A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопатинська громада
Львівська область, Червоноградський район

Інформація Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області "Як боротися із слимаками"

Дата: 27.07.2021 12:56
Кількість переглядів: 1252

На території області відмічено інтенсивне розмноження і шкодо чинність слимака( слизняка) рудого та  сітчастого. За останні роки слимаки поширилися на території  України через потепління клімату.

         Слимаки зимують у вигляді яєць і наприкінці травня,за сприятливих умов – у середині травня виходять з грунту і починають інтенсивно живитися, щоб набрати масу. Вони живляться в основному городніми культурами. А якщо їх нема, то зїдають буряни,квіти.

У другій декаді червня слимаки відкладають яйця і друга хвиля їх виходить наприкінці червня або на початку липня. За сезон слизні дають два покоління, за сприятливих умов може бути навіть три покоління – наприкінці серпня-початку вересня. Один слимак за сприятливих умов може відкласти до 400 яєць.

          Слимаки ведуть нічний спосіб життя. Вдень шкідники забираються під грудочки землі, ховаються під рослинами, а вночі вибираються зі своїх сховищ і пошкоджують рослини. Шкодять вони посадці капусти, помідорів, огірків, суниці, картоплі. Слимаки виїдають у листі дірки і часто знищують зовсім листову пластинку. У плодах роблять поглиблення і ягоди суниці знищують майже зовсім. Переміщаючись, слимаки залишають на рослинах і плодах білувату рідина – блискучу доріжку, яка забруднює овочі.

            Основні методи боротьби зі слимаками – агротехнічні. Не можна загущувати посадки, необхідно ретельно обробляти грунт, абсолютно видаляти бур’яни. Адже в загущених посадках, в заростях бур’янів непоганий мікроклімат для розвитку слимаків. Наші добровільні помічники: жаби, ящірки, їжаки, які охоче поїдають слимаків.

            Борючись з бур'янами, ви знижуєте і шкідливість слимаків. Адже бур'янистими рослинами молюски харчуються до появи і після прибирання культурних рослин.

            Восени, після збирання врожаю, дуже важливо не залишати на ділянці ніякої рослинності, якою можуть харчуватися слимаки. При дотриманні цього правила шкідники виявляться позбавленими їжі у вкрай важливий для них період розмноження, відкладуть менше яєць і їх чисельність в майбутньому році буде невисокою.         

            Механічний метод боротьби зі слимаками - це перш за все ручний збір молюсків (краще за допомогою пінцета), створення захисних смуг і канавок. Збирають слимаків з рослин та грунту і вдень у вологу погоду, особливо після дощу, і рано вранці - по росі. У цей час молюски активно повзають і харчуються. Для збору і знищення шкідників можна використовувати пастки - укриття (шматки фанери або мішковини, купки бур'янів і бадилля), які потрібно розмістити рівномірно на відстані 3 - 5 м один від одного. Їх періодично переглядають і збирають слимаків. Захисні канавки й смуги шириною 15-30 см роблять з матеріалу, що ускладнює пересування слимаків - хвої, піску, тирси, і мають у своєму розпорядженні навколо грядок з рослинами.

              Народні методи. У боротьбі із слимаками можна використати і нашатирний спирт: 100-150 мл 10% нашатирного спирту на 10 л води і ним обприскати рослини. Обприскування найкраще проводити пізно ввечері або вночі, бо слимаки найактивніші з 21:00 до 2:00 години. Препарат миттєво вбиває слимаків при контакті , але має і недоліки-він нестійкий і швидко втрачає свої властивості.

Можна ввечері декілька разів з інтервалом 30—40 хвилин обпилити грядки суперфосфатом(25грамів на 1 м.кв.)або сумішшю вапна і тютюнового пилу(1:1).При попаданні цих речовин на шкідника він виділяє велику кількість слизу і гине.

На невеликих ділянках слимаків можна визбирувати і знищувати, заливаючи окропом.

Регулярно скошуйте траву, яка є поблизу ділянок  з городиною, бо трава- ідеальне місце для сховку слимаків.

Восени обовязково зорайте поле або перекопуйте ділянки, бо слимаки зимують у стадії яйця на глибині до 10 см. Під час морозів вони загинуть.

                          

Головний спеціаліст                                                                   

відділу контролю за обігом ЗЗР

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби у

Львівській області                                                                                   Ціж Л.В.                                           

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь