A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопатинська громада
Львівська область, Червоноградський район

Весняний захист саду

Дата: 23.02.2022 10:22
Кількість переглядів: 788

  Розпочинати  захист саду необхідно ще в період  спокою   агротехнічними   методами,              

які дозволяють не тільки покращити загальний агрофон вирощування  плодових культур, а і частково знизити щільність популяцій шкідників та інфекційний запас  збудників багатьох грибкових захворювань.

         Як тільки зійде сніг, і минуть нічні заморозки, приступають до санітарної обрізки саду, видаляють всі підмерзлі, засохлі і пошкоджені гілки, знімають з дерев і кущів муміфіковані плоди і павутині гнізда зимуючих гусениць. Паралельно проводять і формування крони. Одночасно з обрізанням проводять лікування ран на корі стовбурів і основних гілках, які утворилися від зламів, морозобоїн, пошкоджень гризунами. Рани зачищають, вирівнюють ножем до живої тканини.

        Після закінчення обрізки проводять лікування саду: рани і пошкодження на корі дерев акуратно зачищають, рясно промивають розчином мідного купоросу (300 г препарату     на 10 л води), а після дезінфекції обробляють садовим варом. Такий ретельний догляд за відкритими ділянками дерева попередить розвиток чорного раку, антракнозу, цитоспорозу і моніліозу. Після обрізки очищають стовбури дерев і підстави маткових гілок (за допомогою нежорсткої щітки і скребка) від відмерлих фрагментів кори, моху, лишайників і інших наростів. Після очищення приступають до оновлення осінньої побілки: ця процедура орієнтована на винищення зимуючих в корі шкідників і захисту саду від коливання температур і сонячних опіків. Для процедури застосовують фарбу (водоемульсійну або акрилову) або побілку, приготовану з гашеного вапна, мідного купоросу і глини.

       Після сходу снігу обов’язково збирають залишки торішнього листя і падалиці під деревами, потім перекопують пристовбурні круги і обприскують їх розчином сечовини (600-700 г препарату на 10 літрів води). Така профілактична обробка не тільки знешкодить зимуючих в ґрунті і на опалому листі збудників хвороб і комах-паразитів, але і наситить ґрунт азотом.

  Розпушуванням грунту в пристовбурних колах на глибину 15-20 см ми знищимо перезимувалих личинок пильщиків і частину популяції яблуневої і грушевої плодожерок, які залялькувалися в ґрунті. Перекопування і розпушування, крім того, сприятливо діють на кореневу систему дерев, покращуючи проникнення до неї вологи і повітря. Під час перекопування вносять азотні добрива (150-200 г сухого добрива на 1 кв. м приштамбового кола разом з поливом, щоб не обпекти корінці і не біля стовбура, а по периметру гілок, так як саме там розташовані корінці, які всмоктують поживні речовини). Також можна підживити дерева пташиним послідом (розвести водою 1:20),  гноєм, попелом, що вносять у борозенку глибиною 10-15 см по периметру крони.

Молоді деревця можна висаджувати як тільки зійде сніг і відтане ґрунт. Дно ями слід засипати пухкою родючою землею, змішаною з перегноєм і мінеральними добривами (свіжий гній на дно ями укладати ні в якому разі не можна).Перед посадкою молодому саджанцю слід обрізати крону на 60-80 см. Після посадки саджанці струшують, щоб запобігти утворенню пустот між корінням, рясно поливають, підв’язують.

Коли температура повітря піднялася вище 5 градусів тепла, а бруньки ще не набрякли, саме тоді проводять обприскування дерев бордоською рідиною (100 г мідного купоросу і 100 г вапна на 10 л води). Шкідники в цей час знаходяться в стані сплячки, і обробка ефективна в боротьбі з довгоносиком, мідяницею, попелицею, яблуневою і грушевою плодожерками. Крім того, обприскування допоможе вберегти рослини від парші, різних плямистостей, моніліального опіку та інших інфекцій. Якщо ви прихильник органічної продукції, то можна взагалі відмовитися від хімічних інсектицидів та фунгіцидів  і весняну обробку дерев проводити тільки біопрепаратами. З шкідниками добре справляються Бітоксибацилін, Актофіт (Аверсектін), Лепідоцид, Гаупсин та інші. Проти грибкових захворювань ефективні Триходермін, Планриз, Мікосан та інші. Біопрепарати порівняно недорогі, ефективні і екологічно безпечні для людей та довкілля.

Всього рекомендується провести 3 обробки дерев: ранньою весною, перед цвітінням і через 1 тиждень після нього. За середньодобової температури повітря +12…14 ºС настає період початку активної шкідливості щитівки, попелиці, кліщів, листоблішок тощо. Крім того, в цей час активізуються збудники хвороб саду (парша, борошниста роса, плямистості). Для попередження пошкоджень дерев сисними і листогризучими (пильщик, листовійки, шовкопряди, мінуючі молі та інші) шкідниками в період відокремлення бутонів проводять обприскування дозволеними до використання інсектицидами.  Перш ніж обробити дерева після цвітіння від шкідників, впевніться, що це дійсно необхідно. Якщо виявили плодожерку, довгоносика, квіткоїда, то це робити потрібно. Якщо їх немає, то проводиться обприскування тільки від хвороб (парша, плодова гниль та інші). Препарати можна використовувати ті самі, що і ранньою весною. У промислових насадженнях для одержання товарної продукції яблук  планують до 12-15 обробок. Смачні і здорові плоди можна одержати і при 4-ох обробках.       Після збору врожаю і до опадання листя дерева можна не турбувати. З настанням осені 4-те обприскування приходиться на жовтень-листопад, коли починає опадати листя. В цей час теж проводять обрізання та формування. При зрізанні живих гілок, пеньки обов’язково замазують садовим варом. Осіннє обприскування проводиться від хвороб, комахи у цей час вже ідуть на зимівлюрепарати аналогічні тим, які використовувались навесні. Готують розчин пестицидів безпосередньо перед використанням. Зберігати його довго не можна, оскільки він втрачає потрібні властивості.  Потрібно вдягнути щільний одяг з довгими рукавами, рукавиці, окуляри та респіратор. Завжди дотримуватись дозування, вказаного виробником в інструкції.

 

Важливо знати! Перше весняне обприскування саду проводять виключно за “сплячих бруньках” (до моменту їх розпускання) при температурі повітря 5-6?С. Для обробки вибирають ясний безвітряний день, зрошують дерева і кущі в ранковий або вечірній час.

 

Ефективність весняної обробки можна поліпшити, якщо Ви будете дотримуватися таких порад :

 

  • здійснювати обробку дерев і кущів найкраще за напрямом «з голови до ніг» (спершу необхідно обприскувати крони, далі гілки, стовбур і ґрунт навколо нього).

  • максимально оптимальним часом доби для проведення садових робіт даного виду, вважається ранок. Буде краще проводити обробку в безвітряну суху погоду, без високої вологості повітря.

 

Матеріал підготувала:

 

Головний спеціаліст відділу контролю

 

за обігом ЗЗР ГУ Держпродспоживслужби 

 

у Львівській області Ціж Л.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь