Лопатинська громада
Львівська область, Червоноградський район

Інформація від Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області щодо особливостей догляду за часником

Дата: 24.05.2021 11:58
Кількість переглядів: 1156

                                Особливості догляду за часником

 

     Часник городній (Allium sativum) — дворічна рослина родини цибулевих. Один з найпоширеніших та найвідоміших представників роду Цибуля, від латинської назви якого походить і загальнородова Allium.

    Це популярна овочева культура, що має характерний запах і гострий смак, зумовлені наявністю у складі рослини тіоефірів.  Здавна часник цінувався людьми за здатність збуджувати апетит, поліпшувати травлення, зміцнювати імунітет.

     Одна з найбільш вимогливих рослин до родючості грунту,й що особливо  важливо до рівня грунтових вод.

     Догляд полягає у підживленні та видаленні бур»янів.

     Причин пожовтіння часнику улітку може бути декілька і здебільшого фізіологічного характеру, через порушення водного, повітряного, теплового, живильного режимів. Це може відбуватися через те, що:

 1.Грунт надто ущільнений,не  вистачає повітря для роботи кореневої системи,порушується режим живлення .При цьому необхідно систематично розпушувати і мульчувати грунт .Таке явище буває на низинній ділянці із близьким заляганням грунових вод. 

 2.Пожовтіння листя можливе і при нестачі вологи у грунті, а також тривалому зниженні температури грунту та повітря (менше 10С).

3.Листя часнику може жовтіти при нестачі поживних речовин. Сьогодні городники не мають можливості забезпечити грунт органікою і в найкращому разі вносять мінеральні добрива, поживні елементи яких використовують рослини ще восени. Ці елементи вимиваються з осінньо-зимово-весняними опадами і стають недоступними для слабких коренів рослин. Тому при недостачі азоту часник необхідно підживити гноївкою(якщо така є), сечовиною. Та навіть наявний у надлишку азот не засвоюється рослиною, якщо у грунті недостатньо калію.Його дефіцит можна компенсувати внесенням сірчано-кислого калію (15-20г на 10 л води).

При грунтовій і повітряній посусі  підживлення проводити рідкими добривами , вони відразу  засвоюються рослинами.

4.Не можна забувати , що часник і цибуля пошкоджуються личинками цибулевої мухи .У  пошкоджених рослин цибулини гниють, листя в»яне  і жовтіє. Причому іі зовсім нелякає різкий запах цієї рослини . Надалі, щоб уникнути цієї проблеми бажано сіяти поруч із часником моркву-цибульні мухи не оселяться на грядці. Небезпеку для часнику також складає цибулевий кореневий кліщ. Кліщі,які живуть у грунті проникають з денця,котре стає трухлявим і розпадається .

5.Ще одна причина того,що часник почав жовтіти-грибкове захворювання, що викликає гниль коренів, для запобігання цього потрібно перед посадкою вимочувати насіння часнику в розчині марганцю або у препаратах максим чи фундазол.

  Треба пам»ятати, що  коли  зявляється квіткова стрілка,  ріст листків призупиняється.Уся енергія рослини  і її пластичні речовини спрямовуються на утворення насіння і лише через 3-4  тижні після цього починають формуватися головки.Тому для одержання якісного врожаю треба завчасно видалити стрілки,  коли вони виростуть на 8-10 см, це трохи затримує термін дозрівання ,зате сприяє збільшенню розмірів головок(20-25%) Стрілки необхідно виламувати чи зрізувати навкіс, залишаючи пеньок завдовжки 3см ,щоб не попадала волога та не  проходило зараження головки хворобами. Після видалення стрілок  часник треба підживити попелом(1 склянка на 10 л води). А незадовго до збирання врожаю верхні частини головки треба звільнити від землі. Так вони швидше наберуть вагу і дозріють.Збирання врожаю проводити своєчасно, враховуючи, що краще це робити на день раніше,ніж пізніше.

Зібраний врожай  просушити в добре провітрюваному  приміщенні.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

   за обігом засобів захисту рослин

   Управління фітосанітарної безпеки

   ГУ Держпродспоживслужби

   у Львівській області                                                              Ціж Л.В.      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь