціж

    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь