A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лопатинська громада
Львівська область, Червоноградський район

Програма розвитку цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021-2022 роки

Дата: 11.03.2021 15:24
Кількість переглядів: 2555

Фото без опису

ЛОПАТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

РАДЕХІВСЬКОГО ГРОМАДИ ЛЬВІВСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

6  СЕСІЯ    8  СКЛИКАННЯ

Р І Ш Е Н Н Я

                        

від  05  березня 2021 року                      №   ___                                   смт. Лопатин

                                                                     

 

Про затвердження Програми розвитку цивільного захисту

населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного

та природного характеру на 2021-2022 роки

 

 

 

Керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 130 Кодексу цивільного захисту України, розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2020 року № 1659-р “Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту на 2021 рік” враховуючи лист Радехівського РС ГУ ДСНС України у Львівській області від 09.02.2021 №21/142 та з метою забезпечення захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та організації виконання заходів цивільного захисту  селищна рада,

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Програму розвитку цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021-2022 роки, що додається.

2. Контроль за виконанням рішення покласти постійну депутатську комісію з питань планування, бюджету, фінансів, енергозбереження та інвестицій Лопатинської селищної ради.

 

Селищний голова                                                                                        Олег Микитин

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Голова Лопатинської селищної ради

 

_________________О. Микитин

_______________________2021р.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення селищної ради

№ ___ 5 березня 2021 р.

 

ПРОГРАМА РОЗВИТКУ ЦИВІЛЬНОГО  ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ І ТЕРИТОРІЙ ВІД НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТЕХНОГЕННОГО І ПРИРОДНОГО ХАРАКТЕРУ НА 2021-2022 РОКИ

 

ПОГОДЖЕНО

Начальник РС ГУ ДСНС України у Львівській області

____________________А. В. Ребуха

________________________2021 р.

 

 

ПОГОДЖЕНО

Голова постійної депутатської комісії з питань планування, бюджету, фінансів, енергозбереження та інвестицій Лопатинської селищної ради _______________________

______________________2021 р.

 

ПОГОДЖЕНО

____________________________________

 

____________________2021 р

 

ПОГОДЖЕНО

_______________________________________

 

 

______________________2018 р.

 

ПОГОДЖЕНО

начальник фінансового відділу

 селищної ради

___________________ С. Кулич

____________________2021 р.

 

Радехів – 2021

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

Програми розвитку цивільного захисту

населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного

та природного характеру на 2021-2022 роки

 

 

ЗМІСТ ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ

 

  1. Загальні положення
  2. Визначення проблеми на розв’язання якої спрямована Програма
  3. Визначення мети Програми
  4. Перелік завдань, заходів та результативних показників
  5. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки виконання програми
  6. Координація та контроль за виконанням Програми

  

 

 

  1. Загальні положення

                програма захисту населення  і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021-2023 роки, розроблена  відповідно до вимог Кодексу Цивільного захисту України.

 

         2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

         Основна проблема :

         Забезпечення здійснення запобіжних заходів по розв’язанню проблем забезпечення пожежної безпеки і заходів у разі загрози виникнення надзвичайних ситуацій, заходів з ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків, проведення невідкладних відновних, аварійно-рятувальних робіт, успішне гасіння пожеж.

 

         3. Визначення мети Програми

         Мета Програми – реалізація органами виконавчої влади державної політики у сфері цивільного захисту: профілактика виникнення пожеж і  загибелі людей на пожежах, проведенні  аварійно-рятувальних  робіт при дорожньо-транспортних аваріях,  успішна ліквідація пожеж при їх виникненні.

         Програма складена з урахуванням вимог чинного законодавства та чинних нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту; рекомендацій Державної служби надзвичайних ситуацій України, а також досвіду та практики, набутих з організації роботи в умовах надзвичайних ситуацій.

         4. Перелік завдань, заходів та результативних показників

         4.1. Техногенні фактори, які зумовлюють виникнення аварій та катастроф на території громади

         На теренах Лопатинської громади нараховується 5 потенційно-небезпечних об’єктів, які потребують постійних першочергових запобіжних заходів за рахунок відомчих коштів.

         На території громади розташовано 4 вибухо-пожежонебезпечених об’єктів.

         По території громади проходять магістральний газопровід «Львівтрансгаз» та магістральні газопроводи (високого, середнього та низького тиску) УМГ «Львівтрансгаз» та ПАТ «Львівгаз».

         На території громади можливі також радіаційні аварії та аварії з викидом (виливом) небезпечної хімічної речовини при транспортуванні автомобільним транспортом.

         4.2. Основні фактори ризику виникнення надзвичайних ситуацій природного характеру

         Загальна площа земель лісового фонду громади становить 347 га. В громаді найбільші лісові масиви розташовані Нивицькому старостинському окрузі.

         У випадку масових лісових пожеж, їх гасіння може ускладнюватись через те, що в окремих місцях Нивицького лісництва місцевість заболочена і малодоступна.

         Площа торф’яних полів в громаді складає до ___ тис. га. Пожежі на торфополях виникають, як правило, в спекотну пору літа.

         В громаді нараховується :

- __ річок, загальною протяжністю ____ км, з них :

- __ річок басейну ріки Стир (Острівка - 23,9км, Радославка - 14,6 км, Судилівка – 230 км., Рудка – 14,2 км, Майданівка – 13,3 км, Лощівка – 17,5 км, Березівка – 9 км);

         Загальна площа річок  разом із прибережними захисними смугами становить ____ га.

         Дощові паводки формуються за рахунок підвищення рівня ґрунтових вод, основним чинником дощового паводку є сильні зливи, або дуже затяжні дощі, а у весняний період різке танення снігу.

         Внаслідок дощових паводків, різкого танення снігів на території громади в зону незначного підтоплення, в результаті підняття рівня ґрунтових вод, можуть потрапити домогосподарства, сільгоспугіддя 2 населених пунктів громади.

         У зимовий, весняно-осінній період деколи фіксується підвищення швидкості вітру в межах 25-30 м/с, що спричиняє окремі руйнування повітряних ЛЕП та ліній зв’язку, пошкодження дахів на окремих будинках та громадських спорудах.

         Унаслідок снігових заметів ускладнюється автодорожній рух через автошляхи громади, відсутні доїзди до населених пунктів громади, а інколи переривається сполучення із суміжною Волинською областю.

         Намічається тенденція збільшення кількості пожеж, є факти загибелі людей на пожежах, пошкодження житла.

         Також за останні роки мали місце надзвичайні ситуації природного характеру, які пов’язані зі сніговими заметами на автошляхах громади, і відключенням електропостачання  споживачів в результаті сильних вітрів, ускладнення погодних умов. Запобігти чи значно зменшити наслідки надзвичайних ситуацій можливо тільки при підвищенні рівня протипожежного захисту та створення сприятливих умов для реалізації державної політики у сфері цивільного захисту, пожежної безпеки, створення умов по життєзабезпеченню, оповіщенню населення при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного і  природного характеру, наявності резервів матеріально-технічних ресурсів, насамперед паливно-мастильних матеріалів та найбільш необхідних будівельних матеріалів.

         Щорічно фіксуються і некласифіковані події – виявлення вибухонебезпечних предметів минулих воєн.

         Основні завдання :

         Основним завданням Програми є забезпечення захисту населення, навколишнього природного середовища, потенційно небезпечних об’єктів, об’єктів підвищеної небезпеки, об’єктів з масовим перебуванням людей та населених пунктів від пожеж; підвищення рівня протипожежного захисту та створення сприятливих умов для реалізації державної політики у сфері цивільного захисту, пожежної безпеки, створення умов по життєзабезпеченню, оповіщенню  населення, проведення аварійно-рятувальних робіт при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного і  природного характеру.

         5. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки виконання завдань Програми

         Розв’язання проблеми  забезпечення захисту населення і територій громади від надзвичайних ситуацій техногенного і природнього характеру, полягає в комплексному, поетапному вирішенні проблемних питань у сфері цивільного захисту шляхом впровадження організаційних засад функціонування системи протипожежного захисту на всіх рівнях, підвищення ефективності управління з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань  забезпечення цивільного захисту населення і території громади від надзвичайних ситуацій техногенного і природнього характеру, удосконалення ресурсної бази, аварійно-рятувального обладнання, що сприятиме підвищенню рівня  безпеки на території громади.

         Можливі два варіанти розв’язання  проблеми.

         Перший варіант полягає у виконання визначених законодавством завдань у сфері цивільного захисту населення і території громади від надзвичайних ситуацій техногенного і природнього характеру та задоволенні потреб сьогодення шляхом забезпечення функціонування діючих структур пожежної охорони в рамках наданих повноважень.

         Реалізація зазначеного варіанту істотно не поліпшить рівень захисту населення і території громади від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру в громаді.

         Другий варіант передбачає впровадження програмного підходу до формування політики у сфері захисту населення і територій громади від надзвичайних ситуацій техногенного і природнього характеру на середньострокову перспективу. Це дасть змогу :

  • залучити до розв’язання проблеми захисту населення і територій громади від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру додаткові джерела фінансування, не заборонені законодавством;
  • підвищити рівень захисту від пожеж об’єктів та населених пунктів, створення умов по життєзабезпеченню, оповіщенню  керівного складу цивільного захисту громади, населення при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного і  природного характеру;
  • підвищити ефективність надання невідкладної рятувальної допомоги при дорожньо-транспортних аваріях на шляхах громади.

  Найбільш оптимальним є другий варіант, реалізація якого дасть змогу істотно підвищити стан цивільного захисту населення і територій громади від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру в громаді.

   У рамках виконання Програми передбачається здійснити заходи за такими основними напрямами :

- підвищення ефективності управління у сфері  цивільного захисту населення і території громади від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, оповіщення керівного складу цивільного захисту громади та населення;

- постійне оновлення основної і спеціальної пожежної, аварійно-рятувальної техніки та обладнання в підрозділах державної пожежно-рятувальної частини Радехівського районного сектору ГУ ДСНУ України у Львівській області.;

- підвищення рівня захищеності сільських населених пунктів і об’єктів аграрного та промислового сектору економіки.

         5.1. Тенденція збільшення пожеж, дорожньо-транспортних аварій  упродовж останніх років і непоодинокі випадки загибелі на них людей на території громади вимагає проведення детального аналізу стану забезпечення пожежної безпеки та проведенню аварійно-рятувальних робіт, розроблення на основі такого аналізу комплексного плану, що дасть можливість створити (передбачити) низку заходів із запобігання пожежам, аваріям та загибелі на них людей.

         5.2. З метою підвищення рівня захисту населення і території громади від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру в населених пунктах громади, органам місцевого самоврядування та органам виконавчої влади необхідно активізувати роботу щодо розроблення і реалізації місцевих програм спрямованих на підвищення  рівня протипожежного захисту населених пунктів та об’єктів, оповіщення населення,  забезпечення якісних аварійно-рятувальних робіт відповідно до вимог нормативно-правових актів.

         5.5. Фестиваль дружин юних пожежників проводиться щороку в 4 етапи: шкільний, районний, обласний та всеукраїнський. Завданням фестивалю є залучення учнів загальноосвітніх навчальних закладів до вивчення правил безпеки життєдіяльності та їх пропаганди серед однолітків і населення; формування  в дітей та молоді  навичок збереження навколишнього середовища; розкриття творчих здібностей та організація змістовного дозвілля учнівської молоді; виховання в молодого покоління громадянських і патріотичних почуттів. Проведення широкої інформаційно роз’яснювальної роботи серед учнівської молоді сприяє зменшенню кількості надзвичайних подій, винуватцями яких стають діти та зменшенню травматизму і загибелі дітей внаслідок надзвичайних подій різного характеру .

         5.6. Місцева автоматизована система централізованого оповіщення населення є складовою частиною загальнодержавної і обласної автоматизованої системи централізованого оповіщення.

         Метою  створення  місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення населення є автоматизація процесів оперативного доведення до чергових служб місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, територіальних органів та підрозділів ДСНС України, підприємств, установ, організацій та населення  сигналів і повідомлень про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, постійного інформування їх про обстановку, що склалася у зонах можливого ураження.

         Зазначена вище мета досягається шляхом виконання таких завдань :

         - проведення аналізу функціонування існуючої регіональної системи оповіщення;

- формування вимог замовника до регіональної автоматизованої системи централізованого оповіщення;

         - створення місцевих сегментів регіональної автоматизованої системи централізованого  оповіщення населення в містах та районах області;

        - заміна застарілого аналогового обладнання новим цифровим;

         - надійна експлуатація.

         5.7. У зв’язку із зростанням факторів, пов’язаних із загрозою і виникненням надзвичайних ситуацій природного й техногенного  характеру на території громади, існує необхідність модернізації та оновлення матеріально-технічної бази підрозділів Радехівського районного сектору Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області ( далі – РС ГУ ДСНС України у Львівській області):

         5.7.1. На озброєння пожежно-рятувальних підрозділів знаходиться 4 пожежних автоцистерни, 1 вантажний автомобіль ГАЗ-66. На цей час підрозділами РС ГУ ДСНС України у Львівській області використовуються автоцистерни з ємністю для води до 3 тонн, які в умовах сьогодення неефективні при гасінні затяжних пожеж. При відсутності водо- джерел, особливо в сільських населених пунктах, підрозділами витрачається багато часу на заповнення водою пожежних автоцистерн, що впливає на оперативність дій пожежно-рятувальних підрозділів при гасінні пожеж. В с. Сморжів створено місцеву пожежну охорону (МПО). В розпоряджені в МПО – 1 автомобіль. В структурі місцевої пожежної охорони 2 водії.

         5.7.2.  У зв’язку з якісним проведенням поточного та капітального ремонту автошляхів громади,  зросла кількість випадків перевищення швидкості руху автотранспорту, порушень правил дорожнього руху та відповідно кількість дорожньо-транспортних аварій з важкими наслідками, що зумовлює проведення невідкладних аварійно-рятувальних робіт.

         5.8. Як доводить аналіз, за останні роки спостерігається збільшення надзвичайних ситуацій природного характеру, зокрема пов’язаних із складними погодними умовами, що супроводжувалися сильними опадами у вигляді снігу та дощу, вітру, особливо в зимовий період часу. У цьому контексті актуальним постає питання придбання автономних генераторів електричного струму, які можна використовувати для забезпечення роботи опалення шкіл, дитячих садків і т.п.

         5.9. Як свідчить практика останніх років, ліквідація надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, пов’язаних із сніговими заметами, паводками, хімічними, дорожньо-транспортними  аваріями, потребує негайного оповіщення керівного складу цивільного захисту громади,  залучення значної кількості людських і матеріальних ресурсів та може бути тривалою в часі. При ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків одними з першочергових заходів є створення належних умов життєзабезпечення для особового складу пожежно-рятувальних підрозділів та населення, яке може опинитися в зоні стихійного лиха. Вирішити цю проблему в деякій мірі дозволить виконання заходів, які передбачено програмою.

 

                                        

 

 

ОБСЯГИ ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ

№ з/п

Найменування заходів

Тис. гривень

усього

у тому числі за роками

2021

2022

1.

Організаційне забезпечення пожежної і техногенної безпеки

у межах бюджетних призначень

у межах бюджетних призначень

у межах бюджетних призначень

2.

Придбання ліцензії та технічна підтримка програмного забезпечення «Набат»  для  оповіщення  керівного складу цивільного захисту Радехівського громади

 

 

 

3.

Придбання засобів для 51 ДПРП 21 ДПРЧ Радехівського РС ГУ ДСНС України у Львівській області для проведення аварійно-рятувальних робіт при дорожньо-транспортних аваріях на автошляхах громади.

 

 

 

 

 

4.

Закупівля первинних засобів пожежогасіння

 

 

 

5

Проведення технічного обслуговування вогнегасників на об’єктах соціально-культурної сфери

 

 

 

6

Проведення робіт з проектування, відновлення та утримання автоматичної пожежної сигналізації та інших протипожежних заходів

 

 

 

7

Впровадження системи автоматичної централізованої системи оповіщення

 

 

 

8

Створення матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій

 

 

 

9

Навчання  керівного складу з питань цивільного захисту

 

 

 

10

Утримання та матеріальне забезпечення захисних споруд ЦЗ

 

 

 

11.

Забезпечення безпеки і недопущення пожеж, успішне їх гасіння в разі виникнення на сільськогосподарських угіддях, місцях залягання торфу, лісах.

 

По факту використання

По факту використання

12

УСЬОГО ВИТРАТ

у межах бюджетних призначень

100

100

 

 

 

         Розпорядником бюджетних коштів, передбачених на реалізацію Програми є Лопатинська селищна рада.

         6. Координація та контроль за виконанням Програми.

         Контроль за виконанням Програми та координація дій із забезпечення заходів програми здійснюється керуючим справами виконавчого комітету селищної ради спільно з фінансовим відділом, а також районним сектором ГУ ДСНС України у Львівській області.

 

Керуючий справами виконавчого комітету                                                                                С. C. Вавреньчук                                                                                                                                                                                    

   _________________ 2021 року

 

Начальник Радехівського районного сектору

 ГУДСУНС у Львівській області                                                                                                       А. В. Ребуха

__________________ 2021 року


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь