Інформація від Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області щодо особливостей догляду за часником
Особливості догляду за часником
Часник городній (Allium sativum) — дворічна рослина родини цибулевих. Один з найпоширеніших та найвідоміших представників роду Цибуля, від латинської назви якого походить і загальнородова Allium.
Це популярна овочева культура, що має характерний запах і гострий смак, зумовлені наявністю у складі рослини тіоефірів. Здавна часник цінувався людьми за здатність збуджувати апетит, поліпшувати травлення, зміцнювати імунітет.
Одна з найбільш вимогливих рослин до родючості грунту,й що особливо важливо до рівня грунтових вод.
Догляд полягає у підживленні та видаленні бур»янів.
Причин пожовтіння часнику улітку може бути декілька і здебільшого фізіологічного характеру, через порушення водного, повітряного, теплового, живильного режимів. Це може відбуватися через те, що:
1.Грунт надто ущільнений,не вистачає повітря для роботи кореневої системи,порушується режим живлення .При цьому необхідно систематично розпушувати і мульчувати грунт .Таке явище буває на низинній ділянці із близьким заляганням грунових вод.
2.Пожовтіння листя можливе і при нестачі вологи у грунті, а також тривалому зниженні температури грунту та повітря (менше 10С).
3.Листя часнику може жовтіти при нестачі поживних речовин. Сьогодні городники не мають можливості забезпечити грунт органікою і в найкращому разі вносять мінеральні добрива, поживні елементи яких використовують рослини ще восени. Ці елементи вимиваються з осінньо-зимово-весняними опадами і стають недоступними для слабких коренів рослин. Тому при недостачі азоту часник необхідно підживити гноївкою(якщо така є), сечовиною. Та навіть наявний у надлишку азот не засвоюється рослиною, якщо у грунті недостатньо калію.Його дефіцит можна компенсувати внесенням сірчано-кислого калію (15-20г на 10 л води).
При грунтовій і повітряній посусі підживлення проводити рідкими добривами , вони відразу засвоюються рослинами.
4.Не можна забувати , що часник і цибуля пошкоджуються личинками цибулевої мухи .У пошкоджених рослин цибулини гниють, листя в»яне і жовтіє. Причому іі зовсім нелякає різкий запах цієї рослини . Надалі, щоб уникнути цієї проблеми бажано сіяти поруч із часником моркву-цибульні мухи не оселяться на грядці. Небезпеку для часнику також складає цибулевий кореневий кліщ. Кліщі,які живуть у грунті проникають з денця,котре стає трухлявим і розпадається .
5.Ще одна причина того,що часник почав жовтіти-грибкове захворювання, що викликає гниль коренів, для запобігання цього потрібно перед посадкою вимочувати насіння часнику в розчині марганцю або у препаратах максим чи фундазол.
Треба пам»ятати, що коли з’являється квіткова стрілка, ріст листків призупиняється.Уся енергія рослини і її пластичні речовини спрямовуються на утворення насіння і лише через 3-4 тижні після цього починають формуватися головки.Тому для одержання якісного врожаю треба завчасно видалити стрілки, коли вони виростуть на 8-10 см, це трохи затримує термін дозрівання ,зате сприяє збільшенню розмірів головок(20-25%) Стрілки необхідно виламувати чи зрізувати навкіс, залишаючи пеньок завдовжки 3см ,щоб не попадала волога та не проходило зараження головки хворобами. Після видалення стрілок часник треба підживити попелом(1 склянка на 10 л води). А незадовго до збирання врожаю верхні частини головки треба звільнити від землі. Так вони швидше наберуть вагу і дозріють.Збирання врожаю проводити своєчасно, враховуючи, що краще це робити на день раніше,ніж пізніше.
Зібраний врожай просушити в добре провітрюваному приміщенні.
Головний спеціаліст відділу контролю
за обігом засобів захисту рослин
Управління фітосанітарної безпеки
ГУ Держпродспоживслужби
у Львівській області Ціж Л.В.