A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопатинська громада
Львівська область, Червоноградський район

Проєкти рішень 12 сесії 8 скликання

Дата: 10.09.2021 16:11
Кількість переглядів: 580

ПРОЄКТ

     ЛОПАТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

РАДЕХІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

12  СЕСІЯ    8  СКЛИКАННЯ

                                                                Р І Ш Е Н Н Я                

 

Від   17 вересня  2021 року                       №  1                           смт. Лопатин

 

Про затвердження порядку денного

проведення сесії

 

 

Керуючись Законом України «Про  місцеве самоврядування в Україні» Лопатинська селищна рада,

                            ВИРІШИЛА:

Затвердити  порядок  денний проведення чергової 12 сесії 8 скликання Лопатинської селищної ради згідно з додатком.

 

 

       

Селищний голова                                                                Олег МИКИТИН

 

 

 

 

 

 

Додаток до рішення  Лопатинської селищної ради від  17.09.2021 року № 1

 

Порядок денний проведення

12 сесії 8 скликання

Лопатинської селищної ради

 

     1.   Про затвердження порядку денного 12  сесії 8 скликання.

       2. Про зміну найменування Лопатинської селищної ради            Радехівського району Львівської області.

       3. Звіт про роботу відділу архітектури, будівництва, земельних             відносин та екології.

       4.  Звіт Комунального некомерційного підприємства «Лопатинська              РЛ».

       5. Звіт Комунального підприємства Лопатинської селищної ради.

       6. Звіт Комунального закладу «Лопатинський центр культури та             дозвілля».

       7. Звіт Комунального закладу «Лопатинський центр соціального           захисту та надання соціальних послуг».

        8. Про уточнення бюджету Лопатинської селищної територіальної             громади.

        9. Фінансові питання.

      10.  Про затвердження положення «Організація харчування дітей у              закладах освіти Лопатинської ТГ на 2021-2022 роки».

      11. Про затвердження Положення про встановлення місячного розміру            плати за навчання в Комунальному закладі «Лопатинська дитяча             музична школа»    та встановлення щомісячної плати за навчання.

     12.  Про затвердження Положення про конкурс на заміщення вакантних           посад директорів закладів загальної середньої освіти Лопатинської            територіальної  громади.

      13.  Про затвердження Положення про порядок розміщення зовнішньої         реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади.

     14.  Про затвердження Положення про порядок надання земельних           ділянок громадянам для ведення особистого селянського господарства за           рахунок земель комунальної власності на території Лопатинської            селищної  територіальної  громади.

     15. Земельні питання.

     16.  Різне.

 

 

 

                         Секретар ради                                                       Галина Білик

 

ПРОЄКТ

 

УКРАЇНА  

  ЛОПАТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

РАДЕХІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

12  СЕСІЯ    8  СКЛИКАННЯ

                                                                                 

Р І Ш Е Н Н Я  2

17.09.2021 року                                                                            смт. Лопатин               

 

Про зміну найменування

Лопатинської селищної ради

Радехівського району Львівської області

 

Керуючись ст.ст. 26, 42, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на підставі ст. 24 та п. 6-1, розділу V Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Верховної Ради України №807-ІХ від 17 липня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів», розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 718-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Львівської області», враховуючи інформацію щодо переліку сільських, селищних, міських рад, надану Міністерством розвитку громад та територій України листом від 6 серпня 2020 року № 7/34.1/13566-20 відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 28 липня 2020 року № 148 "Про форми переліків місцевих рад із зазначенням адміністративно-територіальних одиниць, що входять до їх складу" та Постанову Центральної виборчої комісії від 08 серпня 2020 року №160 «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року», з метою приведення найменування Лопатинської селищної ради у відповідність із чинним законодавством, за погодженням з постійними комісіями селищної ради, Лопатинська селищна рада,

 

ВИРІШИЛА:
 

1. Змінити найменування Лопатинської селищної ради Радехівського району Львівської області (ЄДРПОУ – 04369819) на Лопатинську селищну раду Червоноградського району Львівської області (ЄДРПОУ – 04369819).

2. Доручити начальнику відділу архітектури, будівництва, земельних відносин та екології селищної ради Леськів В.В. здійснити дії передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» та іншими законодавчими актами України.

3. Керуючому справами виконкому Лопатинської селищної ради                 Вавреньчук С.С., керуючись Кодексом законів про працю, та іншими законодавчими актами в сфері трудових відносин, забезпечити доведення до відома працівників Лопатинської селищної ради це рішення та здійснити відповідні записи в трудових книжках працівників.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань етики, законності та захисту законних прав громадян (Н. Антонюк).

 

 

Селищний голова                                             Олег МИКИТИН

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проєкту рішення

‘’Про зміну найменування Лопатинської  селищної ради  Радехівського району Львівської області’’

 

Необхідність прийняття проєкту рішення «Про зміну найменування Лопатинської  селищної ради  Радехівського району Львівської області»  зумовлена тим, що найменування та перейменування населених пунктів здійснюється Верховною Радою України відповідно до п. 29 ч. 1 ст. 85 Конституції України з урахуванням приписів Закону України «Про географічні назви».

Перенайменування населених пунктів, зокрема, шляхом віднесення їх до складу новоутворених районів, було здійснене Верховною Радою України постановою від 17.07.2020 № 807-1Х «Про утворення та ліквідацію районів».

Правила та процедури, за якими здійснюються відповідні зміни, визначені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі Закон № 755-ІУ) та Порядком державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 09.02.2016 № 359/5.

У статтях 15 - 17 Закону № 755 визначено вимоги до оформлення документів, що подаються для державної реєстрації, в тому числі для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу суб’єкту державної реєстрації подається заява щодо державної реєстрації юридичної особи - органу влади (форма 3), затверджена наказом Міністерства юстиції України 18.11.2016 № 3268/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 19.05.2020 № 1716/5).

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою проєкту Рішення є приведення у відповідність найменування селищної ради із її правовим статусом.

3. Правові аспекти

Суспільні відносини у цій сфері регулюють:

  • Конституція України;
  • Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;
  • Постанова Верховної Ради України №807-ІХ від 17 липня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проєкту Рішення не потребує додаткових фінансових витрат із бюджету.

ПРОЄКТ

 

     ЛОПАТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

РАДЕХІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

12  СЕСІЯ    8  СКЛИКАННЯ

                                                                Р І Ш Е Н Н Я                

 

Від   17 вересня  2021 року                       № 3                           смт. Лопатин

Звіт про роботу відділу землекористування,

 будівництва , архітектури, екології,

транспорту та АПК

Лопатинської селищної ради  за І півріччя

 2021 року.

Керуючись Регламентом Лопатинської  селищної ради, заслухавши  звіт про роботу відділу землекористування, будівництва  та архітектури за І половину 2021 року, з метою підвищення ефективності діяльності відділу земельних відносин, будівництва та архітектури в подальшому, покращення якості вирішення питань у сфері земельних відносин, будівництва та архітектури,  розгляду спорів між землекористувачами, відповідно до 51, 52, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування   в Україні»,  Лопатинська селищна  рада

ВИРІШИЛА: 

  1. Звіт про роботу відділу архітектури,  будівництва, земельних відносин та екології  за  І півріччя 2021 року, що додається, взяти до відома (додаток 1)
  2. Роботу відділу архітектури,  будівництва, земельних відносин та екології Лопатинської  селищної ради за І півріччя  2021 рік,  визнати задовільною.
  3. Відділу земельних відносин, будівництва та архітектури:
  • забезпечити неухильне виконання рішень селищної ради та виконавчого комітету селищної ради, розпоряджень селищного голови щодо здійснення повноважень у сфері земельних відносин, будівництва та архітектури;
  • своєчасно подавати пропозиції селищному голові  щодо  покращення роботи відділу земельних відносин, будівництва та архітектури;
  • поновити нормативно-грошову оцінку;
  • сприяти ефективній роботі постійно діючої комісії з питань земельних відносин, будівництва, архітектури, екології, транспорту та АПК;
  •  продовження проведення робіт по інвентаризації земель комунальної власності, які використовуються для підприємницької діяльності.
  • уточнення бази даних платників (користувачів) земельних ділянок по сплаті земельного податку.
  • перегляд договорів оренди на землю в частині оплати із визначенням відсотку у відповідності до Положення про ставки орендної плати.
  • проведення роботи спільно із  представниками лісового господарства щодо покращення раціонального використання земель лісогосподарського призначення , підвищення рівня екологічної свідомості мешканців громади, яке проявляється в ліквідації стихійних звалищ побутових відходів, очищення від сміття берегів річок;
  • проведення інвентаризації та взяття на облік водних об’єктів;
  • ефективне використання майнового комплексу Лопатинської селищної , облік, передача в оренду та утримання в належному стані;
  • облік та інвентаризація нерухомого майна громади та контроль за сплатою податку з нерухомості.
  1. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань землекористування, архітектури, будівництва, екології, транспорту та АПК (Кожушко Б.О.)

 

       Селищний голова                                                      Олег МИКИТИН

 

ПРОЄКТ

     ЛОПАТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

РАДЕХІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

12  СЕСІЯ    8  СКЛИКАННЯ

                                                                Р І Ш Е Н Н Я                

 

Від   17  вересня  2021 року                       №  4                           смт. Лопатин

Звіт про роботу 

Комунального некомерційного підприємства

«Лопатинська районна лікарня»

Лопатинської селищної ради

 

 

Керуючись Законом України «Про  місцеве самоврядування в Україні», згідно Плану роботи Лопатинської селищної ради на 2021 рік, затвердженому на 8 сесії 8 скликання від 20.05.2021 року Лопатинська селищна рада,

                            ВИРІШИЛА:

  1. Звіт про роботу  Комунального некомерційного підприємства «Лопатинська районна лікарня»  Лопатинської селищної ради взяти до відома (додається).
  2. Комунальному некомерційному підприємству «Лопатинська РЛ» створювати доступність якісної та ефективної медичної допомоги населенню, забезпечувати належну та своєчасну профілактику, діагностику та лікування хвороб, травм інших розладів здоров’я.
  3. Контроль за виконання даного рішення  залишаю за собою.

 

 

Селищний голова                                Олег МИКИТИН

ПРОЄКТ

 

     ЛОПАТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

РАДЕХІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

12  СЕСІЯ    8  СКЛИКАННЯ

                                                                Р І Ш Е Н Н Я   №5                

 

Від   17 вересня  2021 року                                                  смт. Лопатин

Звіт комунального підприємства

Лопатинської селищної ради за

виконану роботу у І півріччі 2021 року.

Заслухавши та обговоривши звіт директора КП Лопатинської селищної ради  Левицького М.Б. про роботу комунального підприємства у І півріччі  2021 року, керуючись ст. 29 Закону України  „Про місцеве самоврядування в Україні”  Лопатинська селищна  рада,-

 

ВИРІШИЛА:

    1. Звіт директора підприємства Левицького М.Б. про роботу КП Лопатинської селищної ради  у  І півріччі 2021 року взяти до відома.

    2.   Визнати роботу  Лопатинського КП за поточний період задовільною та такою, що потребує  покращення та активізації.

    3.   Рекомендувати директору КП  Левицькому М.Б.:

    3.1. продовжити  роботу  щодо організації безперебійного  забезпечення населення водою та вчасного та якісного ремонту водопровідної мережі;

    3.2. продовжити роботу щодо організації  збору, сортування  та вивезення сміття.

    4. Контроль за виконанням цього  рішення залишаю за собою.

 

 

 

 

         Селищний голова                                     Олег МИКИТИН

 

ПРОЄКТ

 

     ЛОПАТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

РАДЕХІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

12  СЕСІЯ    8  СКЛИКАННЯ

                                                                Р І Ш Е Н Н Я   №5                

 

Від   17 вересня  2021 року                                                  смт. Лопатин

Звіт комунального підприємства

Лопатинської селищної ради за

виконану роботу у І півріччі 2021 року.

Заслухавши та обговоривши звіт директора КП Лопатинської селищної ради  Левицького М.Б. про роботу комунального підприємства у І півріччі  2021 року, керуючись ст. 29 Закону України  „Про місцеве самоврядування в Україні”  Лопатинська селищна  рада,-

 

ВИРІШИЛА:

    1. Звіт директора підприємства Левицького М.Б. про роботу КП Лопатинської селищної ради  у  І півріччі 2021 року взяти до відома.

    2.   Визнати роботу  Лопатинського КП за поточний період задовільною та такою, що потребує  покращення та активізації.

    3.   Рекомендувати директору КП  Левицькому М.Б.:

    3.1. продовжити  роботу  щодо організації безперебійного  забезпечення населення водою та вчасного та якісного ремонту водопровідної мережі;

    3.2. продовжити роботу щодо організації  збору, сортування  та вивезення сміття.

    4. Контроль за виконанням цього  рішення залишаю за собою.

 

 

 

 

         Селищний голова                                     Олег МИКИТИН

ПРОЄКТ

 

УКРАЇНА   

 ЛОПАТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

РАДЕХІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

12  СЕСІЯ    8  СКЛИКАННЯ

                                                                Р І Ш Е Н Н Я                

 

Від 17 вересня  2021 року                       №  6                          смт. Лопатин

 

Про звіт в.о. керівника комунального закладу

«Лопатинський центр культури та дозвілля»

про роботу закладу за 2021р

 

 

         Керуючись ст.17, ст. 26, п.3 статті 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши в.о. керівника комунального закладу «Лопатинський центр культури та дозвілля» про роботу закладу за 2021р, Лопатинська селищна рада,-

 

ВИРІШИЛА:

 

    1. Звіт в.о. керівника комунального закладу «Лопатинський центр культури та дозвілля» про роботу закладу за 2021р Томко Мар'яни Анатоліївни, про роботу закладу, взяти до відома (додається).   

 

2.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну діючу комісію з питань соціально-гуманітарного розвитку територій, інформаційного забезпечення, освіти, охорони здоров’я, культури, спорту та туризму (А. В. Василишин)

 

 

        Селищний голова                                                   Олег МИКИТИН

 

 

ПРОЄКТ

 

 

 

  УКРАЇНА  

                             

     ЛОПАТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

РАДЕХІВСЬКИЙ РАЙОН   ЛЬВІВСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

 

12 СЕСІЯ    8  СКЛИКАННЯ

   Р І Ш Е Н Н Я  №7                                                

 

Від  17 вересня 2021 року                                                      смт. Лопатин

 

 

Про затвердження звіту про роботу

КЗ “Лопатинський центр соціального

захисту та надання соціальних послуг”

 

     Керуючись ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, законом України “Про соціальні послуги”, постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2020р №177 “Деякі питання діяльності центрів надання соціальних послуг” методичними рекомендаціями щодо виконання власних (самоврядних) повноважень об’єднаної територіальної громади у сфері соціального захисту населення, затверджених наказом Міністерства соціальної політики № 26 від 19.01.2016 року Лопатинська селищна рада Радехівського  району Львівської області

          ВИРІШИЛА :                                                                                                                                  

  1.  Взяти до відома та затвердити звіт директора Тукосир Марії Василівни про роботу  Комунального закладу “Лопатинський центр соціального захисту та надання соціальних послуг” (додаток 1).

  2. Продовжувати роботу щодо виявлення одиноких громадян, які не здатні до самообслуговування, та осіб, з обмеженими фізичними можливостями;

   своєчасно та результативно реагувати на звернення громадян  щодо надання соціальної послуги догляду вдома.

  3.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань соціально-гуманітарного розвитку територій, інформаційного забезпечення, освіти, охорони здоров’я, культури, спорту та туризму. (Василишин А.В.)

 

 

Селищний голова                                                   Олег Микитин

 

 

 

Проєкт                                                  

                             

УКРАЇНА

Лопатинська селищна рада 

Радехівського району Львівської області

 

12 сесія   8 скликання

 

                                              Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я  

 

від 17 вересня 2021 року              № 10                                смт. Лопатин

 

 Про затвердження  Положення

«Організація харчування  дітей у закладах

 освіти Лопатинської ТГ» на 2021 -2022рр.

 

         Керуючись законами України «Про освіту», «Про охорону дитинства», « Про місцеве самоврядування в Україні», з метою соціального захисту учнів 1-4 класів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000р.№1768-ІІІ,спільних наказів Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України, «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» № 242/329 від 01.06.2005р., та постанови Кабінету Міністрів України №16,17 від 18.01.2016р.,за погодженням постійної депутатської комісії з питань соціально-гуманітарного розвитку територій,інформаційного забезпечення, освіти, охорони здоров’я, культури, спорту та туризму, Лопатинська селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити  Положення «Організація харчування у закладах освіти Лопатинської ТГ» Лопатинської селищної ради на 2021-2022рр. (далі – Положення, додаток 1).
  2. Фінансування  заходів  Положення  здійснювати  у межах  видатків, передбачених бюджетом  Лопатинської селищної ради на 2021-222 рр. та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти  на постійної депутатської комісії з питань соціально-гуманітарного розвитку територій,інформаційного забезпечення, освіти, охорони здоров’я,культури,спорту та туризму. (Василишин А.В.)

 

  Селищний голова                                                         Олег Микитин                                                                     

 

 

ПРОЄКТ

 

УКРАЇНА

Лопатинська селищна рада

Радехівського району Львівської області

12 сесія 8 скликання

 Р І Ш Е Н Н Я  11

17.09.2021 року                                                                            смт. Лопатин               

Про внесення змін до Положення

про встановлення місячного

розміру плати за навчання в

Комунальному     закладі

«Лопатинська дитяча музична школа»

та встановлення щомісячної плати за навчання

 

Керуючись статтею 14 Закону України “Про освіту”, статтею 26 Закону України “Про позашкільну освіту”, ст. 32, ст. 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, постановами Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 № 433 “Про затвердження переліку типів позашкільних навчальних закладів і Положення про позашкільний навчальний заклад”, від 06.07.1992 № 374 “Про плату за навчання у державних школах естетичного виховання дітей”, від 25.03.1997 № 260 “Про встановлення розміру плати за навчання у державних школах естетичного виховання дітей”, заслухавши начальника гуманітарного відділу Лопатинської селищної ради Федунець М.Я. про встановлення розміру щомісячної батьківської плати за навчання в Комунальному закладі «Лопатинська дитяча музична школа», Лопатинська селищна рада,

ВИРІШИЛА:

1.           Внести зміни до Положення про встановлення розміру плати за навчання у початковому спеціалізованому мистецькому навчальному закладі (мистецькій школі) Комунальному закладі «Лопатинська дитяча музична школа» (додаток 1).

2.           Встановити щомісячний розмір плати за навчання з 01 жовтня 2021 року в Комунальному закладі «Лопатинська дитяча музична школа» (додаток 2).

3.           Секретарю селищної ради Білик Г.В. забезпечити оприлюднення даного рішення шляхом розміщення на офіційному сайті селищної ради.

4.           Дане рішення набуває чинності після оприлюднення згідно законодавства.

5.           Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань соціально-гуманітарного розвитку територій, інформаційного забезпечення, освіти, охорони здоров’я, культури, спорту та туризму Лопатинської селищної ради                    (Василишин А.В.).

 

 

Селищний голова                                             Олег МИКИТИН

 

ПРОЄКТ 

УКРАЇНА

Лопатинська селищна рада

Радехівського району Львівської області

12 сесія 8 скликання

 

Р І Ш Е Н Н Я  12

17.09.2021 року                                                                            смт. Лопатин               

Про затвердження Положення

про конкурс на посади директорів

комунальних закладів загальної

середньої освіти Лопатинської селищної

ради

 

Керуючись законами України "Про освіту", "Про повну загальну середню освіту", "Про місцеве самоврядування в Україні", на підставі наказу Міністерства освіти і науки України від 28.03.2018 № 291 "Про затвердження Типового положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти" (в частині, що не суперечить чинному законодавству), наказу Міністерства освіти і науки України від 19.05.2020 №654 «Щодо примірного переліку питань», відповідно до Положення про гуманітарний відділ Лопатинської селищної ради, затвердженого рішенням 3 чергової сесії 7 скликання Лопатинської селищної ради Львівської області від 01.02.2019 року №4, Лопатинська селищна рада,-

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Положення про конкурс на посади директорів комунальних закладів загальної середньої освіти Лопатинської селищної ради Львівської області, що додається.
  2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань соціально-гуманітарного розвитку територій, інформаційного забезпечення, освіти, охорони здоров’я, культури, спорту та туризму Лопатинської селищної ради (А.В. Василишин).
  3. Рішення набирає чинності з моменту оприлюднення на офіційному вебсайті Лопатинської селищної ради Львівської області.

 

 

Селищний голова                                                                 Олег МИКИТИН

 

 

 

                                                                                ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                Рішенням  12 сесії Лопатинської  

                                                                                селищної ради  8  скликання

                                                                                «17» вересня  2021р. № 12

________________О.В. Микитин

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО КОНКУРС НА ПОСАДУ ДИРЕКТОРА КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ЛОПАТИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                  Лопатин 2021

 

 

                                                                               Додаток

                                                                               до рішення  12 сесії  8  скликання

                                                                               «17» вересня  2021р.  № 12

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про конкурс на посаду директора комунального закладу

загальної середньої освіти Лопатинської селищної ради Львівської області

 

         Положення про конкурс на посаду директора комунального закладу загальної середньої освіти Лопатинської селищної ради Львівської області (далі – Положення) розроблено відповідно до Закону України «Про освіту», Закону України «Про  повну загальну середню освіту», наказу Міністерства освіти і науки України від 28 березня 2018 року № 291 «Про затвердження Типового положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти». 

1. Це Положення визначає загальні засади та механізм проведення конкурсу та призначення на посади директорів комунальних закладів загальної середньої освіти Лопатинської селищної ради Львівської області (далі – заклади загальної середньої освіти).

2. Директором закладу загальної середньої освіти може бути особа, яка є громадянином України, вільно володіє державною мовою, має вищу освіту ступеня не нижче магістра, стаж педагогічної та/ або науково-педагогічної роботи не менше трьох років, а також організаторські здібності, стан фізичного і психічного здоров’я, що не перешкоджає виконанню професійних обов’язків, пройшла конкурсний відбір та визначена переможцем даного конкурсу.

3. Призначення директора закладу загальної середньої освіти здійснює голова селищної ради за результатами конкурсного відбору, що проводиться відповідно до цього Положення, шляхом укладення контракту на строк, що дорівнює шести рокам (на строк, що дорівнює двом рокам, – для особи, яка призначається на посаду директора закладу загальної середньої освіти вперше).

4. Конкурс складається з таких етапів:

  • прийняття рішення про проведення конкурсу та затвердження персонального складу конкурсної комісії;
  • оприлюднення оголошення про проведення конкурсу;
  • прийняття документів від осіб, які виявили бажання взяти участь у конкурсі;
  • перевірка поданих документів на відповідність установленим законодавством вимогам;
  • допущення кандидатів до участі в конкурсному відборі;
  • ознайомлення кандидатів із закладом освіти, його трудовим колективом та представниками батьківського самоврядування закладу;
  • проведення конкурсного відбору;
  • визначення переможця конкурсу;
  • оприлюднення результатів конкурсу.

5. Рішення про проведення конкурсу приймає голова селищної ради:

  • одночасно з прийняттям радою рішення про утворення нового закладу загальної середньої освіти;
  • не менше ніж за два місяці до завершення строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником закладу загальної середньої освіти;
  • не пізніше десяти робочих днів з дня дострокового припинення договору, укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, чи визнання попереднього конкурсу таким, що не відбувся.

6. Оголошення про проведення конкурсу оприлюднюється на вебсайті Лопатинської селищної ради Львівської області та на вебсайті закладу загальної середньої освіти, (в разі його наявності), на зайняття посади директора якого оголошено конкурс, не пізніше наступного робочого дня з дня прийняття рішення про проведення конкурсу та має містити:

  • найменування і місцезнаходження закладу освіти;
  • найменування посади та умови оплати праці;
  • кваліфікаційні вимоги до директора закладу освіти відповідно до Закону України "Про повну загальну середню освіту";
  • вичерпний перелік, кінцевий термін і місце подання документів для участі в конкурсі;
  • дату та місце початку конкурсного відбору, етапи його проведення та тривалість;
  • прізвище та ім’я, номер телефону та адресу електронної пошти особи, яка уповноважена надавати інформацію про конкурс та приймати документи для участі в конкурсі.

Відповідальність за оприлюднення оголошення несе гуманітарний відділ виконавчого комітету Лопатинської селищної ради (далі – гуманітарний відділ).

7. Для проведення конкурсу голова селищної ради створює та затверджує персональний склад конкурсної комісії з рівною кількістю представників кожної із сторін в кількості від 6 до 15 осіб.

До складу конкурсної комісії входять представники від:

- засновника – Лопатинської селищної ради (депутати відповідного представницького органу місцевого самоврядування: депутат відповідного виборчого округу та член постійно діючої комісії з питань соціально-гуманітарного розвитку територій, інформаційного забезпечення, освіти, охорони здоров’я, культури, спорту та туризму);

- відповідної місцевої державної адміністрації чи територіального органу центрального органу виконавчої влади із забезпечення якості освіти (державні службовці);

- інститутів громадянського суспільства (громадських об’єднань керівників закладів освіти, професійних об’єднань педагогічних працівників, районної (міської) профспілкової організації та інших громадських формувань, а також експертів, фахівців у сфері загальної середньої освіти тощо).

При проведенні нового конкурсного відбору затверджується новий склад конкурсної комісії (у разі потреби).

Голова та заступник голови конкурсної комісії обираються з числа членів комісії на першому її засіданні шляхом відкритого голосування і виконують свої повноваження до закінчення конкурсу або заміни за рішенням комісії. Заступник голови конкурсної комісії під час відсутності голови комісії виконує його функції.

Комісія може обрати зі свого складу секретаря або доручити виконання цих функцій іншій особі. Секретар відповідальний за ведення та оформлення протоколу засідання та інші функції, визначені комісією.

Конкурсна комісія працює на громадських засадах.

Про час і місце проведення засідання конкурсної комісії голова комісії або за його дорученням інша особа повідомляє завчасно всіх членів комісії. Вказане повідомлення також розміщується завчасно на сайті Засновника та сайті закладу загальної середньої освіти (за його наявності) на зайняття посади директора якого оголошено конкурс.

Конкурсна комісія є повноважною за умови присутності на її засіданні не менше двох третин від її затвердженого складу.

Конкурсна комісія приймає рішення більшістю від її затвердженого складу. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови конкурсної комісії (заступника – в разі відсутності голови на засіданні).

Рішення конкурсної комісії оформляється протоколом, який підписується всіма присутніми членами конкурсної комісії.

Рішення конкурсної комісії оприлюднюються на вебсайтах Засновника і закладу загальної середньої освіти (за його наявності), на зайняття посади директора якого оголошено конкурс, протягом наступного робочого дня з дня проведення засідання конкурсної комісії.

Всі інші не врегульовані цим Положенням питання вирішуються колегіально на засіданні конкурсної комісії шляхом відкритого голосування.

Інші присутні на засіданні конкурсної комісії зобов’язані не заважати роботі комісії і не порушувати порядок, визначений комісією.

Голова комісії зобов’язаний забезпечити роботу комісії та можливості і умови для голосування, а також вживає заходів щодо дотримання порядку і безпеки під час роботи комісії.

Конкурсна комісія та її члени діють на засадах неупередженості, об’єктивності, незалежності, недискримінації, відкритості, прозорості, доброчесності.

Не допускаються будь-які втручання в діяльність конкурсної комісії, тиск на членів комісії та учасників конкурсу.

Кожен член конкурсної комісії зобов’язаний не допускати виникнення конфлікту інтересів під час проведення конкурсного відбору відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

Члени конкурсної комісії мають право:

  • вносити пропозиції до порядку денного засідання конкурсної комісії;
  • знати про час і місце проведення засідання та порядок денний завчасно;
  • брати участь в обговоренні порядку денного засідань конкурсної комісії та приймати рішення;
  • висловлювати, в тому числі письмово, окрему думку щодо рішень, прийнятих на засіданні конкурсної комісії;
  • звертатися до Засновника зі скаргами та зверненнями щодо порушень чи з інших підстав.

Члени конкурсної комісії зобов’язані:

  • брати участь у роботі конкурсної комісії та голосувати з питань порядку денного;
  • заявляти самовідвід у разі наявності чи настання підстав, передбачених ст. 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту», що унеможливлюють їх участь у складі конкурсної комісії.

Кожен член конкурсної комісії має один голос та голосує особисто. Голосування за інших осіб і передача права голосу іншому членові конкурсної комісії або іншій особі не дозволяються.

8. Для участі у конкурсі кандидати подають такі документи:

  • заява про участь у конкурсі з наданням згоди на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних";
  • автобіографія та/або резюме (за вибором учасника конкурсу);
  • копія паспорта громадянина України;
  • копія документа про вищу освіту (з додатком, що є його невід’ємною частиною) не нижче освітнього ступеня магістра (спеціаліста);
  • фото розміром 3 × 4;
  • документ, що підтверджує вільне володіння державною мовою (сертифікат про вільне володіння державною мовою);
  • копія трудової книжки чи інших документів, що підтверджують стаж педагогічної (науково-педагогічної) роботи не менше трьох років на день їх подання;
  • копія військового квитка (посвідчення) для військовозобов’язаних;
  • довідку про відсутність судимості;
  • довідка про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду (затвердженого зразка);
  • мотиваційний лист, складений у довільній формі;

Особа може, за власним бажанням подати інші документи, які підтверджуватимуть її професійні та/або моральні якості.

Визначені в цьому пункті документи подаються особисто (або подає уповноважена згідно з довіреністю особа) до конкурсної комісії у визначений в оголошенні строк, що може становити від 20 до 30 календарних днів з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурсу.

Уповноважена особа приймає документи за описом, копію якого надає особі, яка їх подає.

9. Протягом п’яти робочих днів з дня завершення строку подання документів для участі в конкурсі конкурсна комісія:

- перевіряє подані документи щодо відповідності вимогам установленим законодавством;

- приймає рішення про допущення та/або недопущення осіб до участі в конкурсі.

- оприлюднює на офіційному вебсайті Засновника і закладу загальної середньої освіти (за його наявності), перелік осіб, яких допущено до участі в конкурсному відборі (далі – кандидати).

10. Гуманітарний відділ зобов’язаний організувати та забезпечити ознайомлення кандидатів (допущених до участі в конкурсі) із закладом загальної середньої освіти, його трудовим колективом та представниками батьківського самоврядування не пізніше 5 робочих днів до початку проведення конкурсного відбору. Всі кандидати мають мати рівні умови.

11. До участі у конкурсі не можуть бути допущені особи, які:

  • не можуть обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти відповідно до законодавства;
  • подали не всі документи, визначені Законом України «Про повну загальну середню освіту», для участі в конкурсі;
  • подали документи після завершення строку їх подання.

12. Конкурсний відбір переможця конкурсу здійснюється за результатами продження трьох етапів:

І етап:

  • перевірка на знання законодавства України у сфері загальної середньої освіти, зокрема законів України "Про освіту", "Про повну загальну середню освіту", інших нормативно-правових актів у сфері загальної середньої освіти у формі тестування.

     ІІ етап:

  • перевірка професійних компетентностей, що відбувається шляхом письмового виконання ситуаційного завдання;

     ІІІ етап:

  • публічна та відкрита презентація державною мовою перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти, а також надання відповідей на запитання членів конкурсної комісії, в тому числі членів конкурсної комісії з правом дорадчого голосу, щодо проведеної презентації, в межах змісту конкурсного випробування.

Якщо кандидат під час проходження конкурсного відбору на будь-якому з етапів набирає 0 балів він вважається таким, що не пройшов конкурс та не допускається до проходження наступного етапу/не може бути визнаним переможцем конкурсу.

Конкурсна комісія затвержує перелік питань для тестових завдань та обирає ситуаційне завдання на засіданні конкурсної комісії.

За результатами конкурсних випробувань, конкурсна комісія визначає переможця конкурсу на посаду директора закладу загальної середньої освіти рішенням конкурсної комісії або визнає конкурс таким, що не відбувся.

Засновник забезпечує безперервну відеофіксацію та, за можливості, відеотрансляцію конкурсного відбору, з подальшим оприлюдненням відеозапису на вебсайті Засновника протягом одного робочого дня з дня його проведення.  

Загальна тривалість конкурсу не може перевищувати двох місяців з дня його оголошення.

13. Конкурсна комісія протягом двох робочих днів з дня завершення конкурсного відбору визначає переможця конкурсу або визнає конкурс таким, що не відбувся, та оприлюднює результати конкурсу на офіційному вебсайті Засновника та закладу загальної середньої освіти (за його наявності).

14. Конкурсна комісія визнає конкурс таким, що не відбувся, якщо:

- відсутні заяви про участь у конкурсі;

- до участі в конкурсі не допущено жодного кандидата;

- жодного з кандидатів не визначено переможцем конкурсу.

Рішення про визнання конкурсного відбору таким, що не відбувся, приймається конкурсною комісією.

У разі визнання конкурсу таким, що не відбувся, видається розпорядження голови селищної ради про проведення повторного конкурсу.

15. Протягом трьох робочих днів з дня оприлюднення рішення про переможця конкурсу, голова селищної ради призначає переможця конкурсу на посаду та укладає з ним строковий трудовий договір (контракт).

16. Не може бути укладений трудовий договір з особою, яка не може обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту».

17. Документи, які були подані претендентами на конкурс, по завершенні конкурсного відбору зберігаються 3 роки у гуманітарному відділі та мають бути надані на запит зацікавленої особи, крім тієї частини, яка містить персональні дані та конфіденційну інформацію про особу.

Мотиваційний лист, складений у довільній формі, інші документи, які підтверджуватимуть професійні та/або моральні якості кандидата, презентація державною мовою перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти зберігаються протягом строку чинності контракту з директором закладу загальної середньої освіти та ще 3 місяці по його завершенні у гуманітарному відділі і можуть бути надані на запит зацікавленої особи відповідно до законодавства.

 

 

Додатки:

1. Перелік питань для перевірки знання законодавства у сфері загальної середньої освіти, затверджений наказом Міністерства освіти і науки України № 654 від 19.05.2020р. - на 9 арк.

2. Зразок ситуаційного завдання – на 2 арк.

3. Критерії оцінювання кандидата на посаду керівника закладу загальної середньої освіти – на 3 арк.

 

 

Селищний голова                                                              Олег Микитин

 

 

Додаток 1

ПРИМІРНИЙ ПЕРЕЛІК
питань для перевірки знання законодавства у сфері

загальної середньої освіти

І. Питання для перевірки знання Закону України «Про освіту»

 

1. Що входить до системи освіти?

2. Що належить до невід'ємних складників системи освіти?

3. Хто належить до органів управління у сфері освіти?

4. Які органи влади планують та забезпечують розвиток мережі закладів початкової та базової середньої освіти?

5. Які функції виконує Єдина державна електронна база з питань освіти (ЄДЕБО)?

6. Що належить до обов'язкових складових Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО)?

7. Яку автономію держава гарантує закладам освіти?

8. Якими документами визначається обсяг автономії закладів освіти?

9. Які заклади освіти можуть визначати релігійну спрямованість своєї освітньої діяльності?

10. Якими є вимоги до опорного закладу освіти?

11. Які рівні повної загальної середньої освіти особа має право здобувати в закладі освіти (його філії), що найбільш доступний та наближений до її місця проживання?

12. За якої умови юридична особа має статус закладу освіти?

13. У якому статусі може діяти заклад освіти як суб'єкт господарювання"?

14. До яких документів заклад освіти зобов'язаний забезпечити відкритий доступ на своєму веб-сайті (у разі його відсутності - на веб-сайті свого засновника)?

15. Які плакати, стенди, листівки, або інші об'єкти забороняється зберігати, розміщувати, розповсюджувати у закладах освіти?

16. Хто може бути засновником закладу освіти?

17.Кому засновник або уповноважений ним орган (особа) може делегувати окремі свої повноваження?

18. Що належить до обов'язків засновника закладу освіти?

19. Хто затверджує статут закладу освіти"?

20. Хто укладає строковий трудовий договір (контракт) з обраним (призначеним) керівником закладу освіти?

21.Хто здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю закладу освіти?

22. Якими документами визначаються повноваження (права і обов'язки) та відповідальність керівника закладу освіти?

23. Хто здійснює управління закладом освіти?

24. Хто представляє заклад освіти у відносинах із державними органами, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами?

25. Хто несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти?

26. Хто здійснює контроль за виконанням освітніх програм?

27. Хто забезпечує організацію освітнього процесу в закладі освіти?

28. Що належить до прав наглядової (піклувальної) ради закладу освіти?

29. Хто не може входити до складу наглядової (піклувальної) ради закладу освіти?

30. Які органи самоврядування можуть діяти в закладі освіти?

31. Який  орган є вищим колегіальним органом громадського самоврядування закладу освіти?

32. За чиєю ініціативою створюються органи громадського самоврядування в закладі освіти?

33. Хто є учасниками освітнього процесу?

34.У якому документі закріплені вимоги до компетентностей працівників, що слугують основою для формування професійних кваліфікацій?

35. Хто має обов'язок захищати здобувачів освіти під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психічного насильства?

36. Кому держава гарантує безоплатне забезпечення підручниками (у тому числі електронними), посібниками?

37. На яку посадову особу Кабінетом Міністрів України покладається виконання завдань щодо захисту прав у сфері освіти?

38. З якою метою утворюються інклюзивно-ресурні центри?

39. Що є підставою для утворення інклюзивного класу в закладі освіти?

40. Які особи визнаються особами з особливими освітніми потребами?

41. Яким шляхом держава здійснює фінансування освіти осіб з особливими освітніми потребами за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів?

42. У який спосіб забезпечується доступність інформації, відтвореної в документі про освіту, для особи з порушенням зору?

43. Кому належить право брати участь у розробленні індивідуальної програми розвитку дитини та/або індивідуального навчального плану?

44. Які документи можуть складатися в закладі освіти для забезпечення реалізації індивідуальної освітньої траєкторії здобувача освіти?

45. Хто здійснює соціально-педагогічний патронаж у системі освіти?

46. Що передбачає «розумне пристосування?

47. Якими є типові ознаки булінгу (цькування)?

48. Хто здійснює контроль за виконанням плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти?

49. Що має зробити педагогічний працівник, який став свідком булінгу (цькування) здобувача освіти?

50. Що визначає стандарт освіти?

51. На основі якого документа розробляється освітня програма?

52. Що містить освітня програма?

53. Яка мова є мовою освітнього процесу в закладах освіти?

54. Який вид освіти передбачає самоорганізоване здобуття особою певних компетентностей, зокрема під час повсякденної діяльності, пов'язаної з професійною, громадською або іншою діяльністю, родиною чи дозвіллям?

55. Які форми здобуття освіти є індивідуальними?

56. Хто організовує освітній процес на сімейній (домашній) формі здобуття освіти?

57. У який спосіб здійснюється організація навчання здобувачів освіти за мережевою формою здобуття освіти?

58. Яка освіта вважається спеціалізованою?

59. Яке спрямування профільної середньої освіти передбачає поглиблене вивчення здобувачами освіти окремих предметів з орієнтацією на продовження навчання на вищих рівнях освіти?

60. Які компетентності здобувачів загальної середньої освіти належать до ключових?

61. Що належить до результатів навчання здобувачів освіти?

62. З якого віку, як правило, здобувається початкова освіта?

63. Що належить до обов'язків здобувачів освіти?

64. Які категорії дітей забезпечуються безоплатним гарячим харчуванням у державних і комунальних закладах освіти?

65. Що належить до обов'язків батьків здобувачів освіти?

66. Що включає академічна свобода педагогічного працівника?

67. Що включає в себе робочий час педагогічного працівника?

69. Що передбачає професійний розвиток педагогічних працівників?

69. Хто обирає вид, форму та суб'єкта підвищення кваліфікації?

70. У який спосіб педагогічна (вчена) рада закладу освіти забезпечує організацію підвищення кваліфікації педагогічних (науково-педагогічних) працівників?

71. Хто в закладі освіти розподіляє кошти на підвищення кваліфікації педагогічних працівників?

72. За якої умови результати підвищення кваліфікації в закладі освіти не потребують окремого визнання і підтвердження?

73. Хто визнає результати підвищення кваліфікації педагогічного працівника у суб'єктів освітньої діяльності, які не мають ліцензії на підвищення кваліфікації (акредитованої освітньої програми)?

74. За рахунок яких коштів здійснюється фінансування здобуття повної загальної середньої освіти?

75. За рахунок яких коштів не можуть фінансуватися суб'єкти освітньої діяльності?

76. Хто має право затверджувати переліки платних освітніх та інших послуг, що не увійшли до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України?

77. Що лежить в основі формули, згідно з якою визначається порядок розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами?

78. Ким затверджуються схеми посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних працівників державних і комунальних закладів освіти?

79. Де можуть розміщувати тимчасово вільні кошти державні та комунальні заклади освіти?

80. За кошти якого бюджету забезпечуються підвезенням до закладу освіти й у зворотному напрямку здобувачі загальної середньої освіти, які проживають у сільській місцевості і потребують підвезення?

81.За рахунок яких джерел може здійснюватися оплата праці педагогічних працівників?

82. На скільки підвищується посадовий оклад педагогічного працівника кожної наступної кваліфікаційної категорії?

83. Якою є щомісячна надбавка педагогічним працівникам за вислугу років понад 10 років?

84. Яким є розмір щомісячної доплати педагогічному працівнику, який пройшов сертифікацію?

85. У якому розмірі держава забезпечує виплату щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов'язків?

86. Який розмір заробітку зберігається за педагогічним працівником у разі захворювання, яке тимчасово унеможливлює виконання ним посадових обов'язків?

87. В якому розмірі держава забезпечує виплату педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки?

88. Що означає «якість освіти»?

89. Що означає «якість освітньої діяльності»?

90. Що може включати система забезпечення якості в закладах освіти (внутрішня система забезпечення якості освіти)?

91. Що належить до системи зовнішнього забезпечення якості освіти?

92. За чиїм запитом здійснюється громадська акредитація закладу освіти?

93.Хто має право ініціювати проведення інституційного аудиту у позаплановому порядку?

94. Хто проводить внутрішній моніторинг якості освіти?

95. Яка періодичність проходження атестації педагогічним працівником?

96. У якому випадку зараховується проходження атестації педагогічним працівником (без проведення самої процедури атестації)?

97. Що вважається порушенням академічної доброчесності?

98. Хто здійснює державний нагляд (контроль) у сфері освіти?

99. Хто акредитує громадські фахові об'єднання та інших юридичних осіб, що здійснюють незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності закладів освіти (крім закладів вищої освіти)?

100. Що належить до прав суб'єктів громадського нагляду (контролю)?

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

ІІ. Питання для перевірки знання 

Закону України «Про повну загальну середню освіту»

 

1. Що належить до системи загальної середньої освіти?

2. На яких рівнях здобувається повна загальна середня освіта?

3. Якою є тривалість здобуття профільної середньої освіти?

4. Що таке «цикл освітнього процесу»?

5. Які роки навчання охоплює адаптаційний період базової середньої освіти?

6. В якому циклі базової середньої освіти організовується базове предметне навчання?

7. Як заклади освіти можуть забезпечувати здобуття повної загальної середньої освіти?

8. Який структурний підрозділ закладу загальної середньої освіти забезпечує проживання та утримання учнів?

9. За якими закладами загальної середньої освіти не закріплюється територія обслуговування?

10. Які заклади загальної середньої освіти забезпечують здобуття освіти особою, яка перебуває на стаціонарному лікуванні в закладі охорони здоров'я?

11. Який тип закладу забезпечує здобуття загальної середньої освіти для осіб з особливими освітніми потребами, зумовленими складними порушеннями розвитку?

12. Який тип закладу забезпечує здобуття базової середньої освіти?

13. Що належить до установчих документів закладу загальної середньої освіти?

14. В яких містах можуть діяти комунальні ліцеї?

15. За якої умови допускаються реорганізація та ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості?

16. Які внутрішні структурні підрозділи можуть функціонувати у складі закладів загальної середньої освіти?

17. В яких випадках підлягає переоформленню ліцензія закладу загальної середньої освіти?

18. Якими є форми державного нагляду (контролю) у сфері загальної середньої освіти?

19. 3 якою періодичністю проводиться інституційний аудит закладу загальної середньої освіти?

20. Скільки років є чинним сертифікат, що засвідчує успішні результати громадської акредитації закладу загальної середньої освіти?

21. Які умови в закладі загальної середньої освіти свідчать про створення безпечного освітнього середовища?

22. Хто приймає рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти?

23. Хто зобов'язаний забезпечити учням можливість продовжити навчання на відповідному рівні освіти у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти?

24. Хто схвалює стратегію розвитку закладу загальної середньої освіти і річний план роботи?

25. За якої умови підвезення учнів і педагогічних працівників до закладу загальної середньої освіти та у зворотному напрямку може здійснюватися не шкільними автобусами, а іншим транспортом?

26. Що може бути підставою для дострокового звільнення керівника закладу загальної середньої освіти?

27. На який строк укладається трудовий договір з особою, яка призначається на посаду керівника закладу загальної середньої освіти вперше?

28. Хто затверджує посадові інструкції працівників закладу загальної середньої освіти?

29. Яка особа не може обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти?

30. Хто здійснює управління закладом загальної середньої освіти?

31. Хто визначає посадові обов'язки працівників закладу загальної середньої освіти?

32. На кого покладається відповідальність за організацію харчування учнів у закладах загальної середньої освіти?

33. За якої умови засідання педагогічної ради закладу загальної середньої освіти є правомочним?

34. Що належить до повноважень загальних зборів трудового колективу?

35. 3 якою періодичністю скликаються загальні збори трудового колективу закладу загальної середньої освіти?

36. Що належить до прав органів учнівського самоврядування?

37. Якими є вимоги до осіб, які приймаються на посади педагогічних працівників?

38. Що належить до обов'язків педагогічних працівників?

39. Яких принципів зобов'язані дотримуватися педагогічні працівники у відносинах з учнями та їх батьками?

40. Що вимагається від особи, яка не має досвіду педагогічної діяльності та приймаються на посаду педагогічного працівника?

41. Які заходи може передбачати педагогічна інтернатура?

42. У який спосіб керівник закладу загальної середньої освіти мотивує педагогічних працівників до виконання обов'язків педагога-наставника?

43. Якими є наслідки для педагогічних працівників, стосовно яких встановлено факт порушення академічної доброчесності?

44. Якою є норма педагогічного навантаження вчителя на одну тарифну ставку?

45. Яким є розмір доплати педагогічному працівнику за проведення позакласної роботи з учнями?

46. Яким є розмір педагогічного навантаження асистента вчителя в закладі загальної середньої освіти?

47. Хто затверджує розподіл педагогічного навантаження в закладі загальної середньої освіти?

48. За яких умов допускається перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року?

49. Хто може бути асистентом учня?

50. На що спрямовується не менше 10 відсотків загальної кількості годин для підвищення кваліфікації педагогічного працівника, що оплачується за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів?

51. Що відбувається за результатами атестації педагогічного працівника?

52. Якою є мінімальна тривалість навчального року?

53. Хто визначає структуру  тривалість навчального року, навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними?

54. Якою є мінімальна тривалість безперервної навчальної діяльності учнів закладів загальної середньої освіти для 2-4 років навчання?

55. Якою є мінімальна тривалість канікул у закладах загальної середньої освіти протягом навчального року?

56. Хто визначає режим роботи закладу загальної середньої освіти?

57. 3 якою періодичністю переглядаються державні стандарти загальної середньої освіти?

58. Хто приймає рішення про використання закладом загальної середньої освіти освітньої програми?

59. Хто затверджує освітню програму, розроблену не на основі типової освітньої програми?

60. Яким документом визначається перелік навчальних предметів (інтегрованих курсів), що вивчаються державною мовою і мовою національної меншини?

61. Яким документом визначається перелік обов'язкових і вибіркових навчальних предметів (інтегрованих курсів), кількість навчальних годин на тиждень для конкретного закладу освіти?

62. Що визначає модельна навчальна програма?

63. Що є підставою для залучення до реалізації освітньої програми міжшкільного ресурсного центру?

64. На підставі яких документів реалізується індивідуальна освітня траєкторія учня?

65. За якими формами може здобуватися повна загальна середня освіта?

66. В якому випадку складається індивідуальний навчальний план учня, який здобуває освіту за сімейною (домашньою) формою?

67. В який спосіб здійснюється визнання результатів навчання, що були здобуті учнем шляхом неформальної або інформальної освіти?

68. Якими є основні види оцінювання результатів навчання учнів?

69. За якої умови заклад загальної середньої освіти може запровадити власну шкалу оцінювання результатів навчання учнів?

70. В якому випадку оцінювання результатів навчання учня може проводитися достроково?

71. В який період учень, який не має результатів річного оцінювання та/або державної підсумкової атестації, може пройти таке оцінювання та/або атестацію?

72. Який документ видається учневі щороку при переведенні його на наступний рік навчання?

73. Для чого здійснюється державна підсумкова атестація?

74. 3 яких предметів обов'язково складається державна підсумкова атестація?

75. В якій формі проходять державну підсумкову атестацію учні, які завершують здобуття профільної середньої освіти?

76. За якої умови заклади освіти можуть видавати документи про загальну середню освіту?

77. Хто виготовляє свідоцтва про початкову, базову середню та повну загальну середню освіту (їх бланки)?

78. За чиїм рішенням здійснюється залучення інших осіб, які є не педагогічними працівниками, до участі в освітньому процесі закладу загальної середньої освіти (для проведення навчальних занять, семінарів тощо)?

79. За яких умов учні мають право на отримання додаткових індивідуальних або групових консультацій, занять?

80. Які діти обов'язково зараховуються до комунального закладу освіти для здобуття початкової та базової середньої освіти?

81. Що забороняється здійснювати при зарахуванні дітей до закладу освіти для здобуття початкової освіти?

82. В якому випадку може не проводитися конкурс при зарахуванні дітей для здобуття профільної середньої освіти до державних, комунальних корпоративних закладів освіти?

83. Якою є мінімальна наповнюваність класу державного, комунального закладу загальної середньої освіти?

84. Якою може бути максимальна кількість учнів, які здобувають початкову освіту, у класі державного, комунального закладу освіти?

85. Якою є гранична наповнюваність класів-комплектів у початковій школі?

86. Які вимоги встановлено для поділу класу на групи (в державному, комунальному закладі загальної середньої освіти)?

87. Хто розподіляє учнів між класами (групами)?

88. Як може бути забезпечено здобуття освіти учнями, якщо їх кількість не дозволяє утворити клас?

89. За якої умови в закладі загальної середньої освіти створюється спеціальний клас?

90. Що є підставою для утворення групи подовженого дня в закладі загальної середньої освіти?

91. За рахунок яких коштів здійснюється оплата праці вихователів груп подовженого дня в комунальних закладах освіти?

92. За якої умови дозволяється залучати учнів, які не досягли повноліття, до участі у заходах, організованих громадськими об'єднаннями?

93. За якої умови батьки учнів мають право бути присутніми на навчальних заняттях своїх дітей?

94. Якими документами визначаються види та форми заохочення та відзначення учнів у закладі загальної середньої освіти?

95. Хто приймає рішення про заохочення (відзначення) учня?

96. На що спрямовується виховний процес у закладі загальної середньої освіти?

97. Яке право гарантується особам, які належать до корінних народів або національних меншин України, під час здобуття повної загальної середньої освіти?

98. На підставі чого визначається потреба учня з особливими освітніми потребами в індивідуальній програмі розвитку, індивідуальному навчальному плані?

99. Що визначає індивідуальна програма розвитку?

100. Ким розглядається питання спроможності закладу освіти забезпечити реалізацію індивідуальної освітньої траєкторії учня?

 

 

 

Додаток 2

Зразок ситуаційного завдання для кандидатана посаду керівника закладу загальної середньої освіти

 

Ситуаційне завдання № 1.

Директор школи усвідомив, що у колективі працює педагог, який має непересічні лідерські здібності і є неформальним лідером у колективі. Тобто є потенційним конкурентом директора школи.

Як правильно вибудувати виробничі відносини з таким педагогом?

 

Ситуаційне завдання № 2.

Кінець серпня. У кабінет директора школи приходять 18 учнів 10 класу разом з батьками (всього у класі - 28 учнів) і просять призначити класним керівником не Ірину Федорівну, а Любов Іванівну (у минулому році на паралелі було три дев’ятих класи, при формуванні десятих класів стало два, зміна класних керівників була неминучою).

Якими мають бути дії директора школи?

 

Ситуаційне завдання № 3.

У педагогічному колективі вже неодноразово порушували питання необхідності загального обговорення змісту річного плану на наступний навчальний рік. Педагоги скаржилися, що адміністрація планує, їх ні про що не запитує, а вони лише виконують. Цього навчального року Ви як керівник вирішили запровадити колегіальний підхід до визначення пріоритетів роботи школи та складання змісту річного плану на наступний навчальний рік.

Запропонуйте модель колективного обговорення змісту річного плану на наступний навчальний рік. Доведіть її ефективність.

У чому, на Вашу думку, полягає роль керівника як управлінця персоналом відповідно до нової моделі управління людськими ресурсами в системі освіти?

 

Ситуаційне завдання № 4.

У колективі працює педагог, який провокує постійні конфліктні ситуації, пов’язані з виконанням роботи.

Які, на Вашу думку, повинні бути при цьому дії керівника?

 

Ситуаційне завдання № 5.

При виконанні важливого завдання Ви, як керівник, допустилися помилки.

Чи має право керівник на помилку? Чи повинен керівник визнавати свої помилки при підлеглих, якщо так, то як краще це зробити?

 

Ситуаційне завдання № 6.

На уроці фізкультури під час гри з м’ячем, Єгор випадково влучив Юлії в ногу.

Наступного дня до Вас, як до керівника, зранку звернулася мама дівчинки з заявою про те, що Єгор проявляє агресивну поведінку, навмисно травмував Юлію на уроці фізкультури. Мати вимагає перевести хлопчика до іншого закладу (паралель 5-го класу в даному закладі відсутня), інакше, до того часу, доки Єгор в даному класі, Юлія відвідувати школу не буде.

Проаналізуйте поведінку мами. Запропонуйте свій варіант розв’язання психолого-педагогічної ситуації.

 

Ситуаційне завдання № 7.

Заступники директора школи мають великий досвід управлінської роботи, але гальмують інноваційні проекти в закладі освіти, при цьому уміють переконливо доводити свою правоту.

Як вплинути на таких заступників?

 

Ситуаційне завдання № 8.

У п’ятому класі закладу загальної середньої освіти є учень, у якого певні проблеми з поведінкою. Вкотре батьки класу приходять до директора школи з проханням забрати учня з їхнього класу. При цьому зауважують, що, якщо так не станеться, то будуть скаржитися начальнику відділу освіти.

Якими мають бути подальші дії директора школи, щоб конструктивно вирішити проблему?

 

Ситуаційне завдання № 9.

На класних батьківських зборах 3-го класу, класний керівник запропонувала провести ремонт класної кімнати. Батьківським активом було підтримано дане рішення. Крім того, було вирішено закупити нові парти для дітей та відеопроектор. 5 батьків з 28 з даним рішенням не погодилися і відмовилися здавати кошти

Через два тижні після батьківських зборів до Вас, як до керівника, звернулися 2 батьків дітей, які не погодилися здавати кошти з заявою про те, що у класного керівника упереджене ставлення до їх дітей, дітям занижуються оцінки.

Якими мають бути дії директора школи? Запропонуйте свій варіант розв’язання психолого-педагогічної ситуації.

 

Ситуаційне завдання № 10.

До директора школи звертається молода вчителька і повідомляє, що учень 8 класу на уроці обізвав її нецензурними словами.

Чи можливо таке в вашій школі? Як директору правильно вирішити дану ситуацію?

 

 

 

 

 

Ситуаційне завдання № 11.

До директора школи звернулися батьки учениці 8 класу з тієї причини, що однокласник їхньої дочки виставив у соцмережі відео, на якому зафіксоване її побиття іншими учнями.

Чи адресним є звернення батьків? Якими мають бути дії директора у такому випадку?

 

Ситуаційне завдання № 12.

Територія школи не ізольована від селища. Як результат - на території закладу відпочивають мешканці селища, розпивають алкоголь, палять цигарки, вигулюють собак.

Яким чином адміністрація школи може домогтися порядку на території

школи? Хто може допомогти у вирішенні цього питання?

 

Ситуаційне завдання № 13.

У заклад загальної середньої освіти, який ви очолюєте, звернулася мати учня із письмовою заявою щодо зміни її сину уроків німецької мови на уроки польської.

Чи правомірне звернення матері? Як вирішити цю ситуацію?

 

Ситуаційне завдання № 14.

До Вас, як до директора школи, звернувся батько учня 9 класу з вимогою бути присутнім під час проведення державної підсумкової атестації.

Що з цього приводу зазначено в Положенні про державну підсумкову

атестацію? Складіть алгоритм Ваших дій для вирішення цієї ситуації.

 

Ситуаційне завдання № 15.

Делегація від батьків другокласників звернулась до директора школи з проханням перевести у інший клас учня, який порушує дисципліну, обзиває дітей, мотивуючи свою вимогу тим, що переживають за життя і здоров’я своїх дітей. Батьки поводяться категорично, обіцяють звернутися до органів управління освітою.

Чи мають таке право батьки учнів? Які дії директора школи?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

Критерії оцінювання

кандидата на посаду директора закладу загальної середньої освіти

Кандидати, які допущені до конкурсного відбору, проходять письмово тестування на знання законодавства України у сфері загальної середньої освіти, вирішення письмового ситуаційного завдання з метою об’єктивної оцінки та перевірки знання законодавства України у сфері загальної середньої освіти та презентації державною мовою перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти, задля визначення професійних компетентностей кандидата на посаду директора закладу загальної середньої освіти.

         Письмове тестування на знання законодавства України у сфері загальної середньої освіти та вирішення ситуаційного завдання проводяться в один день.  

 

І. Тестування

  1. Екзаменаційні тестові білети затверджуються головою конкурсної комісії. Тестування містить 40 тестових завдань, які формуються із загального примірного переліку питань, затвердженного наказом Міністерства освіти і науки України № 654 від 19.05.2020р.
  2. Кожне тестове завдання передбачає три варіанти відповідей, лише одне з яких є правильним.
  3. Тестування проходить письмово не довше 45 хвилин у присутності членів комісії (не менше двох третин від її затвердженого складу). Роздруковані тестові питання секретар конкурсної комісії пакує в конверти, а ключі правильних відповідей передає членам конкурсної комісії перед перевіркою тестових завдань. Секретар перед початком тестування видає кожному кандидату лист для заповнення кандидатом своїх персональних даних та відповідей на тест. Після чого кандидат обирає собі конверт з тестовими питаннями, не відкриваючи його. Кандидат відкриває конверт з тестовими питаннями після оголошення початку проведення тестування. Після закінчення часу, відведеного на складення тестування, кандидат залишає заповнений лист на місці написання тесту. Після завершення усіма кандидатами тестування секретар конкурсної комісії передає листи з відповідями на тестові питання членам конкурсної комісії для визначення результатів тестування.
  4. Після складання тестування на знання законодавства кандидат підписує та проставляє дату вирішення тестових завдань.
  5. Після закінчення часу, відведеного на складання тестування, проводиться оцінювання за такими критеріями:
    • один бал надається за правильну відповідь;
    • нуль балів – за неправильну відповідь;
  6. У випадку обрання кандидатом двох і більше варіантів відповіді така відповідь вважається неправильною;
  7. Максимальна кількість балів, які може отримати кандидат за підсумками тестування, становить 40 тестових балів.
  8. Члени конкурсної комісії визначають результати письмового тестування. Для визначення результатів тестування використовується така система:

4 бали виставляється кандидатам, які відповіли правильно на 36 питань тестового завдання і більше;

3 бали виставляється кандидатам, які відповіли правильно на 31-35 питань тестового завдання;

2 бали виставляється кандидатам, які відповіли правильно на 26-30 питань тестового завдання;

1 бал виставляється кандидатам, які відповіли правильно на 21-25 питань тестового завдання;

0 балів виставляється кандидатам, які відповіли на 20 і менше питань тестового завдання.

 

ІІ. Ситуаційні завдання.

Розв’язання ситуаційних завдань проводиться з метою з’ясування спроможності кандидата використовувати свої знання та досвід під час виконання посадових обов’язків шляхом оцінки відповідності професійної компетентності та професійних знань кандидата встановленим вимогам, зокрема на знання спеціального законодавства, що пов’язані із завданнями та змістом роботи на посаді директора закладу загальної середньої освіти.

 

  1. Ситуаційне завдання вирішується письмово, державною українською мовою не довше 20 хвилин.
  2. Під час проведення конкурсного відбору кандидатами виконується одне  і те ж ситуаційне завдання затверджене конкурсною комісію. Голова конкурсної комісії оголошує ситуаційне завдання.
  3. Секретар перед початком тестування видає кожному кандидату конверт з бланком для заповнення кандидатом своїх персональних даних а інший – з бланком для розв’язання ситуаційного завдання. Після закінчення часу, відведеного на вирішення ситуаційного завдання, кандидат пакує в один конверт бланк з відповіддю, а у другий – заповнений бланк з персональними даними та повертає обидва конверти секретарю. Секретар присвоює однаковий номер для конвертів з відповіддю на ситуаційне завдання та із заповненим бланком персональних даних кандидата. Визначення секретарем номера конвертів здійснюється за відсутності кандидата у приміщенні, в якому проходило тестування. Після отримання від усіх кандидатів конвертів секретар конкурсної комісії передає конверти з відповідями на тестові питання членам конкурсної комісії для визначення результатів тестування, а конверти з персональними даними кандидатів залишаються у нього.
  4. Розв’язання ситуаційного завдання кандидатом є успішним, якщо проведено детальний аналіз описаної ситуації, виявлена проблема, визначені критерії та обмеження для вирішення проблеми; виявлено декілька альтернатив при вирішенні проблеми; на основі критеріїв і обмежень обрана одна з альтернатив, розроблено управлінське рішення, виявлені ризики і припущення.
  5. Для оцінки та перевірки професійних компетентностей кандидата шляхом вирішення ситуаційного завдання використовується п’ятибальна система:

- п’ять балів виставляються кандидату, який виявив глибокі знання та успішно справився із ситуаційним завданням;

- чотири бали виставляються кандидату, який виявив повні знання та успішно справився із ситуаційним завданням;

- три бали виставляються кандидату, який виявив розуміння поставленого завдання та вирішив його на задовільному рівні;

- два бали виставляються кандидату, який виявив розуміння поставленого завдання, але в процесі відповіді допустив значну кількість помилок;

- один бал виставляються кандидату, який вирішив завдання на низькому рівні або не вирішив до кінця у встановлений час.

- нуль балів виставляються кандидату, який не вирішив завдання.

6. Підбиття підсумку тестування та вирішення ситуаційного завдання здійснюється шляхом додавання балів за тестування кандидата.

7. Аркуші з відповідями та данними кандидатів зберігаються разом з іншими матеріалами та документами конкурсної комісії у гуманітарному відділі.

 

 

ІІІ. Презентація перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти.

У визначений конкурсною комісією термін, кандидат презентує перспективний план розвитку закладу загальної середньої освіти, надає відповіді на запитання членів конкурсної комісії в межах змісту конкурсного випробування. Презентація перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти може проводитися в один день з проведенням письмового тестування на знання законодавства України у сфері загальної середньої освіти та письмового вирішення ситуаційного завдання.

Під час оцінювання враховуються: розуміння завдання; повнота розкриття теми; авторська оригінальність; якість доповіді; обсяг та глибина знань за темою; відповіді на запитання; ділові та вольові якості доповідача.

         На своєму засіданні конкурсна комісія заслуховує публічні презентації (тривалістю до 15 хвилин) проєктів програм розвитку закладу загальної середньої освіти на два і шість років загальним обсягом не більше десяти сторінок (у форматі Word, Times New Roman, 14 пт, 1,5 інт); проводить співбесіду з кандидатом щодо представленої презентації.
Оцінювання результатів публічної презентації та співбесіди щодо її змісту здійснюється відповідно до кожної окремо визначеної членами конкурсної комісії вимоги до професійної компетентності таким чином:
- 3 бали виставляється кандидатам, презентація яких демонструє точне розуміння завдання, повністю логічно розкриту тему, її унікальність; містить велику кількість оригінальних прийомів, аргументованість основних позицій; доповідач переконливо і повно відповідає на питання;

- 2 бали виставляється кандидатам, в презентації яких використані матеріали, що мають відношення до теми, так і ті, що не мають відношення до теми; частково в роботі наявні авторські знахідки; порушено логіку виступу, неповна система аргументації; якщо доповідач не на всі питання може знайти відповіді;
- 1 бал виставляється кандидатам, які не повною мірою відповідають вимогам та серйозно порушують логіку виступу; доповідач не може відповісти на питання;
- 0 балів виставляється кандидатам, презентація яких повністю не відповідає вимогам.

Визначення результатів презентації та співбесіди здійснюється кожним членом комісії індивідуально. Остаточною оцінкою у балах є середнє арифметичне значення індивідуальних оцінок членів конкурсної комісії.

Загальна кількість балів фіксується у протоколі.

З результатами тестового оцінювання, вирішення ситуаційного завдання та презентації перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти кандидат ознайомлюється під підпис.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проєкту рішення

‘’ Про затвердження Положення про конкурс на посади директорів комунальних закладів загальної середньої освіти Лопатинської селищної ради’’

Необхідність прийняття проєкту рішення «Про затвердження Положення про конкурс на посади директорів комунальних закладів загальної середньої освіти Лопатинської селищної ради»  зумовлена тим, відповідно до ст.. 39 Закону "Про повну загальну середню освіту" керівник державного, комунального закладу загальної середньої освіти обирається на посаду за результатами конкурсу, що проводиться відповідно до вимог цього Закону та положення про конкурс, затвердженого засновником або уповноваженим ним органом (посадовою особою). Таким чином, з метою зміцнення законності на території Лопатинської територіальної громади та забезпечення прозорого, рівного, чіткого порядку проведення конкурсу.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою проєкту Рішення є затвердження Положення про конкурс на посади директорів комунальних закладів загальної середньої освіти Лопатинської селищної ради для забезпечення можливості проведення належного конкурсу на заміщення вакантних посад директорів комунальних закладів загальної середньої освіти на території Лоптинської територіальної громади.

3. Правові аспекти

Суспільні відносини у цій сфері регулюють:

  • Конституція України;
  • Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;
  • Закон України "Про освіту";
  • "Про повну загальну середню освіту".

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проєкту Рішення не потребує додаткових фінансових витрат із бюджету.

 

ПРОЄКТ

Безымянный

УКРАЇНА   

 ЛОПАТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

РАДЕХІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

12  СЕСІЯ    8  СКЛИКАННЯ

                                                                Р І Ш Е Н Н Я                

 

Від   17 вересня  2021 року                       №  13                           смт. Лопатин

Про затвердження Положення про

Порядок розміщення зовнішньої реклами

на території Лопатинської селищної

ради територіальної громади

 

     Керуючись Законом України «Про рекламу», Постановою Кабінету Міністрів України №2067 від 29.11.2003 року «Про затвердження Типових правил розміщення зовнішньої реклами», керуючись статтею 25, частиною 2 статті 42, частиною 1 статті 59 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні», з метою упорядкування розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади, Лопатинська селищна рада,-

ВИРІШИЛА:

       1.Затвердити Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території  Лопатинської селищної ради ТГ( додаток 1).

       2.Затвердити персональний склад робочого органу – Комісії з питань розміщення зовнішньої реклами по Лопатинській селищній раді (додаток 2).

       3.Затвердити договір на право тимчасового користування місцями для розміщення зовнішньої реклами (додаток 3).

       4.Голові Лопатинської селищної ради власним розпорядженням визначити та уповноважити посадових осіб Лопатинської селищної ради, на проведення інвентаризації та перевірки наявних рекламних засобів, розташованих на території селища Лопатин та сіл Лопатинської територіальної громади, на предмет наявності дозволу на розміщення, плати за користування місцем розташування рекламних засобів, дотримання вимог Закону України « Про рекламу».

      5.Доручити секретарю селищної ради Білик Г.В. забезпечити оприлюднення цього рішення згідно законодавства.

      6. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань землекористування, архітектури, будівництва, екології, транспорту та АПК (Кожушко Б.О.)

       Селищний голова                                        Олег МИКИТИН

                                                            

Додаток 1

                                                                                             до рішення Лопатинської селищної ради

від 17 вересня 2021 року  № 13

 

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

          про порядок розміщення зовнішньої реклами на території

              Лопатинської селищної ради територіальної громади

 

                                          1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

    • про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ (надалі - Положення) розроблене у відповідності до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», Типових правил розміщення зовнішньої реклами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2003 року №2067 (надалі - Типові правила), і регулює відносини, що виникають у зв’язку з розміщенням зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ та визначає порядок надання дозволів на розміщення такої реклами.
    • цього Положення є відповідною до термінології Типових правил, а саме у такому значенні:

алея – дорога в парку, саду, сквері, на бульварі, обсаджена, як правило, з обох боків деревами та чагарниками;

виконавчий орган ради – виконавчий комітет Лопатинської селищної  ради;

вивіска чи табличка – елемент на будинку, будівлі або споруді з інформацією про зареєстроване найменування особи знаки для товарів і послуг, що належать такій особі, вид її діяльності (якщо це не випливає із зареєстрованого найменування особи), час роботи, що розміщений на зовнішній поверхні будинку, будівлі або споруди не вище першого поверху або на поверсі, де розташовується власне чи надане у користування особі приміщення (крім, випадків, коли суб’єкту господарювання належить на праві власності або користування вся будівля або споруда), біля входу у таке приміщення, який не є рекламою.

дозвіл – документ установленої форми, виданий розповсюджувачу зовнішньої реклами на підставі рішення виконавчого органу ради, який дає право на розміщення зовнішньої реклами на певний строк та у певному місці;

зовнішня реклама – реклама, що розміщується на спеціальних тимчасових і стаціонарних конструкціях – рекламоносіях, розташованих на відкритій місцевості, а також на зовнішніх поверхнях будинків, споруд, на елементах вуличного обладнання, над проїжджою частиною вулиць і доріг;

зони охорони пам’ятки – встановлювані навколо пам’ятників: охоронна зона, зона регулювання забудови, зона охоронюваного ландшафту, зона охорони археологічного культурного шару, в межах яких діє спеціальний режим;

місце розташування рекламного засобу – площа зовнішньої поверхні будинку, споруди, елемента вуличного обладнання або відведеної території на відкритій місцевості у межах населених пунктів територіальної громади, що надається розповсюджувачу зовнішньої реклами в тимчасове користування власником або уповноваженим ним органом;

особа – фізична особа, в тому числі фізична особа – підприємець, юридична особа будь-якої форми власності;

пішохідна доріжка – елемент дороги, призначений для руху пішоходів, облаштований у її межах чи поза нею і позначений дорожнім знаком;

пам’ятка – об’єкт культурної спадщини національного або місцевого значення, який занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України;

реклама – інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару;

реклама на транспорті – реклама, що розміщується на території підприємств транспорту загального користування, зовнішній та внутрішній поверхнях транспортних засобів та споруд підприємств транспорту загального користування;

рекламні засоби – засоби, що використовуються для доведення реклами до її споживача;

рекламодавець – особа, яка є замовником реклами для її виробництва та/або розповсюдження;

розповсюджувач реклами – особа, яка здійснює розповсюдження реклами;

соціальна реклама – інформація будь-якого виду, розповсюджена в будь-якій формі, яка спрямована на досягнення суспільно корисних цілей, популяризацію загальнолюдських цінностей і розповсюдження якої не має на меті отримання прибутку;

спеціальні конструкції – тимчасові та стаціонарні рекламні засоби (світлові та несвітлові, наземні та неназемні (повітряні), плоскі та об’ємні стенди, щити, панно, транспаранти, троли, таблички, короби, механічні, динамічні, електронні табло, екрани, панелі, тумби, складні просторові конструкції, аеростати, повітряні кулі тощо), які використовуються для розміщення реклами;

Інші терміни застосовуються у значенні, наведеному в Законі України “Про рекламу”.

            Дія цього Положення поширюється на смт Лопатин та населені пункти Лопатинської територіальної громади, на всі юридичні та фізичні особи, які здійснюють діяльність у сфері зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ.

            Дане Положення є обов’язковим для виконання всіма учасниками рекламної діяльності.

            Розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ з порушенням цього Положення забороняється.

                 2. ПОРЯДОК РОЗМІЩЕННЯ ЗОВНІШНЬОЇ РЕКЛАМИ

Порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ встановлюється на підставі норм, визначених даним Положенням, з урахуванням архітектурних, функціонально-планувальних, історико-культурних чинників типології елементів місцевого середовища.

         Зовнішня реклама на території Лопатинської селищної ради ТГ розміщується на підставі дозволу, виданого відповідно до рішення виконавчого комітету Лопатинської селищної ради (надалі - виконком).

         Порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ регулює правові відносини що виникають в процесі розміщення зовнішньої реклами на території селищної ради та визначає порядок надання дозволів на її розміщення, визначення та погодження місць встановлення рекламних засобів, а також порядок контролю за дотриманням вимог цього Порядку.

    • територіях, будинках і спорудах зовнішня реклама розміщується за згодою їх власників або уповноважених ними органів (осіб) з урахуванням архітектурних, функціонально-планувальних, історико-культурних чинників, типології елементів місцевого середовища та з додержанням правил благоустрою території населеного пункту.
    • у встановленому порядку знаки для товарів і послуг, логотипи можуть наводитися мовою оригіналу. В такому випадку іншомовний знак для товарів і послуг, логотип повинен дублюватися українською мовою. Знаки для товарів і послуг, логотипи українських компаній наводяться виключно українською мовою.
    • реклама розміщується на підставах та умовах визначених цим Положенням. Плата за тимчасове користування рекламними засобами, на яких розміщена соціальна реклама, не сплачується.

 

3. ПОРЯДОК НАДАННЯ ДОЗВОЛІВ НА

РОЗМІЩЕННЯ ЗОВНІШНЬОЇ РЕКЛАМИ, ВНЕСЕННЯ ЗМІН ТА ПЕРЕОФОРМЛЕННЯ ДОЗВОЛУ

         Для одержання дозволу замовник реклами подає уповноваженій особі заяву за формою згідно з додатком 1 до цього Положення.

До заяви додаються:

  • фотокартка або комп’ютерний макет місця (розміром не менш як 6 х 9 см) на якому планується розташування рекламного засобу;
  • ескіз рекламного засобу з конструктивним рішенням;
  • копія свідоцтва про державну реєстрацію (витяг з Єдиного державного реєстру) заявника як юридичної особи або фізичної особи - підприємця.

Перелік документів для надання дозволу є вичерпним.

Ведення контролю за розміщенням зовнішньої реклами та виконанням рішень виконкому щодо розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ здійснює робочий орган – Комісія з питань розміщення зовнішньої реклами по Лопатинській селищній раді (далі – Комісія).

До повноважень Комісії належать:

  • розгляд заяв розповсюджувачів зовнішньої реклами на надання дозволу, підготовка документів для внесення змін у дозвіл, переоформлення дозволу та продовження строку його дії;
  • надання у разі потреби розповсюджувачам зовнішньої реклами архітектурно-планувальних завдань на опрацювання проектно-технічної документації для розташування складних (дахових) рекламних засобів;
  • підготовка рішення виконкому про встановлення пріоритету заявника на місце розташування рекламного засобу, продовження строку, на який встановлено зазначений пріоритет, або про відмову в установленні такого пріоритету;
  • підготовка проекту рішення виконкому щодо надання дозволу чи про відмову у його наданні;
  • дозволу на підставі рішення виконкому;

Отриману заяву та документи згідно переліку уповноважений орган надає на розгляд до селищного голови, після чого скеровуються на розгляд Комісії.

За наявності документів, передбачених п.п.3.1 цього Положення уповноважений представник Комісії реєструє заяву в журналі реєстрації заяв та дозволів на розміщення зовнішньої реклами (надалі - журнал реєстрації), який ведеться за формою згідно з додатком 2.

Журнал повинен бути прошитий, а його сторінки пронумеровані. На останній сторінці журналу робиться запис про кількість сторінок, який засвідчується підписом селищного голови, скріпленим печаткою Лопатинської селищної ради.

         Комісія протягом двох робочих днів з дати реєстрації заяви перевіряє місце розташування рекламного засобу, зазначене у заяві, на предмет   надання   на    заявлене    місце    зареєстрованого    в установленому порядку дозволу згідно з додатком 3.

У разі прийняття рішення про відмову у видачі дозволу Комісія надсилає заявникові вмотивовану відповідь із зазначенням підстав, передбачених законом.

Строк видачі дозволу або надання письмового повідомлення про відмову у його видачі становить 10 робочих днів.

Видача дозволу погоджується Комісією з власником місця або          уповноваженим ним органом (особою), а також з:

Мінкультури − у разі розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках національного значення, в межах зон охорони цих пам’яток, історичних ареалів населених місць;

Обласною державною адміністрацією − у разі розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках місцевого значення, а також в межах зон охорони цих пам’яток;

Утримувачем інженерних комунікацій – у разі розміщення зовнішньої реклами в межах охоронних зон цих комунікацій;

Власником (утримувачем) об’єктів, в тому числі житлових будинків тощо;

Укравтодором або власниками автомобільних доріг та Національною поліцією − у разі розміщення зовнішньої реклами у межах смуги відведення автомобільних доріг.

Дії щодо отримання зазначених погоджень вчиняються Комісією без залучення заявника протягом строку, встановленого для отримання дозволу.

Для здійснення погодження Комісія не пізніше дня, що настає за днем одержання документів від заявника, надсилає їх копії у паперовому або  електронному (шляхом сканування) вигляді органам, зазначеним вище та встановлює строк розгляду зазначених документів.

За результатами дозвільної (погоджувальної) процедури вищезазначені органи надають погодження, які у паперовому або електронному (шляхом сканування) вигляді надсилаються на ім’я керівника Комісії.

В разі ненадання такими органами, протягом встановленого строку погоджень вважається, що видачу дозволу погоджено.

Під час надання дозволу втручання у форму рекламного засобу та зміст реклами забороняється.

Комісія протягом не більш як двох робочих днів з дати одержання від органів та осіб, з якими погоджується видача дозволу, подає виконавчому комітету сільської ради пропозиції та проект відповідного рішення.

Виконавчий комітет сільської ради протягом одного робочого дня з дати одержання зазначених пропозицій приймає рішення про надання дозволу або про відмову у його наданні.

Дозвіл або відмова у його видачі видається не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після прийняття відповідного рішення виконавчим комітетом селищної ради.

Перший примірник дозволу видається заявникові, а копія - залишається в уповноваженого представника Комісії для обліку та організації контролю. Видача дозволу реєструється в журналі реєстрації.

У наданні дозволу може бути відмовлено у разі, коли:

  • оформлення поданих документів не відповідає встановленим вимогам;

-      у поданих документах виявлені завідомо неправдиві відомості. Перелік підстав для відмови у наданні дозволу є вичерпним.

Рішення про відмову у наданні дозволу може бути оскаржене в порядку, встановленому законодавством.

Комісія протягом десяти робочих днів з дати реєстрації дозволу надає органам державної податкової служби інформацію про розповсюджувачів зовнішньої реклами, яким надано дозвіл.

Дозвіл надається строком на три роки, якщо менший строк не зазначено у заяві.

Виданий у встановленому порядку дозвіл є підставою для розміщення зовнішньої реклами та виконання робіт, пов’язаних з розташуванням рекламного засобу.

Після розташування рекламного засобу розповсюджувач зовнішньої реклами у п’ятиденний строк зобов’язаний подати Комісії фотокартку місця розташування рекламного засобу (розміром не менш як 6 х 9 сантиметрів).

У разі зміни містобудівної ситуації, проведення реконструкції, ремонту, будівництва на місці розташування рекламного засобу, які зумовлюють необхідність зміни місця розташування рекламного засобу, Комісія у семиденний строк письмово повідомляє про це розповсюджувача зовнішньої реклами. У десятиденний строк з початку зміни містобудівної ситуації, реконструкції, ремонту, будівництва Комісія надає розповсюджувачу зовнішньої реклами інформацію про інше рівноцінне місце. У разі досягнення згоди щодо нового місця розташування рекламного засобу вносяться зміни у дозвіл.

Відшкодування витрат, пов’язаних з демонтажем та монтажем рекламного засобу на новому місці, здійснюється відповідно до договору з власником місця розташування рекламного засобу.

Плата за надання Комісією послуг, пов’язаних із зміною місця розташування рекламного засобу, не справляється. Строк дії дозволу продовжується на час, необхідний для вирішення питання про надання рівноцінного місця. Після закінчення реконструкції, ремонту, будівництва на місці розташування рекламного засобу розповсюджувач зовнішньої реклами має пріоритетне право на розташування рекламного засобу на попередньому місці.

 

4. ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРУ ПЛАТИ ЗА РОЗМІЩЕННЯ ЗОВНІШНЬОЇ РЕКЛАМИ

          Плата за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності, встановлюється в Договорі на тимчасове користування місцем для розміщення зовнішньої реклами (додаток 4 до цього Положення) з врахуванням тарифів плати за користування місцями розташування зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ.

Плата за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у державній або приватній власності, встановлюється на договірних засадах з його власником або уповноваженим ним органом (особою). При цьому площа місця розташування рекламного засобу визначається як сума площі горизонтальної проекції рекламного засобу на це місце та прилеглої ділянки завширшки 0,5 метра за периметром горизонтальної проекції цього засобу. Для неназемного та недахового рекламного засобу площа місця дорівнює площі вертикальної проекції цього засобу на уявну паралельну їй площину.

Розмір плати за тимчасове використання місця для розміщення зовнішньої реклами, які перебувають у комунальній власності територіальної громади на території Лопатинської селищної ради ТГ визначається за формулою:

Р = Б х П , де

Р – це розмір плати за рекламу в місяць, грн..

Б – базова ставка (таблиця 1)

П – площа поверхні рекламної конструкції, м2

 

Таблиця 1

 

№         п/п

Вид засобу зовнішньої      реклами

Одиниця виміру

Базова         плата     за місяць, у грн.

1.

Щит, що стоїть окремо (білборд) за 1 кв. м. площі поверхні реклами (обидві сторони, при наявності)

М2

50

2.

Щит (плакат) на фасаді будинку за 1 кв. площі поверхні реклами

М2

30

 3.

Щит (плакат) на тимчасовій споруді, паркані, тощо за 1 кв. м площі поверхні реклами

М2

30

4.

Сітілайт за 1 кв. м площі поверхні реклами (горизонтальна проекція)

М2

30

5.

Тимчасова виносна спеціальна конструкція з площею поверхні (штендер) за одиницю

М2

30

6.

Світлова реклама

М2

30

 

          Розмір плати за право тимчасового користування місцями для розміщення рекламного засобу, не може встановлюватися залежно від змісту реклами.

          Перегляд тарифів плати за користування місцями розташування зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ може проводитися щорічно.

 

                               5.ВИМОГИ ДО ЗОВНІШНЬОЇ РЕКЛАМИ

Зовнішня реклама повинна відповідати таким вимогам:

  • розміщуватися з додержанням вимог техніки безпеки, зазначених у цьому Положенні;
  • розміщуватися із забезпеченням видимості дорожніх знаків, світлофорів, перехресть, пішохідних переходів, зупинок транспорту загального користування та не відтворювати зображення дорожніх знаків;
  • освітлення зовнішньої реклами не повинно засліплювати учасників дорожнього руху, а також не повинно освітлювати квартири житлових будинків;
  • фундамент наземної зовнішньої реклами, що виступає над поверхнею землі, може бути декоративно оформлений;
  • на опорах наземної зовнішньої реклами, що розміщується вздовж проїжджої частини вулиць і доріг, за вимогою уповноваженого підрозділу Національної поліції наноситься вертикальна дорожня розмітка із світлоповертаючих матеріалів заввишки до 2 метрів від поверхні землі;
  • нижній край зовнішньої реклами, що розміщується над проїжджою частиною вулиць і доріг, у тому числі на мостах, естакадах тощо, повинен розташовуватися на висоті не менш як 5 метрів від поверхні дорожнього покриття;
  • у місцях, де проїжджа частина вулиці межує з цоколями будівель або огорожами, зовнішня реклама може розміщуватися в одну з фасадами будівель або огорожами лінію.
    • розташовувати рекламні засоби:
  • на пішохідних доріжках та алеях, якщо це перешкоджає вільному руху пішоходів;
  • у населених пунктах на висоті менш як 5 метрів від поверхні дорожнього покриття, якщо їх рекламна поверхня виступає за межі краю проїжджої частини.

         Розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках історії та архітектури і в межах зон охорони таких пам’яток, в межах об’єктів природно-заповідного фонду дозволяється за погодженням з відповідним центральним або місцевим органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини та об’єктів природно-заповідного фонду.

         Реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби, не повинна розміщуватися на рекламних засобах ближче ніж за 300 метрів прямої видимості від території дитячих дошкільних закладів, середніх загальноосвітніх шкіл та інших навчальних закладів, в яких навчаються діти віком до 18 років.

Перелік обмежень та заборон щодо розміщення зовнішньої реклами, Положення, є вичерпним.

Розроблення необхідної технічної документації, монтаж (демонтаж) рекламного засобу здійснюється спеціалізованими підприємствами, установами та організаціями.

Розташування дахових рекламних засобів забороняється без попередньої технічної експертизи спеціалізованих підприємств, установ та організацій.

Підключення рекламних засобів до існуючих  мереж  зовнішнього освітлення здійснюється відповідно до вимог, передбачених чинним законодавством.

Розташування рекламних засобів у межах охоронних зон інженерних комунікацій дозволяється за погодженням з утримувачем зазначених комунікацій.

Відповідальність за технічний стан рекламних засобів, порушення вимог техніки безпеки під час розташування та експлуатації рекламних засобів несе розповсюджувач зовнішньої реклами згідно із законодавством.

Розташування рекламних засобів на перехрестях, біля дорожніх знаків, світлофорів, пішохідних переходів та зупинок транспорту загального користування дозволяється за погодженням з уповноваженим підрозділом Національної поліції.

Рекламні засоби забезпечуються маркуванням із зазначенням на каркасі рекламного засобу найменування розповсюджувача зовнішньої реклами, номера його телефону, дати видачі дозволу та строку його дії.

Контроль за додержанням норм та вимог цього Положення здійснюють виконавчий комітет селищної ради та інші органи відповідно до чинного законодавства.

У разі порушення порядку розповсюдження та розміщення реклами уповноважена особа органу, який здійснює контроль за додержанням норм та вимог цього Положення, звертається до розповсюджувача зовнішньої реклами з вимогою усунення порушень у визначений строк.

У разі невиконання цієї вимоги орган, який здійснює контроль, подає інформацію спеціально уповноваженому органу виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Розповсюджувач зовнішньої реклами, винний у порушенні норм та вимог цього Положення , несе відповідальність згідно із законодавством.

 

               6.ПОРЯДОК ДЕМОНТАЖУ РЕКЛАМНИХ ЗАСОБІВ

При закінченні терміну дії дозволу або його скасуванні, розповсюджувач зовнішньої реклами зобов'язаний у десятиденний термін демонтувати спеціальну конструкцію зовнішньої реклами.

    • підлягають:
  • спеціальні конструкції, власника яких встановити неможливо;
  • самовільно розміщені спеціальні конструкції, дозволи на розміщення яких не видавалися, або дію їх скасовано.

У разі невиконання розповсюджувачем у зазначений термін вимог щодо проведення демонтажу самовільно встановленого рекламного засобу або не приведення рекламного засобу у відповідність дозволу та робочому проекту виконком приймає рішення про примусовий демонтаж.

Демонтаж рекламних засобів, які розташовані на об'єктах комунальної власності, здійснюється на підставі рішення виконавчого комітету Лопатинської селищної ради за поданням Комісії.

Демонтаж проводиться спеціалізованим підприємством, визначеним рішенням виконкому, з подальшим відшкодуванням витрат, пов'язаних з цим, за рахунок коштів осіб, що допустили порушення цих Правил чи іншим способом, що призведе до припинення порушення цих Правил.

Демонтована конструкція зберігається у спеціально відведених місцях, і може бути повернута власнику після сплати вартості робіт по демонтажу і вартості її зберігання згідно підтверджуючих документів.

У разі коли власник демонтованої спеціальної конструкції невідомий, власника не встановлено або власник протягом визначеного законодавством терміну не витребує її, таке майно визнається безхазяйним і передається у комунальну власність Лопатинської селищної ради в порядку, визначеному законодавством.

Повернення демонтованого рекламного засобу розповсюджувачу зовнішньої реклами здійснюється на підставі його письмової заяви довільної форми. До заяви обов’язково додаються документи, що підтверджують право власності заявника на демонтований рекламний засіб.

Протягом семи днів з дня отримання заяви спеціалізоване підприємство готує розрахунок витрат на проведення демонтажу рекламного засобу та його зберігання й вручає його розповсюджувачу зовнішньої реклами.

Видача рекламних засобів здійснюється протягом двох днів з дня отримання документа, що підтверджує внесення розповсюджувачем зовнішньої реклами плати в рахунок відшкодування витрат на проведення демонтажу рекламного засобу.

Видача конструкцій здійснюється за актом приймання-передачі, один з яких видається власнику рекламного засобу, а інший залишається в уповноваженого органу. У випадку отримання конструкцій уповноваженою особою власника до акта приймання-передачі додається також копія документа, що підтверджує право такої особи на вчинення відповідних дій від імені власника рекламного засобу.

Повернення рекламних засобів без відшкодування витрат спеціалізованому підприємству на проведення демонтажу не допускається.

Демонтовані рекламні засоби зберігаються протягом 3 місяців з дати проведення демонтажу. Подальше розпорядження рекламними засобами, термін зберігання яких сплинув, здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства.

Рекламні засоби, які розташовано з порушеннями «Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ» (без дозволів, у разі закінчення терміну дії дозволів – без продовження  строку дії, у разі скасування дозволу, з недодержанням визначеної у дозволі конструкції рекламного засобу, недодержання визначеного місця розташування рекламного засобу), а також в інших випадках, визначених у нормативно-правових актах або в договорі про тимчасове користування місцями розташування рекламних засобів, підлягають демонтажу у встановленому порядку у відповідності до даного Положення.

 

                                        7.ВИВІСКИ ТА ТАБЛИЧКИ

Вивіски чи таблички:

  • повинні розміщуватися без втручання у несучі конструкції, легко демонтуватися, щоб не створювати перешкод під час робіт, пов’язаних з експлуатацією та ремонт будівель і споруд, на яких вони розміщуються;
  • не повинні відтворювати зображення дорожніх знаків;
  • не повинні розміщуватися на будинках або спорудах – об’єктах незавершеного будівництва;
  • площа поверхні не повинна перевищувати 3кв.метрів.

Демонтаж вивісок чи табличок, розміщених з порушенням вимог цього Положення, здійснюється у разі:

  • припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичної особи-підприємця;
  • невідповідності розміщення вивіски чи таблички вимогам щодо її розміщення, наданим у визначенні, та архітектурним вимогам, державним нормам, стандартам і правилам, санітарним нормам;
  • порушення благоустрою території.

 

                    8.КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ ПОЛОЖЕННЯ

                    ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЙОГО ПОРУШЕННЯ

Розповсюджувач зовнішньої реклами зобов’язаний:

  • виконати роботи з встановлення рекламного засобу без пошкодження архітектурних деталей, конструктивних елементів будівель та споруд, підземних і наземних комунікацій, елементів благоустрою та озеленення. При вимушеному пошкодженні елементів благоустрою та озеленення рекламо розповсюджувач зобов’язаний їх відновити протягом п’яти днів після встановлення рекламного засобу. При неможливості відновити озеленення рекламо розповсюджувач зобов’язаний сплатити його відновлювальну вартість у встановленому порядку;
  • забезпечити відповідність рекламного засобу дозволу та проектно- технічній документації, державним стандартам, нормам і правилам конструктивної міцності, електротехнічної та експлуатаційної безпеки, пожежної безпеки і санітарних норм. Розповсюджувач зовнішньої реклами несе відповідальність за будь-які порушення норм безпеки, несправності та аварійні ситуації, що виникають з його вини, та повинен за свій рахунок усувати всі дефекти, що виникають у процесі розміщення та експлуатації рекламних засобів.
  • демонтувати рекламний засіб, на який закінчився дозвіл, на який не був продовжений дозвіл, на який був скасований дозвіл, протягом десяти днів з дати прийняття відповідного рішення. Після демонтажу рекламного засобу розповсюджувач протягом десяти днів має відновити зелені насадження та дорожнє покриття або відшкодувати витрати, пов’язані з їх відновленням, у встановленому порядку.

          Питання, що не врегульовані цим Положенням, вирішуються згідно з чинним законодавством України, а також відповідно до рішень Лопатинської селищної ради та її виконавчого комітету.

          Розповсюджувач зовнішньої реклами, винний у порушенні цього Положення, несе відповідальність згідно із законодавством.

          Спори, що виникають при вирішенні питань, пов’язаних з розміщенням зовнішньої реклами, вирішуються у встановленому законодавством порядку.

 

 

Селищний голова                                                       О.В.Микитин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              Додаток 1
              до Положення 

 

  

Голові Лопатинської селищної ради

_______________________________

 

ЗАЯВА
про надання дозволу на розміщення зовнішньої реклами

Заявник _______________________________________________________________________
                                  
(для юридичної особи - повне найменування розповсюджувача зовнішньої ___________________________________________________________________________________
                                            
реклами, для фізичної особи - прізвище, ім'я та по батькові)

Адреса заявника _________________________________________________________________
                                                
(для юридичної особи - місцезнаходження, для фізичної особи -
________________________________________________________________________________
                                                                
місце проживання, паспортні дані)

Ідентифікаційний код юридичної особи
або ідентифікаційний номер фізичної особи _________________________

Телефон (телефакс) _____________________________________________

Прошу надати дозвіл на розміщення зовнішньої реклами за адресою ________________________________________________________________________________
                                            
(повна адреса місця розташування рекламного засобу)

строком на ______________________________________________________________________
                                                                                   
(літерами)

Перелік документів, що додаються _________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

Заявник
або уповноважена
ним особа  

 
_________________

(підпис)  

 
_____________________

(ініціали та прізвище) 

 

М. П. 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2 до Положення

 

ЖУРНАЛ

реєстрації заяв та дозволів на розміщення зовнішньої реклами

 

 

Вхідний номер заяви

 

Дата подання заяви

Реєстраційний номер заяви

Дата реєстрації заяви в журналі

Для юридичної особи - повне найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код, для фізичної особи – прізвище, ім'я та по батькові, паспортні дані, ідентифікаційний номер та місце проживання

Кількість сторінок у поданих документах

Підпис особи, на яку покладено реєстрацію документів

Дата і  номер видачі дозволу на розміщення зовнішньої реклами, строк дії, дата і номер рішення про відмову у наданні дозволу

Результати розгляду заяв на продовження строку дії або переоформлення дозволу

 

Дата і номер рішення про скасування дозволу

1

2

3

4

5

6

7

9

10

11

 

 

 

Керівник робочого органу  

_____________________
(підпис)  

__________________
(ініціали та прізвище) 

 

 

 

 

                                    Додаток 3
                                    до Положення 

 

 

 

ДОЗВІЛ
на розміщення зовнішньої реклами

Виданий ____________ р. на підставі рішення _______________________________________
                                                                       
(дата видачі)
_____________________
______________________________________________________________
(виконавчий орган сільської, селищної, міської ради, дата і номер рішення)
________________________________________________________________________________
(для юридичної особи - повне найменування розповсюджувача зовнішньої реклами, для фізичної
________________________________________________________________________________
особи - прізвище, ім'я та по батькові)
________________________________________________________________________________
(місцезнаходження (місце проживання), номер телефону (телефаксу), банківські реквізити,
________________________________________________________________________________
ідентифікаційний код (номер)

Адреса місця розташування рекламного засобу _______________________________________
________________________________________________________________________________

Характеристика (в тому числі технічна) рекламного засобу ____________________________
________________________________________________________________________________

(вид, розміри, площа місця розташування рекламного засобу)

Фотокартка або комп'ютерний макет місця з фрагментом місцевості (розміром не менш як 6 х 9 сантиметрів), на якому планується розташування рекламного засобу

Ескіз з конструктивним
рішенням рекламного засобу  

Топогеодезичний знімок місцевості (М 1:500) з прив'язкою місця розташування рекламного засобу 

Відповідальний за топогеодезичне знімання  

_______ __________________ М. П. 
  (підпис)       (ініціали та прізвище) 

Керівник робочого органу

___________
(підпис)

____________________
(ініціали та прізвище)

       

М. П.

Фотокартка місця (розміром не менш як 6 х 9 сантиметрів) після розташування на ньому рекламного засобу

Керівник робочого органу

___________
(підпис)

____________________
(ініціали та прізвище)

М. П.

 

 

 

 

Додаток 2

                                                                                              до рішення Лопатинської селищної ради

   від ______________ року  № _____

 

Робочий орган –

Комісія з питань розміщення зовнішньої реклами по Лопатинській селищній раді

 

Голова комісії

Леськів Володимир Васильович – начальник земельного відділу

 

Секретар комісії

Вавренчук Степан Степанович – керуючий справами – секретар виконкому

 

Члени комісії

 

__________________________________________ – юрист селищної ради

 

__________________________________________ – землевпорядник селищної ради

 

__________________________________________ – головний бухгалтер селищної ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

                                                                                              до рішення Лопатинської селищної ради

   від ______________ року  № _____

 

 

ДОГОВІР
на право тимчасового користування місцями
для розміщення зовнішньої реклами


_____________________                                                                            «____» _______ 20____ р.

 

            Виконавчий комітет Лопатинської селищної ради, в особі селищного голови ____________________________________ (надалі «ВЛАСНИК»), що діє на підставі ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» з однієї сторони,  і___________________________­­­­­­______,

______________________________________________________________________________

у подальшому «КОРИСТУВАЧ», що діє на підставі ___________________________________

 _____________________________________________________________________________ з другої сторони, уклали цей договір про наступне:

 

  1. Предмет договору.

1.1. Власник надає Користувачу в тимчасове користування місця для розташування рекламних засобів, а Користувач розташовує рекламні засоби у відповідності до вимог «Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади» та виданих дозволів на розміщення зовнішньої реклами, а також здійснює оплату за тимчасове користування місцями розташування рекламних засобів.

1.2. Всі необхідні відомості щодо місця розташування рекламного засобу та його конструкції наводяться в дозволі на розміщення зовнішньої реклами, який є невід’ємною частиною цього договору.

1.3. Строк тимчасового користування місцем розташування рекламного засобу становить ________.

 

2. Права та обов’язки Сторін

            2.1. Власник має право:

2.1.1. Здійснювати контроль за дотриманням Користувачем чинного законодавства з питань зовнішньої реклами, Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади, положень цього договору.

2.1.2. Здійснювати обстеження встановлених рекламних конструкцій Користувачем.

2.1.3. Ставити питання про розірвання Договору у випадку та порядку передбачених чинним законодавством України.

2.1.4. Вимагати внесення змін до умов Договору згідно вимог діючого законодавства.

2.2. Власник зобов’язується:

2.2.1. Не надавати місце у тимчасове користування іншим особам протягом дії дозволу «Користувача».

2.2.2. Не перешкоджати розміщенню рекламних засобів встановлених згідно з Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади.

2.2.3. Не втручатися у форму та зміст реклами.

2.3. Користувач має право:

2.3.1. Вимагати передачі йому у встановлений термін місця для розміщення спеціальних конструкцій відповідно до виданого дозволу.

2.3.2. Використовувати надане йому місце для розміщення на ньому рекламних засобів з дотриманням положень цього договору та Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади.

2.4. Користувач зобов’язаний:

2.4.1. Не розміщувати рекламоносії з порушенням вимог Законів України «Про рекламу», «Про благоустрій населених пунктів», відповідних Правил розміщення зовнішньої реклами.

2.4.2. Утримувати рекламні засоби в належному естетичному та технічному стані.

2.4.3. Своєчасно та в повному обсязі сплачувати суму за розміщення зовнішньої реклами згідно з дозволами по розрахунковим тарифам, що діють на день сплати.

2.4.4. Встановлювати рекламні конструкції відповідно до погодженого в установленому порядку проекту, без пошкодження архітектурних деталей, конструктивних елементів будівель та споруд, підземних та наземних комунікацій, елементів благоустрою та озеленення, з забезпеченням безпеки населення при підключенні конструкції до електричної мережі, утримувати їх в належному технічному і санітарному стані та впорядковувати місця для їх розташування, забезпечити технічну міцність і стійкість спеціальної конструкції.

2.4.5. За свій рахунок усувати можливі пошкодження зелених насаджень у зоні установки рекламоносіїв та/або комунікацій, що пролягають у цьому місці.

2.4.6. Відшкодовувати в повному обсязі балансоутримувачу місця матеріальну шкоду, що заподіяна місцю розташування рекламної конструкції з вини Користувача.

2.4.7. Демонтувати в 15-денний термін спеціальні конструкції, по закінченню терміну дії дозволу на розміщення зовнішньої реклами, при його скасуванні, розірванні або закінченні терміну дії цього договору, а також у разі виникнення нагальної потреби для реконструкції, ремонту чи будівництва місця розташування спеціальної конструкції або зміни містобудівної ситуації.

2.5. Після отримання Користувачем дозволу на розміщення зовнішньої реклами плата за користування місцем, що перебуває у комунальній власності проводиться незалежно від того використовує його Користувач, чи тимчасово не використовує.

2.5.1. Після проведення демонтажних робіт привести місце розміщення рекламного засобу до належного стану.

2.5.2. У тижневий термін листом повідомити Власника про зміни адреси для листування, банківського рахунку, зміну назви, зміну коду ЄДРПОУ або реорганізацію.

 

3. Плата за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу

3.1. За тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу Користувач сплачує плату у розмірі __________ грн. (__________ грн. __ коп.) на рік до місцевого бюджету.

3.2. Плата за тимчасове користування місцем розташування вноситься щомісячно, рівними частками, протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Внесення плати за майбутній період оренди допускається на термін не більше одного року. У разі визначення Договору недійсним одержана плата за фактичний строк користування місцем розташування рекламного засобу не повертається.

3.3. Нарахування плати за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу здійснюється з моменту реєстрації дозволу робочим органом виконкому.

 

4. Відповідальність сторін.

4.1. У разі порушення своїх зобов’язань сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством та цим договором.

4.2. У разі невиконання або неналежного виконання своїх обов’язків Користувач за цим договором несе наступну відповідальність:

4.2.1. У разі несвоєчасної оплати за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу Користувач сплачує, за кожний прострочений день, пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня. Кошти зараховуються до місцевого бюджету.

4.3. У випадках порушень правил благоустрою Лопатинської селищної ради, «Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади», Користувач, несе адміністративну відповідальність згідно з законодавством.

 

5. Демонтаж та переміщення рекламного засобу.

5.1. Демонтаж рекламного засобу після закінчення строку тимчасового користування місцем розташування, а також у разі дострокового розірвання договору здійснює Користувач в 15-денний термін. У разі невиконання демонтажу Користувачем в зазначений термін, демонтаж здійснюється в порядку, встановленому «Положенням про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади».

5.2. У разі переміщення рекламного засобу на нове місце в зв’язку з ремонтом, будівництвом, реконструкцією місця розташування, поновлення користування попереднім місцем здійснюється згідно з чинним законодавством. У разі відмови від переміщення рекламного засобу збитки Користувачу не відшкодовуються.

 

6. Строк дії договору та умови його здійснення.

6.1. Договір набирає чинності з моменту підписання і діє до «_____»_____20___ р.

6.2. Договір може бути змінений чи доповнений у зв’язку зі зміненням актів законодавства, інших нормативно-правових актів.

 

7. Дострокове розірвання договору.

7.1. Договір може бути розірваний достроково Власником:

7.1.1. У разі скасування в установленому порядку дозволу на розміщення зовнішньої реклами у випадках:

- невикористання місця розташування рекламного засобу безперервно протягом 6-ти місяців;

- не переоформлення дозволу в установленому порядку;

7.1.2. У разі несплати за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу протягом 3-х місяців після закінчення встановленого строку платежу.

7.2. Власник повідомляє в письмовій формі Користувача про намір розірвання договору не пізніше, ніж за 7 днів до дати розірвання договору. Користувач повинен не пізніше 15 днів після дати розірвання договору здійснити демонтаж рекламного засобу за актом демонтажу, відновити пошкоджені елементи благоустрою та погасити всю заборгованість з виплати за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу за весь період фактичного користування.

7.3. Договір може бути розірвано достроково Користувачем у разі скасування дозволу за письмовою заявою Користувача у зв’язку з його відмовою від подальшого розташування рекламного засобу.

7.4. У разі відмови від подальшого користування місцем розташування рекламного засобу (розміщення зовнішньої реклами) Користувач повинен:

- надати письмову заяву про скасування дозволу у зв’язку з цією відмовою;

- протягом 15 робочих днів з моменту прийняття виконкомом сільської ради рішення про скасування дозволу здійснити демонтаж рекламного засобу за актом демонтажу, з відновленням пошкоджених елементів благоустрою та погасити всю заборгованість виконкому з оплати за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу за весь період фактичного користування.

 

8. Форс-мажор.

Сторони звільняються від відповідальності за невиконання або неналежне виконання умов цього договору, якщо це невиконання або неналежне виконання було викликано обставинами непоборної сили, які сторони не були спроможні ані передбачити, ані запобігти.

 

9. Вирішення спорів.

Спори, що виникають за цим договором або у зв’язку з ним, вирішуються у встановленому законом порядку.

 

10. Прикінцеві положення

Договір складений у 2-х автентичних примірниках українською мовою та має однакову юридичну силу.

 

11. Юридичні адреси і підписи сторін

 

 

«ВЛАСНИК»

«КОРИСТУВАЧ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                            

Додаток 1

                                                                                             до рішення Лопатинської селищної ради

від 17 вересня 2021 року  № 13

 

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

          про порядок розміщення зовнішньої реклами на території

              Лопатинської селищної ради територіальної громади

 

                                          1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

    • про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ (надалі - Положення) розроблене у відповідності до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», Типових правил розміщення зовнішньої реклами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2003 року №2067 (надалі - Типові правила), і регулює відносини, що виникають у зв’язку з розміщенням зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ та визначає порядок надання дозволів на розміщення такої реклами.
    • цього Положення є відповідною до термінології Типових правил, а саме у такому значенні:

алея – дорога в парку, саду, сквері, на бульварі, обсаджена, як правило, з обох боків деревами та чагарниками;

виконавчий орган ради – виконавчий комітет Лопатинської селищної  ради;

вивіска чи табличка – елемент на будинку, будівлі або споруді з інформацією про зареєстроване найменування особи знаки для товарів і послуг, що належать такій особі, вид її діяльності (якщо це не випливає із зареєстрованого найменування особи), час роботи, що розміщений на зовнішній поверхні будинку, будівлі або споруди не вище першого поверху або на поверсі, де розташовується власне чи надане у користування особі приміщення (крім, випадків, коли суб’єкту господарювання належить на праві власності або користування вся будівля або споруда), біля входу у таке приміщення, який не є рекламою.

дозвіл – документ установленої форми, виданий розповсюджувачу зовнішньої реклами на підставі рішення виконавчого органу ради, який дає право на розміщення зовнішньої реклами на певний строк та у певному місці;

зовнішня реклама – реклама, що розміщується на спеціальних тимчасових і стаціонарних конструкціях – рекламоносіях, розташованих на відкритій місцевості, а також на зовнішніх поверхнях будинків, споруд, на елементах вуличного обладнання, над проїжджою частиною вулиць і доріг;

зони охорони пам’ятки – встановлювані навколо пам’ятників: охоронна зона, зона регулювання забудови, зона охоронюваного ландшафту, зона охорони археологічного культурного шару, в межах яких діє спеціальний режим;

місце розташування рекламного засобу – площа зовнішньої поверхні будинку, споруди, елемента вуличного обладнання або відведеної території на відкритій місцевості у межах населених пунктів територіальної громади, що надається розповсюджувачу зовнішньої реклами в тимчасове користування власником або уповноваженим ним органом;

особа – фізична особа, в тому числі фізична особа – підприємець, юридична особа будь-якої форми власності;

пішохідна доріжка – елемент дороги, призначений для руху пішоходів, облаштований у її межах чи поза нею і позначений дорожнім знаком;

пам’ятка – об’єкт культурної спадщини національного або місцевого значення, який занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України;

реклама – інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару;

реклама на транспорті – реклама, що розміщується на території підприємств транспорту загального користування, зовнішній та внутрішній поверхнях транспортних засобів та споруд підприємств транспорту загального користування;

рекламні засоби – засоби, що використовуються для доведення реклами до її споживача;

рекламодавець – особа, яка є замовником реклами для її виробництва та/або розповсюдження;

розповсюджувач реклами – особа, яка здійснює розповсюдження реклами;

соціальна реклама – інформація будь-якого виду, розповсюджена в будь-якій формі, яка спрямована на досягнення суспільно корисних цілей, популяризацію загальнолюдських цінностей і розповсюдження якої не має на меті отримання прибутку;

спеціальні конструкції – тимчасові та стаціонарні рекламні засоби (світлові та несвітлові, наземні та неназемні (повітряні), плоскі та об’ємні стенди, щити, панно, транспаранти, троли, таблички, короби, механічні, динамічні, електронні табло, екрани, панелі, тумби, складні просторові конструкції, аеростати, повітряні кулі тощо), які використовуються для розміщення реклами;

Інші терміни застосовуються у значенні, наведеному в Законі України “Про рекламу”.

            Дія цього Положення поширюється на смт Лопатин та населені пункти Лопатинської територіальної громади, на всі юридичні та фізичні особи, які здійснюють діяльність у сфері зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ.

            Дане Положення є обов’язковим для виконання всіма учасниками рекламної діяльності.

            Розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ з порушенням цього Положення забороняється.

                 2. ПОРЯДОК РОЗМІЩЕННЯ ЗОВНІШНЬОЇ РЕКЛАМИ

Порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ встановлюється на підставі норм, визначених даним Положенням, з урахуванням архітектурних, функціонально-планувальних, історико-культурних чинників типології елементів місцевого середовища.

         Зовнішня реклама на території Лопатинської селищної ради ТГ розміщується на підставі дозволу, виданого відповідно до рішення виконавчого комітету Лопатинської селищної ради (надалі - виконком).

         Порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ регулює правові відносини що виникають в процесі розміщення зовнішньої реклами на території селищної ради та визначає порядок надання дозволів на її розміщення, визначення та погодження місць встановлення рекламних засобів, а також порядок контролю за дотриманням вимог цього Порядку.

    • територіях, будинках і спорудах зовнішня реклама розміщується за згодою їх власників або уповноважених ними органів (осіб) з урахуванням архітектурних, функціонально-планувальних, історико-культурних чинників, типології елементів місцевого середовища та з додержанням правил благоустрою території населеного пункту.
    • у встановленому порядку знаки для товарів і послуг, логотипи можуть наводитися мовою оригіналу. В такому випадку іншомовний знак для товарів і послуг, логотип повинен дублюватися українською мовою. Знаки для товарів і послуг, логотипи українських компаній наводяться виключно українською мовою.
    • реклама розміщується на підставах та умовах визначених цим Положенням. Плата за тимчасове користування рекламними засобами, на яких розміщена соціальна реклама, не сплачується.

 

3. ПОРЯДОК НАДАННЯ ДОЗВОЛІВ НА

РОЗМІЩЕННЯ ЗОВНІШНЬОЇ РЕКЛАМИ, ВНЕСЕННЯ ЗМІН ТА ПЕРЕОФОРМЛЕННЯ ДОЗВОЛУ

         Для одержання дозволу замовник реклами подає уповноваженій особі заяву за формою згідно з додатком 1 до цього Положення.

До заяви додаються:

  • фотокартка або комп’ютерний макет місця (розміром не менш як 6 х 9 см) на якому планується розташування рекламного засобу;
  • ескіз рекламного засобу з конструктивним рішенням;
  • копія свідоцтва про державну реєстрацію (витяг з Єдиного державного реєстру) заявника як юридичної особи або фізичної особи - підприємця.

Перелік документів для надання дозволу є вичерпним.

Ведення контролю за розміщенням зовнішньої реклами та виконанням рішень виконкому щодо розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ здійснює робочий орган – Комісія з питань розміщення зовнішньої реклами по Лопатинській селищній раді (далі – Комісія).

До повноважень Комісії належать:

  • розгляд заяв розповсюджувачів зовнішньої реклами на надання дозволу, підготовка документів для внесення змін у дозвіл, переоформлення дозволу та продовження строку його дії;
  • надання у разі потреби розповсюджувачам зовнішньої реклами архітектурно-планувальних завдань на опрацювання проектно-технічної документації для розташування складних (дахових) рекламних засобів;
  • підготовка рішення виконкому про встановлення пріоритету заявника на місце розташування рекламного засобу, продовження строку, на який встановлено зазначений пріоритет, або про відмову в установленні такого пріоритету;
  • підготовка проекту рішення виконкому щодо надання дозволу чи про відмову у його наданні;
  • дозволу на підставі рішення виконкому;

Отриману заяву та документи згідно переліку уповноважений орган надає на розгляд до селищного голови, після чого скеровуються на розгляд Комісії.

За наявності документів, передбачених п.п.3.1 цього Положення уповноважений представник Комісії реєструє заяву в журналі реєстрації заяв та дозволів на розміщення зовнішньої реклами (надалі - журнал реєстрації), який ведеться за формою згідно з додатком 2.

Журнал повинен бути прошитий, а його сторінки пронумеровані. На останній сторінці журналу робиться запис про кількість сторінок, який засвідчується підписом селищного голови, скріпленим печаткою Лопатинської селищної ради.

         Комісія протягом двох робочих днів з дати реєстрації заяви перевіряє місце розташування рекламного засобу, зазначене у заяві, на предмет   надання   на    заявлене    місце    зареєстрованого    в установленому порядку дозволу згідно з додатком 3.

У разі прийняття рішення про відмову у видачі дозволу Комісія надсилає заявникові вмотивовану відповідь із зазначенням підстав, передбачених законом.

Строк видачі дозволу або надання письмового повідомлення про відмову у його видачі становить 10 робочих днів.

Видача дозволу погоджується Комісією з власником місця або          уповноваженим ним органом (особою), а також з:

Мінкультури − у разі розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках національного значення, в межах зон охорони цих пам’яток, історичних ареалів населених місць;

Обласною державною адміністрацією − у разі розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках місцевого значення, а також в межах зон охорони цих пам’яток;

Утримувачем інженерних комунікацій – у разі розміщення зовнішньої реклами в межах охоронних зон цих комунікацій;

Власником (утримувачем) об’єктів, в тому числі житлових будинків тощо;

Укравтодором або власниками автомобільних доріг та Національною поліцією − у разі розміщення зовнішньої реклами у межах смуги відведення автомобільних доріг.

Дії щодо отримання зазначених погоджень вчиняються Комісією без залучення заявника протягом строку, встановленого для отримання дозволу.

Для здійснення погодження Комісія не пізніше дня, що настає за днем одержання документів від заявника, надсилає їх копії у паперовому або  електронному (шляхом сканування) вигляді органам, зазначеним вище та встановлює строк розгляду зазначених документів.

За результатами дозвільної (погоджувальної) процедури вищезазначені органи надають погодження, які у паперовому або електронному (шляхом сканування) вигляді надсилаються на ім’я керівника Комісії.

В разі ненадання такими органами, протягом встановленого строку погоджень вважається, що видачу дозволу погоджено.

Під час надання дозволу втручання у форму рекламного засобу та зміст реклами забороняється.

Комісія протягом не більш як двох робочих днів з дати одержання від органів та осіб, з якими погоджується видача дозволу, подає виконавчому комітету сільської ради пропозиції та проект відповідного рішення.

Виконавчий комітет сільської ради протягом одного робочого дня з дати одержання зазначених пропозицій приймає рішення про надання дозволу або про відмову у його наданні.

Дозвіл або відмова у його видачі видається не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після прийняття відповідного рішення виконавчим комітетом селищної ради.

Перший примірник дозволу видається заявникові, а копія - залишається в уповноваженого представника Комісії для обліку та організації контролю. Видача дозволу реєструється в журналі реєстрації.

У наданні дозволу може бути відмовлено у разі, коли:

  • оформлення поданих документів не відповідає встановленим вимогам;

-      у поданих документах виявлені завідомо неправдиві відомості. Перелік підстав для відмови у наданні дозволу є вичерпним.

Рішення про відмову у наданні дозволу може бути оскаржене в порядку, встановленому законодавством.

Комісія протягом десяти робочих днів з дати реєстрації дозволу надає органам державної податкової служби інформацію про розповсюджувачів зовнішньої реклами, яким надано дозвіл.

Дозвіл надається строком на три роки, якщо менший строк не зазначено у заяві.

Виданий у встановленому порядку дозвіл є підставою для розміщення зовнішньої реклами та виконання робіт, пов’язаних з розташуванням рекламного засобу.

Після розташування рекламного засобу розповсюджувач зовнішньої реклами у п’ятиденний строк зобов’язаний подати Комісії фотокартку місця розташування рекламного засобу (розміром не менш як 6 х 9 сантиметрів).

У разі зміни містобудівної ситуації, проведення реконструкції, ремонту, будівництва на місці розташування рекламного засобу, які зумовлюють необхідність зміни місця розташування рекламного засобу, Комісія у семиденний строк письмово повідомляє про це розповсюджувача зовнішньої реклами. У десятиденний строк з початку зміни містобудівної ситуації, реконструкції, ремонту, будівництва Комісія надає розповсюджувачу зовнішньої реклами інформацію про інше рівноцінне місце. У разі досягнення згоди щодо нового місця розташування рекламного засобу вносяться зміни у дозвіл.

Відшкодування витрат, пов’язаних з демонтажем та монтажем рекламного засобу на новому місці, здійснюється відповідно до договору з власником місця розташування рекламного засобу.

Плата за надання Комісією послуг, пов’язаних із зміною місця розташування рекламного засобу, не справляється. Строк дії дозволу продовжується на час, необхідний для вирішення питання про надання рівноцінного місця. Після закінчення реконструкції, ремонту, будівництва на місці розташування рекламного засобу розповсюджувач зовнішньої реклами має пріоритетне право на розташування рекламного засобу на попередньому місці.

 

4. ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРУ ПЛАТИ ЗА РОЗМІЩЕННЯ ЗОВНІШНЬОЇ РЕКЛАМИ

          Плата за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності, встановлюється в Договорі на тимчасове користування місцем для розміщення зовнішньої реклами (додаток 4 до цього Положення) з врахуванням тарифів плати за користування місцями розташування зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ.

Плата за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у державній або приватній власності, встановлюється на договірних засадах з його власником або уповноваженим ним органом (особою). При цьому площа місця розташування рекламного засобу визначається як сума площі горизонтальної проекції рекламного засобу на це місце та прилеглої ділянки завширшки 0,5 метра за периметром горизонтальної проекції цього засобу. Для неназемного та недахового рекламного засобу площа місця дорівнює площі вертикальної проекції цього засобу на уявну паралельну їй площину.

Розмір плати за тимчасове використання місця для розміщення зовнішньої реклами, які перебувають у комунальній власності територіальної громади на території Лопатинської селищної ради ТГ визначається за формулою:

Р = Б х П , де

Р – це розмір плати за рекламу в місяць, грн..

Б – базова ставка (таблиця 1)

П – площа поверхні рекламної конструкції, м2

 

Таблиця 1

 

№         п/п

Вид засобу зовнішньої      реклами

Одиниця виміру

Базова         плата     за місяць, у грн.

1.

Щит, що стоїть окремо (білборд) за 1 кв. м. площі поверхні реклами (обидві сторони, при наявності)

М2

50

2.

Щит (плакат) на фасаді будинку за 1 кв. площі поверхні реклами

М2

30

 3.

Щит (плакат) на тимчасовій споруді, паркані, тощо за 1 кв. м площі поверхні реклами

М2

30

4.

Сітілайт за 1 кв. м площі поверхні реклами (горизонтальна проекція)

М2

30

5.

Тимчасова виносна спеціальна конструкція з площею поверхні (штендер) за одиницю

М2

30

6.

Світлова реклама

М2

30

 

          Розмір плати за право тимчасового користування місцями для розміщення рекламного засобу, не може встановлюватися залежно від змісту реклами.

          Перегляд тарифів плати за користування місцями розташування зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ може проводитися щорічно.

 

                               5.ВИМОГИ ДО ЗОВНІШНЬОЇ РЕКЛАМИ

Зовнішня реклама повинна відповідати таким вимогам:

  • розміщуватися з додержанням вимог техніки безпеки, зазначених у цьому Положенні;
  • розміщуватися із забезпеченням видимості дорожніх знаків, світлофорів, перехресть, пішохідних переходів, зупинок транспорту загального користування та не відтворювати зображення дорожніх знаків;
  • освітлення зовнішньої реклами не повинно засліплювати учасників дорожнього руху, а також не повинно освітлювати квартири житлових будинків;
  • фундамент наземної зовнішньої реклами, що виступає над поверхнею землі, може бути декоративно оформлений;
  • на опорах наземної зовнішньої реклами, що розміщується вздовж проїжджої частини вулиць і доріг, за вимогою уповноваженого підрозділу Національної поліції наноситься вертикальна дорожня розмітка із світлоповертаючих матеріалів заввишки до 2 метрів від поверхні землі;
  • нижній край зовнішньої реклами, що розміщується над проїжджою частиною вулиць і доріг, у тому числі на мостах, естакадах тощо, повинен розташовуватися на висоті не менш як 5 метрів від поверхні дорожнього покриття;
  • у місцях, де проїжджа частина вулиці межує з цоколями будівель або огорожами, зовнішня реклама може розміщуватися в одну з фасадами будівель або огорожами лінію.
    • розташовувати рекламні засоби:
  • на пішохідних доріжках та алеях, якщо це перешкоджає вільному руху пішоходів;
  • у населених пунктах на висоті менш як 5 метрів від поверхні дорожнього покриття, якщо їх рекламна поверхня виступає за межі краю проїжджої частини.

         Розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках історії та архітектури і в межах зон охорони таких пам’яток, в межах об’єктів природно-заповідного фонду дозволяється за погодженням з відповідним центральним або місцевим органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини та об’єктів природно-заповідного фонду.

         Реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби, не повинна розміщуватися на рекламних засобах ближче ніж за 300 метрів прямої видимості від території дитячих дошкільних закладів, середніх загальноосвітніх шкіл та інших навчальних закладів, в яких навчаються діти віком до 18 років.

Перелік обмежень та заборон щодо розміщення зовнішньої реклами, Положення, є вичерпним.

Розроблення необхідної технічної документації, монтаж (демонтаж) рекламного засобу здійснюється спеціалізованими підприємствами, установами та організаціями.

Розташування дахових рекламних засобів забороняється без попередньої технічної експертизи спеціалізованих підприємств, установ та організацій.

Підключення рекламних засобів до існуючих  мереж  зовнішнього освітлення здійснюється відповідно до вимог, передбачених чинним законодавством.

Розташування рекламних засобів у межах охоронних зон інженерних комунікацій дозволяється за погодженням з утримувачем зазначених комунікацій.

Відповідальність за технічний стан рекламних засобів, порушення вимог техніки безпеки під час розташування та експлуатації рекламних засобів несе розповсюджувач зовнішньої реклами згідно із законодавством.

Розташування рекламних засобів на перехрестях, біля дорожніх знаків, світлофорів, пішохідних переходів та зупинок транспорту загального користування дозволяється за погодженням з уповноваженим підрозділом Національної поліції.

Рекламні засоби забезпечуються маркуванням із зазначенням на каркасі рекламного засобу найменування розповсюджувача зовнішньої реклами, номера його телефону, дати видачі дозволу та строку його дії.

Контроль за додержанням норм та вимог цього Положення здійснюють виконавчий комітет селищної ради та інші органи відповідно до чинного законодавства.

У разі порушення порядку розповсюдження та розміщення реклами уповноважена особа органу, який здійснює контроль за додержанням норм та вимог цього Положення, звертається до розповсюджувача зовнішньої реклами з вимогою усунення порушень у визначений строк.

У разі невиконання цієї вимоги орган, який здійснює контроль, подає інформацію спеціально уповноваженому органу виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Розповсюджувач зовнішньої реклами, винний у порушенні норм та вимог цього Положення , несе відповідальність згідно із законодавством.

 

               6.ПОРЯДОК ДЕМОНТАЖУ РЕКЛАМНИХ ЗАСОБІВ

При закінченні терміну дії дозволу або його скасуванні, розповсюджувач зовнішньої реклами зобов'язаний у десятиденний термін демонтувати спеціальну конструкцію зовнішньої реклами.

    • підлягають:
  • спеціальні конструкції, власника яких встановити неможливо;
  • самовільно розміщені спеціальні конструкції, дозволи на розміщення яких не видавалися, або дію їх скасовано.

У разі невиконання розповсюджувачем у зазначений термін вимог щодо проведення демонтажу самовільно встановленого рекламного засобу або не приведення рекламного засобу у відповідність дозволу та робочому проекту виконком приймає рішення про примусовий демонтаж.

Демонтаж рекламних засобів, які розташовані на об'єктах комунальної власності, здійснюється на підставі рішення виконавчого комітету Лопатинської селищної ради за поданням Комісії.

Демонтаж проводиться спеціалізованим підприємством, визначеним рішенням виконкому, з подальшим відшкодуванням витрат, пов'язаних з цим, за рахунок коштів осіб, що допустили порушення цих Правил чи іншим способом, що призведе до припинення порушення цих Правил.

Демонтована конструкція зберігається у спеціально відведених місцях, і може бути повернута власнику після сплати вартості робіт по демонтажу і вартості її зберігання згідно підтверджуючих документів.

У разі коли власник демонтованої спеціальної конструкції невідомий, власника не встановлено або власник протягом визначеного законодавством терміну не витребує її, таке майно визнається безхазяйним і передається у комунальну власність Лопатинської селищної ради в порядку, визначеному законодавством.

Повернення демонтованого рекламного засобу розповсюджувачу зовнішньої реклами здійснюється на підставі його письмової заяви довільної форми. До заяви обов’язково додаються документи, що підтверджують право власності заявника на демонтований рекламний засіб.

Протягом семи днів з дня отримання заяви спеціалізоване підприємство готує розрахунок витрат на проведення демонтажу рекламного засобу та його зберігання й вручає його розповсюджувачу зовнішньої реклами.

Видача рекламних засобів здійснюється протягом двох днів з дня отримання документа, що підтверджує внесення розповсюджувачем зовнішньої реклами плати в рахунок відшкодування витрат на проведення демонтажу рекламного засобу.

Видача конструкцій здійснюється за актом приймання-передачі, один з яких видається власнику рекламного засобу, а інший залишається в уповноваженого органу. У випадку отримання конструкцій уповноваженою особою власника до акта приймання-передачі додається також копія документа, що підтверджує право такої особи на вчинення відповідних дій від імені власника рекламного засобу.

Повернення рекламних засобів без відшкодування витрат спеціалізованому підприємству на проведення демонтажу не допускається.

Демонтовані рекламні засоби зберігаються протягом 3 місяців з дати проведення демонтажу. Подальше розпорядження рекламними засобами, термін зберігання яких сплинув, здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства.

Рекламні засоби, які розташовано з порушеннями «Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради ТГ» (без дозволів, у разі закінчення терміну дії дозволів – без продовження  строку дії, у разі скасування дозволу, з недодержанням визначеної у дозволі конструкції рекламного засобу, недодержання визначеного місця розташування рекламного засобу), а також в інших випадках, визначених у нормативно-правових актах або в договорі про тимчасове користування місцями розташування рекламних засобів, підлягають демонтажу у встановленому порядку у відповідності до даного Положення.

 

                                        7.ВИВІСКИ ТА ТАБЛИЧКИ

Вивіски чи таблички:

  • повинні розміщуватися без втручання у несучі конструкції, легко демонтуватися, щоб не створювати перешкод під час робіт, пов’язаних з експлуатацією та ремонт будівель і споруд, на яких вони розміщуються;
  • не повинні відтворювати зображення дорожніх знаків;
  • не повинні розміщуватися на будинках або спорудах – об’єктах незавершеного будівництва;
  • площа поверхні не повинна перевищувати 3кв.метрів.

Демонтаж вивісок чи табличок, розміщених з порушенням вимог цього Положення, здійснюється у разі:

  • припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичної особи-підприємця;
  • невідповідності розміщення вивіски чи таблички вимогам щодо її розміщення, наданим у визначенні, та архітектурним вимогам, державним нормам, стандартам і правилам, санітарним нормам;
  • порушення благоустрою території.

 

                    8.КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ ПОЛОЖЕННЯ

                    ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЙОГО ПОРУШЕННЯ

Розповсюджувач зовнішньої реклами зобов’язаний:

  • виконати роботи з встановлення рекламного засобу без пошкодження архітектурних деталей, конструктивних елементів будівель та споруд, підземних і наземних комунікацій, елементів благоустрою та озеленення. При вимушеному пошкодженні елементів благоустрою та озеленення рекламо розповсюджувач зобов’язаний їх відновити протягом п’яти днів після встановлення рекламного засобу. При неможливості відновити озеленення рекламо розповсюджувач зобов’язаний сплатити його відновлювальну вартість у встановленому порядку;
  • забезпечити відповідність рекламного засобу дозволу та проектно- технічній документації, державним стандартам, нормам і правилам конструктивної міцності, електротехнічної та експлуатаційної безпеки, пожежної безпеки і санітарних норм. Розповсюджувач зовнішньої реклами несе відповідальність за будь-які порушення норм безпеки, несправності та аварійні ситуації, що виникають з його вини, та повинен за свій рахунок усувати всі дефекти, що виникають у процесі розміщення та експлуатації рекламних засобів.
  • демонтувати рекламний засіб, на який закінчився дозвіл, на який не був продовжений дозвіл, на який був скасований дозвіл, протягом десяти днів з дати прийняття відповідного рішення. Після демонтажу рекламного засобу розповсюджувач протягом десяти днів має відновити зелені насадження та дорожнє покриття або відшкодувати витрати, пов’язані з їх відновленням, у встановленому порядку.

          Питання, що не врегульовані цим Положенням, вирішуються згідно з чинним законодавством України, а також відповідно до рішень Лопатинської селищної ради та її виконавчого комітету.

          Розповсюджувач зовнішньої реклами, винний у порушенні цього Положення, несе відповідальність згідно із законодавством.

          Спори, що виникають при вирішенні питань, пов’язаних з розміщенням зовнішньої реклами, вирішуються у встановленому законодавством порядку.

 

 

Селищний голова                                                       О.В.Микитин

 

              Додаток 1
              до Положення 

 

  

Голові Лопатинської селищної ради

_______________________________

 

ЗАЯВА
про надання дозволу на розміщення зовнішньої реклами

Заявник _______________________________________________________________________
                                  
(для юридичної особи - повне найменування розповсюджувача зовнішньої ___________________________________________________________________________________
                                            
реклами, для фізичної особи - прізвище, ім'я та по батькові)

Адреса заявника _________________________________________________________________
                                                
(для юридичної особи - місцезнаходження, для фізичної особи -
________________________________________________________________________________
                                                                
місце проживання, паспортні дані)

Ідентифікаційний код юридичної особи
або ідентифікаційний номер фізичної особи _________________________

Телефон (телефакс) _____________________________________________

Прошу надати дозвіл на розміщення зовнішньої реклами за адресою ________________________________________________________________________________
                                            
(повна адреса місця розташування рекламного засобу)

строком на ______________________________________________________________________
                                                                                   
(літерами)

Перелік документів, що додаються _________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

Заявник
або уповноважена
ним особа  

 
_________________

(підпис)  

 
_____________________

(ініціали та прізвище) 

 

М. П. 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2 до Положення

 

ЖУРНАЛ

реєстрації заяв та дозволів на розміщення зовнішньої реклами

 

 

Вхідний номер заяви

 

Дата подання заяви

Реєстраційний номер заяви

Дата реєстрації заяви в журналі

Для юридичної особи - повне найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код, для фізичної особи – прізвище, ім'я та по батькові, паспортні дані, ідентифікаційний номер та місце проживання

Кількість сторінок у поданих документах

Підпис особи, на яку покладено реєстрацію документів

Дата і  номер видачі дозволу на розміщення зовнішньої реклами, строк дії, дата і номер рішення про відмову у наданні дозволу

Результати розгляду заяв на продовження строку дії або переоформлення дозволу

 

Дата і номер рішення про скасування дозволу

1

2

3

4

5

6

7

9

10

11

 

 

 

Керівник робочого органу  

_____________________
(підпис)  

__________________
(ініціали та прізвище) 

 

 

 

 

                                    Додаток 3
                                    до Положення 

 

 

 

ДОЗВІЛ
на розміщення зовнішньої реклами

Виданий ____________ р. на підставі рішення _______________________________________
                                                                       
(дата видачі)
_____________________
______________________________________________________________
(виконавчий орган сільської, селищної, міської ради, дата і номер рішення)
________________________________________________________________________________
(для юридичної особи - повне найменування розповсюджувача зовнішньої реклами, для фізичної
________________________________________________________________________________
особи - прізвище, ім'я та по батькові)
________________________________________________________________________________
(місцезнаходження (місце проживання), номер телефону (телефаксу), банківські реквізити,
________________________________________________________________________________
ідентифікаційний код (номер)

Адреса місця розташування рекламного засобу _______________________________________
________________________________________________________________________________

Характеристика (в тому числі технічна) рекламного засобу ____________________________
________________________________________________________________________________

(вид, розміри, площа місця розташування рекламного засобу)

Фотокартка або комп'ютерний макет місця з фрагментом місцевості (розміром не менш як 6 х 9 сантиметрів), на якому планується розташування рекламного засобу

Ескіз з конструктивним
рішенням рекламного засобу  

Топогеодезичний знімок місцевості (М 1:500) з прив'язкою місця розташування рекламного засобу 

Відповідальний за топогеодезичне знімання  

_______ __________________ М. П. 
  (підпис)       (ініціали та прізвище) 

Керівник робочого органу

___________
(підпис)

____________________
(ініціали та прізвище)

       

М. П.

Фотокартка місця (розміром не менш як 6 х 9 сантиметрів) після розташування на ньому рекламного засобу

Керівник робочого органу

___________
(підпис)

____________________
(ініціали та прізвище)

М. П.

 

 

Додаток 2

                                                                                              до рішення Лопатинської селищної ради

   від ______________ року  № _____

 

Робочий орган –

Комісія з питань розміщення зовнішньої реклами по Лопатинській селищній раді

 

Голова комісії

Леськів Володимир Васильович – начальник земельного відділу

 

Секретар комісії

Вавренчук Степан Степанович – керуючий справами – секретар виконкому

 

Члени комісії

 

__________________________________________ – юрист селищної ради

 

__________________________________________ – землевпорядник селищної ради

 

__________________________________________ – головний бухгалтер селищної ради

 

Додаток 3

                                                                                              до рішення Лопатинської селищної ради

   від ______________ року  № _____

 

 

ДОГОВІР
на право тимчасового користування місцями
для розміщення зовнішньої реклами


_____________________                                                                            «____» _______ 20____ р.

 

            Виконавчий комітет Лопатинської селищної ради, в особі селищного голови ____________________________________ (надалі «ВЛАСНИК»), що діє на підставі ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» з однієї сторони,  і___________________________­­­­­­______,

______________________________________________________________________________

у подальшому «КОРИСТУВАЧ», що діє на підставі ___________________________________

 _____________________________________________________________________________ з другої сторони, уклали цей договір про наступне:

 

  1. Предмет договору.

1.1. Власник надає Користувачу в тимчасове користування місця для розташування рекламних засобів, а Користувач розташовує рекламні засоби у відповідності до вимог «Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади» та виданих дозволів на розміщення зовнішньої реклами, а також здійснює оплату за тимчасове користування місцями розташування рекламних засобів.

1.2. Всі необхідні відомості щодо місця розташування рекламного засобу та його конструкції наводяться в дозволі на розміщення зовнішньої реклами, який є невід’ємною частиною цього договору.

1.3. Строк тимчасового користування місцем розташування рекламного засобу становить ________.

 

2. Права та обов’язки Сторін

            2.1. Власник має право:

2.1.1. Здійснювати контроль за дотриманням Користувачем чинного законодавства з питань зовнішньої реклами, Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади, положень цього договору.

2.1.2. Здійснювати обстеження встановлених рекламних конструкцій Користувачем.

2.1.3. Ставити питання про розірвання Договору у випадку та порядку передбачених чинним законодавством України.

2.1.4. Вимагати внесення змін до умов Договору згідно вимог діючого законодавства.

2.2. Власник зобов’язується:

2.2.1. Не надавати місце у тимчасове користування іншим особам протягом дії дозволу «Користувача».

2.2.2. Не перешкоджати розміщенню рекламних засобів встановлених згідно з Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади.

2.2.3. Не втручатися у форму та зміст реклами.

2.3. Користувач має право:

2.3.1. Вимагати передачі йому у встановлений термін місця для розміщення спеціальних конструкцій відповідно до виданого дозволу.

2.3.2. Використовувати надане йому місце для розміщення на ньому рекламних засобів з дотриманням положень цього договору та Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади.

2.4. Користувач зобов’язаний:

2.4.1. Не розміщувати рекламоносії з порушенням вимог Законів України «Про рекламу», «Про благоустрій населених пунктів», відповідних Правил розміщення зовнішньої реклами.

2.4.2. Утримувати рекламні засоби в належному естетичному та технічному стані.

2.4.3. Своєчасно та в повному обсязі сплачувати суму за розміщення зовнішньої реклами згідно з дозволами по розрахунковим тарифам, що діють на день сплати.

2.4.4. Встановлювати рекламні конструкції відповідно до погодженого в установленому порядку проекту, без пошкодження архітектурних деталей, конструктивних елементів будівель та споруд, підземних та наземних комунікацій, елементів благоустрою та озеленення, з забезпеченням безпеки населення при підключенні конструкції до електричної мережі, утримувати їх в належному технічному і санітарному стані та впорядковувати місця для їх розташування, забезпечити технічну міцність і стійкість спеціальної конструкції.

2.4.5. За свій рахунок усувати можливі пошкодження зелених насаджень у зоні установки рекламоносіїв та/або комунікацій, що пролягають у цьому місці.

2.4.6. Відшкодовувати в повному обсязі балансоутримувачу місця матеріальну шкоду, що заподіяна місцю розташування рекламної конструкції з вини Користувача.

2.4.7. Демонтувати в 15-денний термін спеціальні конструкції, по закінченню терміну дії дозволу на розміщення зовнішньої реклами, при його скасуванні, розірванні або закінченні терміну дії цього договору, а також у разі виникнення нагальної потреби для реконструкції, ремонту чи будівництва місця розташування спеціальної конструкції або зміни містобудівної ситуації.

2.5. Після отримання Користувачем дозволу на розміщення зовнішньої реклами плата за користування місцем, що перебуває у комунальній власності проводиться незалежно від того використовує його Користувач, чи тимчасово не використовує.

2.5.1. Після проведення демонтажних робіт привести місце розміщення рекламного засобу до належного стану.

2.5.2. У тижневий термін листом повідомити Власника про зміни адреси для листування, банківського рахунку, зміну назви, зміну коду ЄДРПОУ або реорганізацію.

 

3. Плата за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу

3.1. За тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу Користувач сплачує плату у розмірі __________ грн. (__________ грн. __ коп.) на рік до місцевого бюджету.

3.2. Плата за тимчасове користування місцем розташування вноситься щомісячно, рівними частками, протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Внесення плати за майбутній період оренди допускається на термін не більше одного року. У разі визначення Договору недійсним одержана плата за фактичний строк користування місцем розташування рекламного засобу не повертається.

3.3. Нарахування плати за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу здійснюється з моменту реєстрації дозволу робочим органом виконкому.

 

4. Відповідальність сторін.

4.1. У разі порушення своїх зобов’язань сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством та цим договором.

4.2. У разі невиконання або неналежного виконання своїх обов’язків Користувач за цим договором несе наступну відповідальність:

4.2.1. У разі несвоєчасної оплати за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу Користувач сплачує, за кожний прострочений день, пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня. Кошти зараховуються до місцевого бюджету.

4.3. У випадках порушень правил благоустрою Лопатинської селищної ради, «Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади», Користувач, несе адміністративну відповідальність згідно з законодавством.

 

5. Демонтаж та переміщення рекламного засобу.

5.1. Демонтаж рекламного засобу після закінчення строку тимчасового користування місцем розташування, а також у разі дострокового розірвання договору здійснює Користувач в 15-денний термін. У разі невиконання демонтажу Користувачем в зазначений термін, демонтаж здійснюється в порядку, встановленому «Положенням про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Лопатинської селищної ради територіальної громади».

5.2. У разі переміщення рекламного засобу на нове місце в зв’язку з ремонтом, будівництвом, реконструкцією місця розташування, поновлення користування попереднім місцем здійснюється згідно з чинним законодавством. У разі відмови від переміщення рекламного засобу збитки Користувачу не відшкодовуються.

 

6. Строк дії договору та умови його здійснення.

6.1. Договір набирає чинності з моменту підписання і діє до «_____»_____20___ р.

6.2. Договір може бути змінений чи доповнений у зв’язку зі зміненням актів законодавства, інших нормативно-правових актів.

 

7. Дострокове розірвання договору.

7.1. Договір може бути розірваний достроково Власником:

7.1.1. У разі скасування в установленому порядку дозволу на розміщення зовнішньої реклами у випадках:

- невикористання місця розташування рекламного засобу безперервно протягом 6-ти місяців;

- не переоформлення дозволу в установленому порядку;

7.1.2. У разі несплати за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу протягом 3-х місяців після закінчення встановленого строку платежу.

7.2. Власник повідомляє в письмовій формі Користувача про намір розірвання договору не пізніше, ніж за 7 днів до дати розірвання договору. Користувач повинен не пізніше 15 днів після дати розірвання договору здійснити демонтаж рекламного засобу за актом демонтажу, відновити пошкоджені елементи благоустрою та погасити всю заборгованість з виплати за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу за весь період фактичного користування.

7.3. Договір може бути розірвано достроково Користувачем у разі скасування дозволу за письмовою заявою Користувача у зв’язку з його відмовою від подальшого розташування рекламного засобу.

7.4. У разі відмови від подальшого користування місцем розташування рекламного засобу (розміщення зовнішньої реклами) Користувач повинен:

- надати письмову заяву про скасування дозволу у зв’язку з цією відмовою;

- протягом 15 робочих днів з моменту прийняття виконкомом сільської ради рішення про скасування дозволу здійснити демонтаж рекламного засобу за актом демонтажу, з відновленням пошкоджених елементів благоустрою та погасити всю заборгованість виконкому з оплати за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу за весь період фактичного користування.

 

8. Форс-мажор.

Сторони звільняються від відповідальності за невиконання або неналежне виконання умов цього договору, якщо це невиконання або неналежне виконання було викликано обставинами непоборної сили, які сторони не були спроможні ані передбачити, ані запобігти.

 

9. Вирішення спорів.

Спори, що виникають за цим договором або у зв’язку з ним, вирішуються у встановленому законом порядку.

 

10. Прикінцеві положення

Договір складений у 2-х автентичних примірниках українською мовою та має однакову юридичну силу.

 

11. Юридичні адреси і підписи сторін

 

 

«ВЛАСНИК»

«КОРИСТУВАЧ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

                                                                

Лопатинська селищна рада 

Радехівського району Львівської області

 

12 сесія 8 скликання

 

                                                      Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я   № 14

 

від 17 вересня 2021 року                                                                                   смт. Лопатин

 

Про затвердження  «Положення про порядок

надання земельних ділянок громадянам для

ведення особистого селянського господарства 

за рахунок земель комунальної власності  

на території  Лопатинської  територіальної громади»

 

Враховуючи значний обсяг заяв громадян та  в зв’язку з обмеженою кількістю земель сільськогосподарського призначення, які  можна надавати у  власність громадян для ведення особистого селянського господарства, керуючись ст.ст. 13,14,142-144 Конституції України, ст.ст.12,116,121,122 Земельного кодексу України,  ст.ст. 25,26,59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», беручи до уваги висновок депутатської комісії з питань землекористування, архітектури, будівництва, екології, транспорту та АПК, Лопатинська селищна рада, -

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити «Положення про порядок надання  земельних ділянок громадянам для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель комунальної власності на території Лопатинської  територіальної громади (Додаток №1).

2.Контроль за виконанням даного рішення покласти на  депутатську комісію з питань землекористування, архітектури, будівництва, екології, транспорту та АПК (Кожушко Б.О.).

            3.Рішення набирає чинності з моменту оприлюднення на офіційному                веб-сайті Радехівської  міської  ради.

 

 

 

 

 

Селищний голова                                                     Олег МИКИТИН

 

 

 

 

ПОЯСНЮЮЧА

 

до проєкту рішення № 14 Лопатинської селищної ради

 

«Про затвердження  «Положення про порядок надання земельних ділянок громадянам  для ведення особистого селянського господарства  за рахунок земель комунальної власності  на території  Лопатинської територіальної громади»

 

«Положення про порядок надання земельних ділянок громадянам  для ведення особистого селянського господарства  за рахунок земель комунальної власності  на території  Лопатинської територіальної громади» (далі Положення) розроблено відповідно до Конституції України, Земельного кодексу України, Закону України «Про особисте селянське господарство», Цивільного кодексу України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» регулює порядок виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства на території Лопатинської територіальної громади.

Це Положення розроблене і буде використовуватись при умові наявності на територiї Лопатинської територіальної громади  Червоноградського району Львівської області вільних земельних ділянок, які можуть бути надані громадянам для ведення особистого селянського господарства.

Основною метою запровадження Положення є створення рівноправних та прозорих умов виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, використання їх за цільовим призначенням, забезпечення доцільного, економічного та ефективного використання і розпорядження землями, задоволення потреб територіальної громади  та справедливої реалізації прав громадян на отримання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

 

                                                                                                                         Додаток 1

                                                                                                         до рішення сесії                                                                                                          Лопатинської селищної ради

                                                                                                         

                                                                                                         від _________2021 року № __

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ (проєкт)

про порядок надання земельних ділянок громадянам

для ведення особистого селянського господарства

за рахунок земель комунальної власності

на території Лопатинської селищної   

територіальної   громади

Положення про порядок надання  земельних ділянок громадянам для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель комунальної власності на території  Лопатинської селищної ради  (далі Положення) розроблено відповідно до Конституції України, Земельного кодексу України, Закону України «Про особисте селянське господарство», Закону України «Про землеустрій», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та регулює порядок виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства на території  Лопатинської селищної ради об’єднаної територіальної громади.

Це Положення розроблене і буде використовуватися  для надання земельних ділянок громадянам для ведення особистого селянського господарства :

- за рахунок вільних  земельних ділянок сільськогосподарського призначення  прийнятих Лопатинською селищною радою  із державної власності у комунальну власність Лопатинської селищної ради Львівської області ( згідно актів приймання-передачі), які розташовані за межами населених пунктів і які  згідно рішення Лопатинської селищної ради будуть  визначені для надання громадянам у власність з цільовим призначенням  - для   ведення особистого селянського господарства  ;

 - за рахунок вільних земельних ділянок, які згідно Генеральних планів або іншої містобудівної документації розташовані в межах населених пунктів і які  згідно рішення Лопатинської селищної ради будуть  визначені для надання громадянам у власність з цільовим призначенням  - для   ведення особистого селянського господарства.

Дане положення не стосується безоплатної передачі (згідно статтей 116,118,121 Земельного кодексу України) у власність земельних ділянок, які є в користуванні громадян, що підтверджуються відповідними земельно - обліковими документами, були відняті від земельної частки (паю).

Основною метою запровадження Положення є створення рівноправних та прозорих умов виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, використання їх за цільовим призначенням, забезпечення доцільного, економічного та ефективного використання і розпорядження землями, задоволення потреб територіальної громади та справедливої реалізації прав громадян на отримання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

 

 

 

 

 

 

 

  1. Загальні положення

 

1.1. Отримання земельної ділянки для  ведення особистого селянського господарства мають право усі громадяни України (від 14 років і старше).

Переважне право на отримання земельної ділянки для  ведення особистого селянського господарства надається громадянам, які:

- є учасниками бойових дій АТО,ООС, афганці та інші прирівняні до них особи, членам сімей загиблих учасників АТО,ООС та постійно проживають та зареєстровані на території  Лопатинської селищної   територіальної громади;

- постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи , є ліквідаторами, які працювали на Чорнобильській АЕС, які постійно проживають та зареєстровані  на території відповідного населеного пункту , що входить до   Лопатинської селищної ради  на території якого і за його межами  знаходяться вільні  земельні ділянки призначені для ведення особистого селянського господарства  ; 

- постійно проживають та зареєстровані на території відповідного  населеного пункту , який входить до   Лопатинської селищної ради  та пропрацювали в закладах освіти (школах, ДНЗ), закладах медицини, культури , що знаходяться на території конкретного населеного пункту  5    ( п’ять) і більше років та являються працівниками на даний час або пішли на пенсію з даних установ;

-  на території відповідного населеного пункту побудували  новий житловий будинок в якому зареєстровані і проживають .

1.2. Надання земельних ділянок громадянам для ведення особистого селянського господарства  проводиться на підставі рішень Лопатинської селищної ради про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок  розроблених  та погоджених відповідно до чинного законодавства.

1.3. Прийняття рішень про надання  дозволів громадянам на  виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення  особистого селянського господарства  на території Лопатинської селищної ради здійснюється виключно у порядку черговості подачі заяв, враховуючи заяви, які подані до затвердження цього Положення.

1.4. Враховуючи значний обсяг заяв громадян та в зв’язку з обмеженою кількістю земель сільськогосподарського призначення, які  можна надавати у  власність громадян для ведення особистого селянського господарства, згідно п. 1.1.   Положення, площа земельних ділянок, встановлюються Лопатинською селищною  радою при  наявності вільних земель в межах та  за межами конкретного населеного пункту    з урахуванням п. 4.1. Положення, яка не повинна  бути більшою за            2,0000 га (передбачена  статтею 121 Земельного кодексу України) та рекомендована:

-для учасників бойових дій (АТО, ООС, афганців та інших  прирівняних до них особи), які виявили бажання одержати земельні ділянки на території  відповідного населеного пункту де вони зареєстровані і постійно проживають та за його межами  площа земельної ділянки  до  2,0000 га (при відсутності  у власності земельної частки (паю) отриманої  в порядку приватизації сільськогосподарського підприємства або  в порядку спадкування);

-для учасників  бойових дій (АТО, ООС, афганців та інших прирівняних до них особи), які виявили бажання одержати земельні ділянки на території  відповідного населеного пункту де вони зареєстровані і постійно проживають та за його межами площа земельної ділянки до 1,0000 га (при наявності у власності  земельної частки (паю) отриманої  в порядку приватизації сільськогосподарського підприємства або  в порядку спадкування);

-для учасників бойових дій  (АТО, ООС, афганців та інших прирівняних до них особи), які виявили бажання одержати земельні ділянки на території  відповідного населеного пункту де вони не зареєстровані і не  проживають або  за його межами  площа земельної ділянки  до 1,0000 га;

          для членів сім’ї загиблих військовослужбовців у зоні АТО, ООС , які проживають на території Лопатинської селищної територіальної громади  орієнтовна площа земельної ділянки      до 2,0000га ;

             для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи , ліквідаторам, які працювали на Чорнобильській АЕС, батькам сімей, які мають 3-х і більше дітей віком до 18 років (багатодітні),  дітям-сиротам – орієнтовна площа в розмірі до 1,0000 га  (   якщо згідно облікової картки  обєкта погосподарського обліку на території відповідного населеного пункту або за його межами ( де знаходиться вільна земельна ділянка) відсутня земельна  частка (пай )  в домогосподарстві  де вони зареєстровані або проживають,  або  площа земельних ділянок  для ведення особистого селянського господарства, що є у власності або користуванні   членів особистого селянського господарства становить менше 0,5000 га.

- для громадян при утворені  на території  відповідного населеного пункту нового домогосподарства : 

- орієнтовна площа земельної ділянки до 1,0000 га  (при відсутності  у власності земельної частки (паю) отриманої  в порядку приватизації сільськогосподарського підприємства або  в порядку спадкування);

орієнтовна площа земельної ділянки до 0,50 га (при наявності у власності  земельної частки (паю) отриманої  в порядку приватизації сільськогосподарського підприємства або  в порядку спадкування)

          працівникам комунальних установ Лопатинської селищної територіальної громади , а саме:  закладів культури та освіти (шкіл та дошкільних навчальних закладів) на території відповідного населеного пункту Лопатинської селищної ради  де вони проживають і працюють  – орієнтовна площа земельної ділянки в розмірі до 1,0000 га (якщо згідно облікової картки  обєкта погосподарського обліку   відсутня земельна  частка (пай )  в домогосподарстві  де вони зареєстровані або проживають  або  площа земельних ділянок  для ведення особистого селянського господарства, що є у власності або користуванні   членів особистого селянського господарства становить менше 0,5000 га.

        - працівникам комунальних установ та закладів медицини, що обслуговують населення  населених пунктів  де проживають і працюють  орієнтовно в розмірі до 1,0000 га (якщо згідно облікової картки  об»єкта погосподарського обліку на території населеного пункту (де знаходиться вільна земельна ділянка) відсутня земельна  частка (пай )  в домогосподарстві  де вони зареєстровані або проживають  або  площа земельних ділянок  для ведення особистого селянського господарства, що є у власності або користуванні   членів особистого селянського господарства становить менше 0,5000 га.

         -  для  інших громадян  – орієнтовна площа земельної ділянки до 0,5000га.                 (якщо згідно облікової картки  об»єкта погосподарського обліку на території відповідного населеного пункту (де знаходиться вільна земельна ділянка) відсутня земельна  частка (пай )  в домогосподарстві  де вони зареєстровані або проживають  або  площа земельних ділянок  для ведення особистого селянського господарства, що є у власності або користуванні   членів особистого селянського господарства становить менше 0,5000 га.

       - громадянам, в яких земельна ділянка знаходяться в постійному користуванні для особистого підсобного господарства, в розмірі зазначеного в державному акті, якщо ними не використане право на безкоштовну приватизацію згідно чинного законодавства для ведення особистого селянського господарства;

-  громадянам  на території сіл (де відсутні земельні частки (паї)),  земельна ділянка ,   якими вони користуються на підставі відповідних рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування без правовстановлюючих документів :

 в  розмірі від 0,08 га  до  1,5000 га,    якщо згідно облікової картки  обєкта погосподарського обліку на території відповідного населеного пункту  площа земельних ділянок  для ведення особистого селянського господарства, що є у власності або користуванні   членів особистого селянського господарства становить менше 0,5000 га ;

в розмірі від 0,0800 га  до 0,5000 га, якщо згідно облікової картки  обєкта погосподарського обліку на території відповідного населеного пункту   площа земельних ділянок  для ведення особистого селянського господарства, що є у власності або користуванні   членів особистого селянського господарства становить  більше 0,5000 га

громадянам, які проживають на території відповідного населеного пункту Лопатинської селищної ради  і користуються земельними ділянками на підставі відповідних рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування без правовстановлюючих документів, які розташовані в межах і за межами  відповідного населеного пункту  площа земельної ділянки становить  від  0,2000 га  до  1,0000 га,   (   якщо згідно облікової картки  обєкта погосподарського обліку на території відповідного населеного пункту відсутня земельна  частка (пай )  в домогосподарстві  де вони зареєстровані або проживають та  площа земельних ділянок  для ведення особистого селянського господарства, що є у власності або користуванні   членів особистого селянського господарства становить менше 0,5000 га ).

громадянам, які проживають на території відповідного населеного пункту Лопатинської селищної ради  і користуються земельними ділянками на підставі відповідних рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування без правовстановлюючих документів, які розташовані в межах і за межами відповідного населеного пункту  площа земельної ділянки становить  від  0,2000 га  до  0,5000 га,   (   якщо згідно облікової картки  обєкта погосподарського обліку на території відповідного населеного пункту відсутня земельна  частка (пай )  в домогосподарстві  де вони зареєстровані або проживають та  площа земельних ділянок  для ведення особистого селянського господарства, що є у власності або користуванні   членів особистого селянського господарства становить більше 0,5000 га ).

1.5. Громадянам, що мають в користуванні земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, але не мають архівних рішень про приватизацію земельних ділянок,  земельні ділянки надаються за проєктом відведення на підставі наданого  Лопатинською селищною радою Львівської області дозволу, відповідно до заяви. 

 

1.6. Громадянам, які разом проживають або за взаємною згодою в разі відмови однієї особи від земельної ділянки ( яка була записана в земельній шнуровій книзі і була віднята від земельної частки ( паю ), згідно проекту роздержавлення)   на користь іншої  особи ,  земельні ділянки надаються  проєктом відведення на підставі наданого Лопатинською селищною радою Львівської області дозволу, відповідно до заяви. 

 

  1. Облік громадян

2.1. Земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства надаються громадянам , які подали заяву.

2.2. Заяви  на виділення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства  подаються до Лопатинської селищної ради, яка приймає і реєструє їх в книзі реєстрації заяв .

 

До заяви додаються:

  • копія паспорта заявника;

  • копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності, або відмітка в паспорті про відсутність такого за релігійними переконаннями);

  • відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно  про відсутність або наявність земельних ділянок у власності;

  • документи, що посвідчують право громадян бути визнаними такими, що мають переважне право на отримання земельної ділянки (за наявності – посвідчення АТО,ООС)

  • документи, що посвідчують право громадян бути визнаними такими, що мають переважне право на отримання земельної ділянки (за наявності –  посвідчення учасника бойових дій, посвідчення багатодітної сім’ї, посвідчення ліквідатора ЧАЕС, посвідчення особи яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи 1-3 категорій, посвідчення інваліда війни, посвідчення дитини - сироти,

  • документ про реєстрацію місця проживання , а представники сімей, члени яких загинули під час участі в АТО,ООС –  документ, що підтверджує їх родинний зв'язок із загиблим в АТО,ООС);

  • виписка з погосподарської книги, або інших земельно-облікових документів  щодо наявності земельних ділянок (загальна площа та в розрізі за цільовим призначенням по КВЦПЗ ) за домогосподарством   в якому зареєстрований заявник, з зазначенням  земельних ділянок , що є у власності (користуванні) заявника;

           -   викопіювання бажаного місця розташування земельної ділянки  для отримання у власність.

У разі відсутності одного з обов’язкових додатків до заяви, селищна рада має право не розглядати дану заяву, а сама заява вважається не поданою.

 

2.3. Заява та документи, визначені у п.2.2 даного Положення, після розгляду селищним головою скеровуються до Комісії з питань землекористування, архітектури, будівництва, екології, транспорту та АПК Лопатинської селищної ради для внесення громадян до списків черговості.

2.4. Черговість громадян визначається датою реєстрації поданої заяви та документів, передбачених пунктом 2.2 даного Положення.

У разі надходження протягом одного дня двох і більше заяв громадян, переважне право при визначенні черговості надається заяві, що раніше зареєстрована.

 

2.5. Облік громадян, бажаючих отримати земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, після розгляду  та висновків комісії з питань землекористування, архітектури, будівництва, екології, транспорту та АПК  Лопатинської селищної ради  проводить відділ земельних ресурсів Лопатинської селищної ради шляхом включення їх до списків черговості громадян щодо надання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства (книг реєстрації) (далі – списки черговості), в тому числі по чергах та населених пунктах:

- загальна черга;

- першочергова черга;

- позачергова черга.

Книги реєстрації повинні бути пронумеровані, прошнуровані, підписані головою селищної ради та скріплені печаткою селищної ради.

                                 

 

                               3.  Критерії черговості та порядок надання земельних ділянок 

         3.1. Право на позачергове одержання  земельної ділянки мають:

учасники бойових дій; учасники АТО, ООС та прирівняні до них особи;

учасники війни та прирівняні до них особи ;

інваліди війни та прирівняні до них особи ;

сім’ї загиблих військовослужбовців учасників АТО, ООС;

багатодітні сім’ї (мати героїні).

         3.2. Право на першочергове одержання земельної ділянки мають:

– ліквідатори, які працювали на Чорнобильській АЕС ( при умові відсутності в громадянина земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва);

громадяни, які постійно проживають та зареєстровані на території відповідного населеного пункту Лопатинської селищної ради  територіальної громади та  пропрацювали в закладах освіти (школах, ДНЗ), закладах медицини, культури   ( що знаходяться на території даного старостинського округу) 5 (п’ять ) і більше років та являються працівниками  на даний час або пішли на пенсію з даних установ;

        3.3. Надання земельних ділянок для громадян загальної черги здійснюється на   

загальних підставах без врахування пільг.

           3.4.Перехід  від позачергової  черги до  наступної  черги   відбувається  після  зняття з обліку всіх заяв попередньої  черги  / з належно поданими документами (або, в разі відмови заявника від запропонованої земельної ділянки ).

3.5. При наявності вільних земель  депутатська комісія з питань землекористування, архітектури, будівництва, екології, транспорту та АПК  за участю громадян розглядає їхні заяви та подані документи ( відповідно до п.2.2. Положення) в порядку черговості та пропонує  вибрати місцезнаходження  земельної  ділянки  . 

           3.6. За  результатами  роботи  комісії громадянин подає заяву про надання йому  дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства .

           3.7. Заява, подані документи і графічні матеріали передаються на  розгляд сесії селищної ради, яка в місячний термін  надає  дозвіл або відмову заявнику на розробку проекту землеустрою.

3.8. Після прийняття селищною радою рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки громадянин у встановленому чинним законодавством порядку замовляє такий проект  у субєкта господарювання , що має ліцензію на виконання землевпорядних робіт.

3.9. Порядок, вартість, терміни та інші умови розроблення землевпорядної документації визначаються договором, укладеним між заявником і виконавцем цих робіт. Нормативи та строки розробки землевпорядної документації визначаються чинним законодавством України.

3.10. Відповідальність за достовірність та відповідність розробленої документації із землеустрою згідно з чинним законодавством несуть її розробники .

3.11. Розроблений    проект  землеустрою  розробник  подає його на погодження   до  Держгеокадастру  України .

3.12. Розроблений та погоджений  відповідно до законодавства  проект землеустрою передається селищній раді , яка протягом місяця з дня отримання проекту /а, якщо необхідно провести обов’язкову землевпорядну експертизу – після отримання  позитивного  висновку  такої  експертизи/ приймає рішення щодо затвердження проекту землеустрою і передачу земельної ділянки у власність громадянину для ведення особистого селянського господарства.

3.13. Зняття з обліку учасника АТО, який отримав статус учасника бойових дій (членів сім’ї загиблого учасника АТО, який отримав статус учасника бойових дій) відбувається після отримання ним/ членами сім’ї загиблого/ рішення селищної ради про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для індивідуальної житлової забудови або ведення індивідуального садівництва.

3.14. Учасники АТО, які отримали статус учасника бойових дій (члени сім’ї загиблих учасників АТО , які отримали статус учасників бойових дій), які  не бажають отримувати запропоновану земельну ділянку, мають право відмовитись від неї шляхом подання відповідної заяви на ім’я селищного голови. У цьому випадку заявник /члени сімї загиблого/знімаються з обліку.

           3.15.Постійна комісія з питань землекористування, архітектури будівництва, екології та АПК Лопатинської  селищної ради, аналізує кількість поданих заяв та виносить на сесії свої пропозиції. В пропозиції має бути вказано масив земель сільськогосподарського призначення та площа земельної ділянки, яка пропонується для надання громадянам для ведення особистого селянського господарства. Пропозиції оформляються протоколом.

 

 

4.Умови щодо надання земельних ділянок для  ведення особистого селянського господарства

 

4.1. Земельна ділянка  для ведення особистого селянського господарства надається заявникові одна та один раз (згідно  ст.,ст. 116,118 Земельного Кодексу України) з урахуванням даних щодо наявності або відсутності земельної ділянки у власності, отриманої в порядку безоплатної приватизації або отриманої у власність в іншому порядку, шляхом укладання цивільно-правових угод.

            4.2. Дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства  надається рішенням Лопатинської селищної  ради на одну земельну ділянку,  терміном на 1 (один) рік, якщо документи не виготовилися, то рішення після спливу одного року втрачає силу.

4.3.В разі якщо особа не виготовила документи у вказаний термін з поважних причин (довготривале відрядження або лікування) рішенням селищної ради термін дії дозволу може бути продовжено але не більше ніж на 1 рік.

 

4.3. Громадяни, які не бажають отримати запропоновану земельну ділянку мають право відмовитись від неї шляхом подання відповідної заяви на ім’я селищного голови.

4.4. Приступати до використання земельної ділянки, наданої для ведення особистого селянського господарства, громадяни мають право після державної реєстрації прав на неї відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та оформлення права власності.

 

 

5.Прикінцеві положення

 

5.1. Це Положення набирає чинності з моменту його затвердження сесією Лопатинської селищної ради з моменту оприлюднення на офіційному  веб-сайті Лопатинської  селищної  ради та опублікування  в друкованих засобах інформації.

5.2.Громадяни, які подали заяви до Лопатинської  селищної ради про виділення їм земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства до введення в дію даного Положення повинні додати до раніше поданих заяв документи, передбачені підпунктом 2.2 пункту 2 Положення.

5.2. Подані до набрання чинності цим Положенням до інших органів влади та місцевого самоврядування заяви про виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства підлягають перегляду, впорядкуванню та взяття на облік у порядку, встановленому цим Положенням.

5.3. Громадяни, які отримали дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок ( на підставі відповідних рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до вимог законодавства України), які були прийняті Лопатинською селищною радою з державної власності у комунальну власність  та не встигли виготовити документацію із землеустрою на земельні ділянки, зобов’язані  повідомити про такі рішення відділ земельних ресурсів селищної ради  .

5.4. Лопатинська селищна рада в день отримання повідомлення поновлює заяви та документи відповідно до цього Положення. Взяття на облік громадян, які подали нові заяви здійснюється у порядку, встановленому цим Положенням, за датою реєстрації їх первинних заяв про виділення земельної ділянки (первинні заяви повинні зберігатися у матеріалах облікової справи заявника).

5.5. Громадяни, які отримали дозвіл на виготовлення проектів відведення земельних ділянок (на підставі відповідних рішень органів державної влади та  місцевого самоврядування відповідно до вимог законодавства України), які були прийняті Лопатинською селищною радою з державної власності у комунальну власність  та  виготовили документацію із землеустрою на земельні ділянки, зобов’язані  надати вказану документацію на затвердження до Лопатинської селищної ради Львівської області.

5.6. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться рішенням Лопатинської селищної ради.

 

 

 

 

Секретар  ради                                      Галина БІЛИК

 

 

                                                                                                                                         Додаток №1

                                                                                                              Голові

                                                                                                                    Лопатинської селищної ради

                                                                                                              Микитину О.В. 

 

                                                                                                       _________________________________

                                                                                                  ( П.І.Б. заявника та уповноваженої особи

                                                                                                       _________________________________

                                                                                                       підстава діяти від імені заявника

                                                                                                      __________________________________                                    

                                                                                                       _________________________________

                                                                                                     ( зареєстроване місце проживання )

                                                                                         _________________________________________                                                                                                                          

                                                                                                  ( ідентифікаційний номер фізичної особи )

                                                                                                    _________________________________

                                                                                                                  (контактний телефон)   

ЗАЯВА

               Прошу надати   мені  у власність  земельну ділянку площею    ___________ га       для  ведення  особистого селянського господарства, яка розташована на території Лопатинської селищної ради в межах ( за межами) населеного  пункту      ___________________ 

 

Я, ___________________________________________________, право на безкоштовну приватизацію земельної ділянки за даним цільовим призначенням не використав (ла).

Ознайомлений(а) із нормами закону України «Про захист персональних даних» та добровільно даю дозвіл на обробку своїх персональних даних.

             До заяви  додаються:

  • копія паспорта заявника;

  • копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності, або відмітка в паспорті про відсутність такого за релігійними переконаннями);

  • відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно  про відсутність або наявність земельних ділянок у власності;

  • документи, що посвідчують право громадян бути визнаними такими, що мають переважне право на отримання земельної ділянки (за наявності – посвідчення АТО,ООС )

  • документи, що посвідчують право громадян бути визнаними такими, що мають переважне право на отримання земельної ділянки (за наявності –  посвідчення учасника бойових дій,  посвідчення багатодітної сім’ї, посвідчення ліквідатора ЧАЕС, посвідчення особи яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи 1-3 категорій, посвідчення інваліда війни, посвідчення дитини - сироти,

  • нотаріально посвідчена копія довіреності уповноваженої особи, якщо документи подає уповноважена особа громадянина України ;

  • документ про реєстрацію місця проживання , а представники сімей, члени яких загинули під час участі в АТО,ООС –  документ, що підтверджує їх родинний зв'язок із загиблим в АТО,ООС);

  • виписка з погосподарської книги, або інших земельно-облікових документів  щодо наявності земельних ділянок (загальна площа та в розрізі за цільовим призначенням по КВЦПЗ ) за домогосподарством   в якому зареєстрований заявник, з зазначенням  земельних ділянок , що є у власності    ( користуванні) заявника;

           -   в заяві вказується бажане місце розташування земельної ділянки  для отримання у власність.

           дата______________                  ____________                               _________________

                                                                         (підпис)                           (прізвище, ім»я по-батькові)

                                                                                                                        

                                                                                                                                            Додаток № 2

                                                                                                              Голові

                                                                                                                    Лопатинської селищної ради

                                                                                                              Микитину О.В. 

 

                                                                                                       _________________________________

                                                                                                  ( П.І.Б. заявника та уповноваженої особи

                                                                                                       _________________________________

                                                                                                       підстава діяти від імені заявника

                                                                                                      __________________________________                                    

                                                                                                       _________________________________

                                                                                                     ( зареєстроване місце проживання )

                                                                                              ______________________________                                                                                                                                                                                                              

                                                                                         ( ідентифікаційний номер фізичної особи)

                                                                                                    _________________________________

                                                                                                                  (контактний телефон)

ЗАЯВА

Прошу надати мені дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, орієнтовною площею _________га, для     ведення особистого селянського господарства, за рахунок категорії земель згідно КВЦПЗ                                                                                                           _______________________________________________________________________ (вказати за рахунок якої категорії земель та вид угідь з яких надається                      

розташована за  адресою:_________________________________________________ 

(в межах чи за  межами населеного пункту Лопатинської селищної ради), _______________________________________________________________________

 

Я, ___________________________________________________, право на безкоштовну приватизацію земельної ділянки за даним цільовим призначенням не використав (ла).

Ознайомлений(а) із нормами закону України «Про захист персональних даних» та добровільно даю дозвіл на обробку своїх персональних даних.

До заяви  додаються:

  • копія паспорта заявника;

  • копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності, або відмітка в паспорті про відсутність такого за релігійними переконаннями);

  • відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно  про відсутність або наявність земельних ділянок у власності;

  • документи, що посвідчують право громадян бути визнаними такими, що мають переважне право на отримання земельної ділянки (за наявності – посвідчення АТО,ООС )

  • документи, що посвідчують право громадян бути визнаними такими, що мають переважне право на отримання земельної ділянки (за наявності –  посвідчення учасника бойових дій,  посвідчення багатодітної сім’ї, посвідчення ліквідатора ЧАЕС, посвідчення особи яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи 1-3 категорій, посвідчення інваліда війни, посвідчення дитини - сироти,

  • нотаріально посвідчена копія довіреності уповноваженої особи, якщо документи подає уповноважена особа громадянина України ;

  • документ про реєстрацію місця проживання , а представники сімей, члени яких загинули під час участі в АТО,ООС –  документ, що підтверджує їх родинний зв'язок із загиблим в АТО,ООС);

  • виписка з погосподарської книги, або інших земельно-облікових документів  щодо наявності земельних ділянок (загальна площа та в розрізі за цільовим призначенням по КВЦПЗ ) за домогосподарством   в якому зареєстрований заявник, з зазначенням  земельних ділянок , що є у власності    ( користуванні) заявника;

           -   в заяві вказується бажане місце розташування земельної ділянки  для отримання у власність.

          

               дата______________                  ____________                               _________________

                                                                    (підпис)                                ( прізвище, ім»я по-батькові)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь