A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопатинська громада
Львівська область, Червоноградський район

Інформація від Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області щодо особливостей догляду за часником

Дата: 24.05.2021 11:58
Кількість переглядів: 1100

                                Особливості догляду за часником

 

     Часник городній (Allium sativum) — дворічна рослина родини цибулевих. Один з найпоширеніших та найвідоміших представників роду Цибуля, від латинської назви якого походить і загальнородова Allium.

    Це популярна овочева культура, що має характерний запах і гострий смак, зумовлені наявністю у складі рослини тіоефірів.  Здавна часник цінувався людьми за здатність збуджувати апетит, поліпшувати травлення, зміцнювати імунітет.

     Одна з найбільш вимогливих рослин до родючості грунту,й що особливо  важливо до рівня грунтових вод.

     Догляд полягає у підживленні та видаленні бур»янів.

     Причин пожовтіння часнику улітку може бути декілька і здебільшого фізіологічного характеру, через порушення водного, повітряного, теплового, живильного режимів. Це може відбуватися через те, що:

 1.Грунт надто ущільнений,не  вистачає повітря для роботи кореневої системи,порушується режим живлення .При цьому необхідно систематично розпушувати і мульчувати грунт .Таке явище буває на низинній ділянці із близьким заляганням грунових вод. 

 2.Пожовтіння листя можливе і при нестачі вологи у грунті, а також тривалому зниженні температури грунту та повітря (менше 10С).

3.Листя часнику може жовтіти при нестачі поживних речовин. Сьогодні городники не мають можливості забезпечити грунт органікою і в найкращому разі вносять мінеральні добрива, поживні елементи яких використовують рослини ще восени. Ці елементи вимиваються з осінньо-зимово-весняними опадами і стають недоступними для слабких коренів рослин. Тому при недостачі азоту часник необхідно підживити гноївкою(якщо така є), сечовиною. Та навіть наявний у надлишку азот не засвоюється рослиною, якщо у грунті недостатньо калію.Його дефіцит можна компенсувати внесенням сірчано-кислого калію (15-20г на 10 л води).

При грунтовій і повітряній посусі  підживлення проводити рідкими добривами , вони відразу  засвоюються рослинами.

4.Не можна забувати , що часник і цибуля пошкоджуються личинками цибулевої мухи .У  пошкоджених рослин цибулини гниють, листя в»яне  і жовтіє. Причому іі зовсім нелякає різкий запах цієї рослини . Надалі, щоб уникнути цієї проблеми бажано сіяти поруч із часником моркву-цибульні мухи не оселяться на грядці. Небезпеку для часнику також складає цибулевий кореневий кліщ. Кліщі,які живуть у грунті проникають з денця,котре стає трухлявим і розпадається .

5.Ще одна причина того,що часник почав жовтіти-грибкове захворювання, що викликає гниль коренів, для запобігання цього потрібно перед посадкою вимочувати насіння часнику в розчині марганцю або у препаратах максим чи фундазол.

  Треба пам»ятати, що  коли  зявляється квіткова стрілка,  ріст листків призупиняється.Уся енергія рослини  і її пластичні речовини спрямовуються на утворення насіння і лише через 3-4  тижні після цього починають формуватися головки.Тому для одержання якісного врожаю треба завчасно видалити стрілки,  коли вони виростуть на 8-10 см, це трохи затримує термін дозрівання ,зате сприяє збільшенню розмірів головок(20-25%) Стрілки необхідно виламувати чи зрізувати навкіс, залишаючи пеньок завдовжки 3см ,щоб не попадала волога та не  проходило зараження головки хворобами. Після видалення стрілок  часник треба підживити попелом(1 склянка на 10 л води). А незадовго до збирання врожаю верхні частини головки треба звільнити від землі. Так вони швидше наберуть вагу і дозріють.Збирання врожаю проводити своєчасно, враховуючи, що краще це робити на день раніше,ніж пізніше.

Зібраний врожай  просушити в добре провітрюваному  приміщенні.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

   за обігом засобів захисту рослин

   Управління фітосанітарної безпеки

   ГУ Держпродспоживслужби

   у Львівській області                                                              Ціж Л.В.      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь